Σε τι γιατρό να απευθυνθώ; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:52
28/12/2013

Σε τι γιατρό να απευθυνθώ;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
luna

Πιστεύω οτι αρχίζει Αλτζχάιμερ! Πριν απο κάτι μηνες την είδα δυο φορές να πλένει τα χέρια της και να αφήνει τη βρύση ανοιχτή και να φεύγει...

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Καλησπέρα! Η μητέρα μου ειναι πάνω κάτω 50 χρονών και ανέκαθεν ξέχναγε που έβαζε πράγματα, το πορτοφόλι της, όμως τώρα πιστεύω οτι αρχίζει Αλτζχάιμερ! Πριν απο κάτι μηνες την είδα δυο φορές να πλένει τα χέρια της και να αφήνει τη βρύση ανοιχτή και να φεύγει (που έχω δει να το κάνουν άνθρωποι με αλτσχάιμερ), τις προάλλες βρήκα το  μπρίκι σε άλλη θεση απ οτι το αφήνει συνήθως και γενικα ξεχνάει αραιά πυκνά ασήμαντα μικροπράγματα. Έχω ακούσει οτι άμα το προλάβεις και πάρεις φάρμακα δεν χειροτερεύει, αληθεύει; Και στην περίπτωση που δεν έχει, είναι κακό να πάει προληπτικά σε ένα γιατρό; Και τι είδος γιατρού, και πως της το λες ευγενικά;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κοριτσάκι μου, από τα λεγόμενα σου συμπεραίνω ότι έχετε προηγούμενα περιστατικά άνοιας στην οικογένεια, γι' αυτό και έχεις ανεπτυγμένη ευαισθησία στο θέμα και είναι λογικό ν' ανησυχείς. Πριν βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μητέρα σου πρέπει ν' αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υποφέρει από αυξημένο άγχος, γιατί κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε απόλυτα την αφηρημάδα της.

Επίσης, να ξέρεις ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον γυναικείο οργανισμό κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, την οποία πιθανότατα διανύει η μητέρα σου, μπορεί να επηρεάσουν προσωρινά και τη λειτουργία της μνήμης, ανάμεσα σε άλλες, φαινομενικά αλλόκοτες ψυχοσωματικές αντιδράσεις.

Συνεπώς, νομίζω ότι θα πρέπει να χειριστείς κάπως πιο αποστασιοποιημένα το θέμα και να εκτιμήσεις την κατάσταση με ψυχραιμία, αφού η ηλικία της μητέρας σου είναι αρκετά μικρή για να δικαιολογεί το Άλτζχαϊμερ, χωρίς να το αποκλείει εντελώς .

Ένα πράγμα που πρέπει να διαπιστώσεις είναι το αν έχει συνείδηση της αφηρημάδας της. Δηλαδή, αν αναγνωρίζει ότι έχει κάνει κάτι λάθος, ή αν δεν το έχει προσέξει καν. Αν για παράδειγμα όταν αφήνει τη βρύση ανοιχτή της πεις "ξέχασες να κλείσεις τη βρύση" και σου απαντήσει κάτι σχετικό, του τύπου "πωπω, είμαι πολύ κουρασμένη τελευταία", σημαίνει ότι καταλαβαίνει πως έχει κάνει κάποιο λάθος. Αν όμως στο ίδιο ερώτημα σου απαντήσει "ποια βρύση;", ή αρνηθεί ότι είχε χρησιμοποιήσει τη βρύση προηγουμένως, σημαίνει ότι δεν έχει απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα και είναι όντως ανησυχητικό σημάδι.

Άλλες, πολύ σημαντικές ενδείξεις είναι το να ξεχνάει γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος (ενώ θυμάται τι έκανε στο νηπιαγωγείο), να χάνει συχνά τα προσωπικά της αντικείμενα (κλειδιά, γυαλιά) ή τον προσανατολισμό της σε γνωστά μέρη, να μην θυμάται ονόματα οικείων προσώπων και να δυσκολεύεται στην έκφραση ή σε καθημερινές ασχολίες με τις οποίες είχε άνεση στο παρελθόν (π.χ. μαγείρεμα, οδήγηση, χειρισμός οικονομικών).

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα την έβλαπτε σε τίποτα να συμβουλευτεί αρχικά έναν έμπειρο παθολόγο στον οποίο θα πρέπει να εκθέσει τη συνολική κατάσταση της υγείας και των συνθηκών της ζωής της ώστε να τον διευκολύνει στη διάγνωση.

Βέβαια, ως προς το Άλτζχάιμερ η κατάλληλη ιατρική ειδικότητα είναι η νευρολογία, ενώ τα φάρμακα ή οι τεχνικές που υπάρχουν διαθέσιμα για τη διαχείριση του μπορούν όντως να ανακόψουν την εξέλιξή του, αλλά όχι να το σταματήσουν.

Ως προς το πώς να της το θέσεις τώρα, δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια. Απλά πες της ότι ανησυχείς γιατί την βλέπεις πολύ κουρασμένη τελευταία και θέλεις να σου κάνει τη χάρη να δει κάποιον γιατρό (με τον οποίο μπορείς να κανονίσεις ραντεβού εκ των προτέρων αν κρίνεις ότι πρέπει).

Ελπίζω όμως η ανησυχία σου να είναι άσκοπη και να αποδειχτεί ότι η μανούλα σου είναι απλά πολύ κουρασμένη.
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ