Πως να μιλήσω στο 5χρονο γιο μου για το sex | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:43
17/11/2011

Πως να μιλήσω στο 5χρονο γιο μου για το sex

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Βενετσιάννα

Η επίμονη ερώτηση του είναι το "πως μπαίνει στην κοιλίτσα" [το μωρό] και δεν ξέρω πως να του το πω;

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Έχω δύο αγοράκια εκ των οποίων το ένα είναι 5 ετών. Έχει αρχίσει ερωτήσεις σχετικά με το πως μπαίνει το μωρό στην κοιλίτσα της μαμάς, από που βγαίνει κλπ. Θέλω να του λέω την αλήθεια αλλά δεν ξέρω με ποιο τρόπο για να καταλάβει. Του έχω πει π.χ. ότι τα μωρά βγαίνουν από μία πορτούλα που έχουν οι μαμάδες λιγο πιο κάτω από εκεί που κάνουν τσίσα. Η ατάκα "από την κοιλίτσα" δεν πιάνει γιατί είναι προχωρημένο παιδί. Η επίμονη ερώτηση του είναι το "πως μπαίνει στην κοιλίτσα" και δεν ξέρω πως να του το πω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Να του το πεις απλά και πρακτικά, όπως εξηγούμε όλα τα πράγματα στα μικρά παιδιά. Πιο συγκεκριμένα μπορείς να του πεις ότι για να γίνει το μωράκι -πριν μπει στην κοιλιά της μαμάς- χρειάζονται πολλή-πολλή αγάπη και δύο σποράκια: ένα από τον μπαμπά κι ένα από τη μαμά. Ο μπαμπάς φυλάει τα δικά του σποράκια στο πουλάκι του κι η μαμά στην κοιλίτσα της. Έτσι, όταν ο μπαμπάς και η μαμά αγαπιούνται πολύ και θέλουν να κάνουν ένα παιδάκι, ο μπαμπάς βγάζει από το πουλάκι του ένα σποράκι και το βάζει στην πορτούλα της μαμάς και τότε τα δύο σποράκια ενώνονται και φτιάχνουν το μωράκι που όταν μεγαλώσει και δυναμώσει αρκετά βγαίνει από την κοιλίτσα της μαμάς από τον ίδιο δρόμο, όπως μπήκε.

Μ' αυτό τον τρόπο, ο γιος σου θα καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει και θα μπορεί να το επεξεργαστεί με τη λογική του, χωρίς να του πεις κάτι που θα τον τραυματίσει. Ταυτόχρονα, μ' αυτή την εξήγηση ο μικρός θα καταλάβει και τον ρόλο του πατέρα στη δημιουργία οικογένειας και θα του γίνει πιο εύκολο να ταυτιστεί περισσότερο μαζί του, κάτι απαραίτητο για ένα αγόρι.

Το ότι του λες την αλήθεια είναι πράγματι πάρα πολύ καλό και σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο, γιατί έτσι δημιουργείς εμπιστοσύνη στο παιδί και γίνεσαι μια αξιόπιστη πηγή για να λύνει τις απορίες που θα του δημιουργούνται πάνω στο θέμα καθώς μεγαλώνει.

Όπως θα διαπιστώσεις και μόνη σου, οι απορίες αυτές θα αυξάνονται και θα γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς. Όμως μην διστάσεις να του απαντάς πάντα ειλικρινά και με τον ίδιο πρακτικό τρόπο, τονίζοντας παράλληλα και τη συναισθηματική πλευρά του σεξ, για να του εμφυσήσεις τον σεβασμό και την ουσία της ερωτικής πράξης.

Μάλιστα, αν δεις ότι οι ερωτήσεις του σε πιάνουν ξανά απροετοίμαστη, θα σου συνιστούσα να προμηθευτείς ένα από τα πολλά και εξαιρετικά βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά που θα βρεις σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (αν για κάποιο λόγο ντρέπεσαι να τα ζητήσεις μπορείς να τα παραγγείλεις και μέσω ίντερνετ), τα οποία είναι γραμμένα με απλά λόγια από ειδικούς επιστήμονες και εξηγούν με όμορφα, απλοποιημένα σκίτσα όλη τη διαδικασία. Αρκεί να βάλεις στο ψαχτήρι σου τη φράση "Πώς γεννιούνται τα παιδιά" και θα πάρεις μια γεύση του τι εννοώ.

Κατά τα άλλα να θυμάσαι ότι όταν ένα παιδί κάνει μια ερώτηση είναι έτοιμο να πάρει και μια απάντηση, προσαρμοσμένη στην ηλικία του βέβαια, αλλά πάντα αληθινή και ανθρώπινη. Άλλωστε έτσι εξασφαλίζεις ότι το παιδί θα μάθει το σωστό κι όχι ανακρίβειες που θα του δημιουργήσουν εσφαλμένες εικόνες για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Κι αν πάλι δεν γνωρίζεις την απάντηση σε κάτι, μπορείς να του πεις απλά ότι αυτό δεν το ξέρεις καλά κι ότι θα το ψάξεις, θα διαβάσεις τα βιβλία και θα του απαντήσεις. Έτσι, εκτός από αυξημένη αξιοπιστία, θα περάσεις έμπρακτα στο παιδί σου μια θετική εικόνα για τη μάθηση και μαζί την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά ότι μπορούμε να μάθουμε ό,τι θέλουμε από τα βιβλία.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ