Προβλημα με το γιο μου | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:30
7/6/2013

Προβλημα με το γιο μου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μαρίνα

Έχει φτάσει στο τέλος την Πρώτης Τάξης του Δημοτικού και δε ξέρει να γράφει, δε ξέρει πόσο κάνει 1 και 1.

Καλησπέρα ! Είμαι 36 χρονών και μητέρα δυο παιδιών. Ο γιος μου είναι 7 και η κόρη μου 5. Το προβλημα μου είναι ο γιός μου. Από μικρός αντιμετώπιζε αλλεργίες σχεδόν στα πάντα και μίλησε πολύ αργα (στα 4 με το ζορι) και τώρα ακόμα προσπαθεί να «στρώσει». Από πολύ μικρό του έχουμε λογοθεραπεύτρια και εργοθεραπέτρια και κάνει μαθήματα. Έχουμε πάει σε εκατομμύρια γιατρούς και ο καθένας έλεγε διαφορετικά πράγματα. Δυσλεξία , αυτισμό κτλ. Τελικά καταλήξαμε στη δυσλεξία. Το παιδάκι μου έχει φτάσει στο τέλος την Πρώτης Τάξης του Δημοτικού και δε ξέρει να γράφει, δε ξέρει πόσο κάνει 1 και 1. Διαβάζουμε μαζί κάθε μέρα, διαβάζει μαζί με τη Παιδαγωγό που προσλάβαμε και πάλι τίποτα. Καταλήγουμε να μαλώνουμε, να κλαίει ο μικρός και να κλαίω και γω. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Η μικρή μου είναι άψογη , όμως δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ μαζί της γιατί τρέχω πίσω από τον γιο μου. Είμαι απελπισμένη. Κλαίω κάθε βράδυ. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να μπορέσει ο γιος μου να μάθει έστω το όνομα του να γράφει; Τη μια μέρα μαθαίνει, μετά από 3 ώρες εξάσκηση και κλάμα να γράφει τη λέξη «είμαι» και την επόμενη τη γράφει πάλι «ώμε». Φοβάμαι πως δεν θα καταφέρει να εξελίχθη σε αυτή την κοινωνία. Τι να κανω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρίνα μου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάψεις να αντιμετωπίζεις τον γιο σου όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος και να αρχίσεις να τον βλέπεις σαν μάνα, γιατί αυτό έχει ανάγκη από σένα.
Καταλαβαίνω ότι είναι απογοητευτικό να δεχτείς ότι ο γιος σου έχει αυτές τις ιδιαιτερότητες και δεν είναι ένα "εύκολο" παιδί που θα ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα επί ίσοις όροις στο σχολείο, αλλά η πρόκληση για σένα ως γονιού είναι ακριβώς να εντοπίσεις, να υποστηρίξεις και να αναδείξεις τη μοναδικότητα του.

Πρακτικά μιλώντας, άσε την γραμματική του εκπαίδευση στα χέρια των ειδικών, σταμάτα να έχεις οποιεσδήποτε προσδοκίες στο συγκεκριμένο θέμα και φρόντισε να ανακαλύψεις τα ταλέντα του παιδιού σου σε όλους του άλλους τομείς. Γιατί είναι σίγουρο ότι έχει άλλα, πολύ σημαντικά ταλέντα, τα οποία κινδυνεύουν να περάσουν απαρατήρητα όσο αφιερώνεις το σύνολο του χρόνου σου στη σχολική του προετοιμασία που δεν είναι δική σου δουλειά και όπως παραδέχεσαι, δεν έχει κι αποτέλεσμα.

Μάλιστα, όσο τον πιέζεις να ανταποκριθεί στα γράμματα, τόσο περισσότερο τον απογοητεύεις κι απογοητεύεσαι κι η ίδια με αποτέλεσμα τον φαύλο κύκλο που μου περιγράφεις. Ώρα λοιπόν να σπάσεις αυτό τον φαύλο κύκλο και να βοηθήσεις τον γιο σου να εξελιχθεί εκεί που μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ένας αυτάρκης, ισορροπημένος κι ευτυχισμένος άνθρωπος. Γιατί αυτός είναι ο τελικός στόχος της ανατροφής των παιδιών κι όχι οι σχολικές επιδόσεις.

Τέντωσε τις κεραίες σου, αφουγκράσου τα χαρίσματα του και τις ευκολίες του και δώσε του τις ευκαιρίες να τα καλλιεργήσει και να τα αναπτύξει. Μπορεί να μην το ξέρεις ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να μεγαλώνεις έναν εξαιρετικό μουσικό, έναν πρωταθλητή, έναν χορευτή, έναν διαπρεπή ζωγράφο, γλύπτη, σκηνοθέτη, φωτογράφο ή ηθοποιό, ή ακόμη κι έναν εμπνευσμένο σεφ, ή έναν περιζήτητο τεχνίτη.

Αυτό κανένας δάσκαλος και κανένας γιατρός δεν θα μπορέσει να το διαγνώσει και να στο υποδείξει και ουσιαστικά, αυτός είναι ο ρόλος σου ως μητέρας: να  δώσεις στον γιο σου τις ευκαιρίες να ασχοληθεί με όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων που δεν περιλαμβάνονται στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα και να υποστηρίξεις ένθερμα και συστηματικά κάθε του κλίση.

Κλείσε τα βιβλία του λοιπόν και πάρε τον κοντά σου, να μαγειρέψετε μαζί, να δείτε μαζί ταινίες και να τις σχολιάσετε, να πάτε μαζί στο θέατρο, ν' ακούσετε μουσική και να χαρείτε όλοι μαζί -και με την κόρη σου- τη ζωή σας ως οικογένεια. Αν του αρέσει, γράψε τον σε κάποιον αθλητικό ή γυμναστικό σύλλογο, στείλε τον στο ωδείο, ή σε όποια άλλη οργανωμένη δραστηριότητα θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να είσαι σίγουρη ότι όλο αυτό το άνοιγμα θα τον βοηθήσει να πάρει τα πάνω του και να λάμψει εκεί που μπορεί να λάμψει και τελικά θ' αποδειχτεί ωφέλιμο και στα μαθήματα του.

Αυτή τη στιγμή απλώς έχετε βαλτώσει. Εντάξει, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο βολικά αν ο γιος σου ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Όμως δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει, γιατί είναι απλά ξεχωριστός. Και μην νομίζεις ότι δεν το καταλαβαίνει, ότι δεν συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους και δεν τον πονάει μέσα του. Ωστόσο, εξαρτάται μόνον από σένα να απαλύνεις αυτόν τον πόνο και να τον μετατρέψεις σε δύναμη, γιατί μόνος του αποκλείεται να τα καταφέρει. Είναι μόνον επτά χρόνων, είναι μοναδικός και μόνον εσένα έχει για μάνα. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ