ΘΥΜΟΣ | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:16
4/11/2011

ΘΥΜΟΣ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
αρια

Το πρόβλημα μου είναι ότι είχα μια εγκυμοσύνη το κράτησα γιατί δεν μπορούσα συναισθηματικά ν κάνω έκτρωση κ το έχω μετανιώσει. Νιώθω ότι πνίγομαι μετά την απόκτηση του μωρού. Φυλακισμένη...

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Γεια σου θεια Λουκία. Είμαι 32. Το πρόβλημα μου είναι ότι είχα μια εγκυμοσύνη το κράτησα γιατί δεν μπορούσα συναισθηματικά ν κάνω έκτρωση κ το έχω μετανιώσει. Νιώθω ότι πνίγομαι μετά την απόκτηση του μωρού. Φυλακισμένη. Είμαι άνεργη κ δεν έχω λεφτά για νταντά κ δεν μπορώ να βγαίνω ούτε για έναν καφέ γιατί δεν έχω που ν αφήσω το μωρό. Νιώθω ότι καταστράφηκαν τα όνειρα μου, τα ταξίδια που ήθελα ν κάνω, κ έχασα τον εαυτό μου. Έχω τέτοιο θυμό κ η σχέση με τον άντρα μου είναι χάλια. Τι ν κάνω; Χρειάζομαι βοήθεια κ δεν ξέρω τι ν κάνω.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Θα με βοηθούσε πολύ περισσότερο αν μου έλεγες πόσο μεγάλο είναι το μωρό σου, αν το θηλάζεις κι αν έχει αρχίσει να κοιμάται το βράδυ, αλλά σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι αυτή τη στιγμή, σου έχουν πέσει πολλά και σε έχουν εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά, γι' αυτό και έχεις πελαγώσει. Όμως είναι σημαντικό να ξέρεις ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι, όπως και το ότι η ζωή με ένα μωρό δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με αυτό που βλέπουμε στις διαφημίσεις. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρεις ότι αυτή η φάση δεν κρατάει για πάντα, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν κι εμείς μαθαίνουμε να ισορροπούμε ευκολότερα ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους που έχουμε αναλάβει.

Δυστυχώς, στην κοινωνία που ζούμε υπάρχει πολύ υποκρισία και ανταγωνισμός, ακόμη κι ανάμεσα στις φίλες και λίγες γυναίκες θα βρεθούν να σου πουν την αλήθεια για τη μητρότητα. Ότι δηλαδή, ανεξάρτητα απ' τα συναισθήματα που τρέφεις για το μωρό σου, το να είσαι μητέρα απαιτεί εξαιρετικά πολλή δουλειά και χρειάζεται τεράστια συναισθηματικά αποθέματα για να τα βγάλεις πέρα. Βλέπεις, το συγκεκριμένο θέμα είναι ταμπού ανάμεσα στις γυναίκες και γι' αυτό οι περισσότερες σφίγγουν τα δόντια και προσπαθούν να δείχνουν απλά εκστασιασμένες από το μωρό τους, χωρίς να ομολογούν σε κανέναν πόσο καταπονούνται από τις ευθύνες της φροντίδας του. Όμως αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια: τα μωρά προσφέρουν χαρά όσο μεγαλώνουν, αλλά οι απαιτήσεις για το μεγάλωμα τους μπορούν να σε γονατίσουν, ιδιαίτερα όταν είσαι πρωτόπειρη μάνα.

Αν δε, μαζί με τη σωματική και ψυχική κούραση, προσθέσεις τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αλλά και τις απαιτήσεις των διαφορετικών ρόλων στους οποίους καλείσαι ν' ανταπεξέλθεις, καθώς και την ανεργία την οποία αντιμετωπίζεις προσωπικά, καταλαβαίνεις ότι ο θυμός που νιώθεις είναι απόλυτα αναμενόμενος και είναι λογικό να σου βγαίνει και στη σχέση σου με τον άντρα σου.

Πρώτα απ' όλα λοιπόν χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν είσαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Μάλιστα, το γεγονός ότι αναγνωρίζεις μέσα σου τον θυμό είναι πολύ καλό σημάδι, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τον κατευθύνεις σωστά και να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο της ζωής σου.

Έπειτα, πρέπει να καταλάβεις ότι η ζωή σου δεν έχει τελειώσει, απλά έχει μπει σε μια διαφορετική φάση που χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή καλείσαι να προσαρμόσεις τον ρόλο της μητέρας στη δική σου προσωπικότητα και να τον κάνεις να δουλέψει για σένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αφού εξασφαλίσεις ότι οι βασικές ανάγκες του μωρού σου για τροφή, καθαριότητα και ύπνο είναι καλυμμένες, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις μαζί του, είτε αυτό είναι βόλτες για καφέ, είτε ταξίδια, είτε ό,τι άλλο θέλεις, χωρίς κανέναν φραγμό.

Αν το μωρό έχει αρχίσει να κοιμάται τα βράδια, γρήγορα θ' αρχίσεις να ανακτάς τις σωματικές και τις ψυχικές δυνάμεις σου και τότε θα δεις ότι τα πράγματα δεν θα σου φαίνονται τόσο μαύρα. Γι' αυτό η πιο σημαντική από τις προτεραιότητες σου είναι να βάλεις σε τάξη το πρόγραμμα του μωρού σου, ώστε να μπορέσεις να βάλεις και τη δική σου ζωή σε μια τάξη.

Επίσης, σημαντικό είναι να βγαίνεις από το σπίτι καθημερινά και να πηγαίνεις με το μωρό σε κάποιο κοντινό πάρκο, έστω κι αν δεν είναι σε ηλικία για να παίξει με τα άλλα παιδάκια. Αυτή η βόλτα, θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δυο σας, καθώς θα σας προσφέρει μια αλλαγή παραστάσεων και θα δώσει νέα οπτικά ερεθίσματα στο παιδί και την ευκαιρία σε σένα να γνωρίσεις ίσως κάποιες νέες μαμάδες με τις οποίες θα μπορέσεις να μοιραστείς τις εμπειρίες σου και τους προβληματισμούς σου. Αν δεν έχετε πάρκο κοντά σας, η καθημερινή βόλτα με το καρότσι στα μαγαζιά της περιοχής για τα ψώνια του σπιτιού, ή έξω στη φύση, έστω για μισή ωρίτσα, θα δεις ότι θα σου ανανεώσει τη διάθεση. Επιπλέον, η επιστροφή από αυτή την καθημερινή εξόρμηση μπορεί αν το επιθυμείς, να συμπληρωθεί από μια στάση για καφέ και μάλιστα, χωρίς την ανάγκη καν να πρέπει να βρεις παρέα γι' αυτό, αφού ήδη θα συνοδεύεσαι από το μωρό σου.

Εν ολίγοις, ο βασικός σου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βρεις το προσωπικό σου στυλ μητρότητας. Σ' αυτή την προσπάθεια και με προϋπόθεση όπως είπαμε και πιο πάνω ότι έχεις καλυμμένες τις βασικές ανάγκες του παιδιού σου, προσπάθησε να είσαι όσο πιο επιεικής μπορείς με τον εαυτό σου και να παίρνεις όσο περισσότερη χαρά μπορείς από το περιβάλλον σου. Δεν χρειάζεται να είναι όλα στην εντέλεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαστε εσύ και το μωρό καλά κι ας μείνουν κάποια κρεβάτια άστρωτα, ή μερικά ρούχα ασιδέρωτα.

Ταυτόχρονα, μην διστάζεις να ζητάς και να δέχεσαι τη βοήθεια όλων, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνη σου. Αν έχεις κάποια μέλη της οικογένειας σου, ή κάποια φίλη που προσφέρονται ας πούμε, να μαγειρέψουν για σένα έστω ένα φαγητό μια φορά στο τόσο ή να σου κάνουν κάποιες μικροδουλειές που δυσκολεύεσαι μόνη σου, δέξου την πρόταση τους με χαρά και μην σκεφτείς ούτε για μια στιγμή ότι έτσι ρίχνεις τα μούτρα σου, ή ότι φαίνεσαι ανάξια ως μητέρα. Μπορεί να μην έχεις χρήματα για νταντά, αλλά αν έχεις κάποιους ανθρώπους που μπορούν έστω να σε επισκεφτούν και να σου κάνουν παρέα για κάποιες ώρες είναι το ίδιο και το αυτό.

Έτσι, καθώς θα η σκέψη σου θα ξεκαθαρίζει και θα νιώθεις πιο ήρεμη, μπορεί να διαπιστώσεις ότι αυτό το παιδί ήρθε ακριβώς στην κατάλληλη συγκυρία κι ότι δεν είναι τόσο ανεπιθύμητο τελικά. Άλλωστε σίγουρα, ένα μέρος του θυμού που νιώθεις οφείλεται και στην ανεργία, η οποία από μόνη της θα σε έκανε να αισθάνεσαι στο περιθώριο της ζωής. Αλλά χωρίς το μωρό σου, δεν θα είχες τίποτα που να δίνει στην καθημερινότητα σου έναν στόχο κι εδώ μην μου πεις ότι το να βγαίνεις για καφέ αρκεί από μόνο του για να γεμίσει με νόημα την ύπαρξη σου...

Επιπλέον, όπως θα δεις σε λίγο καιρό, η συνεχής πρόοδος και τα μικρά επιτεύγματα του παιδιού σου θα σου δίνουν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Αν το μωρό σου έχει ήδη αρχίσει να χαμογελάει όταν του μιλάς, θα ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ μ' αυτό και μπορείς να καταλάβεις πώς περίπου θα νιώσεις όταν θα πει τις πρώτες του συλλαβές, ή θ' αρχίσει να μπουσουλάει.

Μ' αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις παράλληλα κι ότι τελικά, η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και η αξία της μητρότητας είναι το να μπορέσεις να παραιτηθείς από τη στενή έννοια του "εγώ" που έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα και να δεχτείς να γίνεις μέρος αυτού του νέου "εμείς", διατηρώντας ακέραιη την ταυτότητα σου. Βλέπεις καλή μου, μπορεί να γεννιόμαστε με το μητρικό ένστικτο μέσα μας, αλλά αντίθετα με τους μύθους, γονείς γινόμαστε στην πορεία ανατρέφοντας τα παιδιά μας κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη και πιο συναρπαστική περιπέτεια που μπορείς να ζήσεις.

Βέβαια, εσύ βρίσκεσαι στην αρχή κι αυτή η αλλαγή δεν σε έχει κερδίσει ακόμη. Απλά κάνε λίγη υπομονή και μην της αντιστέκεσαι. Και οπωσδήποτε βάλε και τον άντρα σου μέσα σ' αυτό το παιχνίδι. Μίλα του για όσα νιώθεις και φοβάσαι, ανάθεσε του να κάνει κάποιες από τις δουλειές του παιδιού -έστω κι αν είναι μόνο το βραδινό του μπάνιο ή ένα μπουκάλι γάλα- και βοήθησε τον όσο γίνεται να μάθει πώς να γίνει κι εκείνος πατέρας, έστω κι αν είναι κάπως αδέξιος στις πρώτες του απόπειρες. Έτσι η σχέση σας θα αποφορτιστεί από την ένταση και θα εμπλουτιστεί με μια ακόμη διάσταση, καθώς τώρα πια εκτός από εραστές και σύντροφοι είσαστε από κοινού υπεύθυνοι και για ένα νέο ανθρώπινο πλάσμα.

Το ότι αυτό το πλάσμα ήρθε τυχαία στη ζωή σας δεν έχει σημασία και δεν θ' αργήσει η μέρα που θα νιώθεις ευγνώμων για την ύπαρξη του. Γιατί η φροντίδα του, όπως είπαμε στην αρχή μπορεί να απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά προσφέρει και μεγάλη ανταμοιβή την οποία δεν το έχεις γευτεί ακόμα. Χαλάρωσε λοιπόν, δέξου τις αλλαγές στη ζωή σου κι ας μην είναι ακριβώς όπως την φανταζόσουν κι άσε τον εαυτό σου να ονειρευτεί και να σχεδιάσει ένα καινούργιο μέλλον με τους τρεις σας για πρωταγωνιστές.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ