πρόβλημα με γονείς | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:11
28/11/2011

πρόβλημα με γονείς

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Στέλλα

Είμαι 17 και είναι πολύ αυστηροί! Και έχουν φάει κόλλημα και με τα αγόρια... Υποστηρίζουν πως δεν είναι η κατάλληλη ηλικία σχέσης απο τώρα και πως είναι μετά τα 20. Εαν είναι δυνατόν!

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία μου γεία σου! Ενα μεγάλο μπράβο για την ουσιώδη στήλη που διαβάζω καθημερινά και που δίνεις λύσεις σε μερικά ζητήματα! Το δικό μου πρόβλημα είναι με τους γονείς μου! Είμαι 17 και είναι πολύ αυστηροί! Να σημειώσω πως είμαι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια (είμαστε οι τρείς μας)! Συνέχεια με πιέζουνε σε θέματα όπως το διάβασμα, λογοφέρνουμε για τα παραμικρά πράγματα και υπάρχουν εντάσεις. Όταν βγαίνω με αφήνουν εως της 9:30 το βράδυ ενώ οι γονείς των φίλων μου τους αφήνουν παραπανω π.χ 11:00, κρυφακούνε οταν μιλάω στο τηλέφωνο ή όταν μιλάω στο facebook στο chat έρχοναι να δουν με ποιους μιλάω... Μέχρι και σε σημείο η μαμά μου έφτασε να ψάχνει και πράγματα μου στο δωμάτιό μου δήθεν ψάχνει κάτι... Επίσης με ''ψαρεύει'' για τις φίλες μου δηλαδη με κάνει να αποκαλύπτω μυστικά τους και μετα έχω ενοχές... Και έχουν φάει κόλλημα και με τα αγόρια... Υποστηρίζουν πως δεν είναι η κατάλληλη ηλικία σχέσης απο τώρα και πως είναι μετά τα 20. Εαν είναι δυνατόν! Φοβούνται μην κάνω σχέση με κάποιον και όταν μιλάω στην μητέρα μου για κάποιον που μου αρέσει (απο τα λίγα που της λέω γιατί δεν της ανοίγομαι) μου λέει ''οχι οχι μην ασχολείσαι απο τώρα με τέτοια... ακόμα δεν βγήκες απο το αυγό σου'' και με απομακρύνει... Αφου είχα κανονίσει να βγω με 2 φίλες μου και με άλλα 3 αγόρια να γνωριστούμε και της είπα τάχα οτι βγήκα με κάτι φίλες για καφέ γιατί δεν θα με άφηνε! Και έτσι και γω φοβάμαι να κάνω σχέση με κάποιον για να μην το μάθουν και γίνει χαμός! Και τριήμερη δεν με αφήνουν να παω γιατι φοβούνται μην γίνει τίποτα με κανένα αγόρι! Ακόμα με έχουν για το μικρό τους κοριτσάκι και αυτό είναι που με τρελαίνει! Θεία sos! Αισθάνομαι πολυ πιεσμένη! Πως μπορώ να χειριστώ το θέμα; Σ'ευχαριστω για τον χρόνο σου και αν γίνετε απαντησε μου! Φιλιαααα να είσαι καλά!!!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Στέλλα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι ελπίζω να μην σε απογοητεύσω με την απάντηση μου. Πρώτα απ' όλα θα σου πω ότι είσαι ολόκληρη κοπέλα πια και δεν θα πρέπει να δίνεις τόσο μεγάλη σημασία σ' αυτά που σου λένε και κάνουν οι γονείς σου, καθώς έχεις πια την κρίση για να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου και έχεις μάθει να διακρίνεις το καλό από το κακό. Έπειτα, θα σου πω ότι δεν χρειάζεται να τα λες όλα στους γονείς σου, με κάθε λεπτομέρεια (π.χ. αν θα είναι κι αγόρια στην έξοδο σας) τη στιγμή μάλιστα που ξέρεις από την προηγούμενη εμπειρία σου ότι αυτές οι αποκαλύψεις απλά θα προκαλέσουν ακόμη ένα μελόδραμα και τίποτα περισσότερο. Τέλος, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για μερικές πιο ουσιαστικές συζητήσεις και συγκρούσεις μαζί τους, γιατί όσο το πας με το μαλακό, τόσο τους δίνεις το δικαίωμα να ασκούν επάνω σου περισσότερη εξουσία.

Αντί δηλαδή να λογοφέρνεις για μικροπράγματα με τους γονείς σου, εστίασε στο βασικότερο πρόβλημα σου αυτή τη στιγμή, που είναι ο περιορισμός της κοινωνικής σου ζωής και δώσε εκεί την πρώτη σου μάχη, εξηγώντας τους ότι δεν μπορείς να ζεις σαν φρικιό και να μην ακολουθείς τις παρέες της ηλικίας σου, γιατί έχεις ανάγκη να ξεσκάς κάθε τόσο, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, γι' αυτό θα επιστρέφεις στο σπίτι μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια -κάτι που είναι και πολύ ασφαλέστερο από κάθε άποψη.

Μην περιμένεις βέβαια να ενθουσιαστούν από αυτές τις δηλώσεις και να σου παραχωρήσουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων... Μάλιστα, να είσαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν κι άλλοι καυγάδες επ' αυτού, αλλά αν δεν αγωνιστείς γι' αυτή, δεν πρόκειται ποτέ να την κερδίσεις. Άλλωστε "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", όπως λέει κι ο ποιητής.

Πάνω σ' αυτό να ξέρεις ότι όσο πιο σταθερή και λογική θα είσαι στις θέσεις σου, τόσο πιο εύκολα θα πετύχεις τον στόχο σου, ενώ αν πανικοβάλεσαι και γυρνάς με τα νερά τους ποτέ δεν θα καταφέρεις να κάνεις το δικό σου και να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου.

Να ξέρεις επίσης, ότι ο βασικός λόγος που οι γονείς σου σού φέρονται σαν να είσαι ακόμη στο δημοτικό είναι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον τρόπο που σε μεγάλωσαν και ταυτόχρονα είναι ανασφαλείς απέναντι στη ζωή και τον κόσμο. Έτσι, αντί να σε προετοιμάσουν και να σε συμβουλέψουν για τις προκλήσεις που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις, επιμένουν να σε υπερπροστατεύουν νομίζοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σε προφυλάξουν.

Ταυτόχρονα, αυτή είναι για εκείνους και η πιο εύκολη λύση, γιατί αλλιώς θα πρέπει να μπουν στον κόπο να κάνουν διάλογο μαζί σου και προφανώς δεν έχουν τα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Ως προς αυτό όμως, μπορείς να τους διευκολύνεις δείχνοντας λίγο περισσότερη ωριμότητα. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα έρθει η κουβέντα στ' αγόρια μπορείς να ρωτήσεις τη μητέρα σου τι ακριβώς τη φοβίζει σε σχέση με τ' αγόρια και γιατί έχει τόσο αρνητική γνώμη για τις σχέσεις... Επίσης, την επόμενη φορά που θα καταλάβεις ότι κρυφακούν ή κρυφοκοιτάζουν τις συζητήσεις σου, ρώτα τους τι ακριβώς ψάχνουν, γιατί αν θέλουν μπορούν να σε ρωτήσουν αυτό που θέλουν χωρίς να γίνονται αδιάκριτοι.

Σε όλα αυτά οπωσδήποτε θα σε βοηθήσει αν φροντίζεις να είσαι συνεπής στα υπόλοιπα θέματα, όπως τα μαθήματα ή κάποιες υποχρεώσεις του σπιτιού που μπορεί να έχεις αναλάβει, γιατί έτσι δείχνεις στους γονείς σου έμπρακτα ότι έχεις την υπευθυνότητα που χρειάζεται για να φροντίζεις μόνη σου τον εαυτό σου.

Πάνω απ' όλα όμως, πρέπει να μάθεις να διεκδικείς πιο δυναμικά αυτό που έχεις ανάγκη, γιατί αν περιμένεις από τους άλλους να σου παραχωρήσουν αυτό το δικαίωμα, τότε μπορεί να μην τα αποκτήσεις ποτέ, όσο κι αν είναι αυτονόητο ή αν το δικαιούσαι.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ