Να την αφήσω να πιεί καφέ; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:09
4/7/2012

Να την αφήσω να πιεί καφέ;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μαρία

Μου ζητάει να πιει καφέ. Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να την αφήσω απο τώρα γιατί έχω ακούσει ότι  ο καφές επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού. 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία Λουκία γεια σου. Έχω μια κόρη η οποία είναι 14 χρονών. Εδώ και καιρό μου ζητάει να πιει καφέ. Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να την αφήσω απο τώρα γιατί έχω ακούσει ότι ο καφές επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι αλήθεια; Εσύ τι μου προτείνεις να κάνω; Να της δώσω η οχι; Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Σε παρακαλώ μην αγνοήσεις το μηνυμά μου. Περιμένω απάντηση ευχαριστώ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι καφές με μέτρο (5 κούπες την ημέρα) αυξάνει τη μακροζωΐα λειτουργώντας ευεργετικά για τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση καφέ έχει απενοχοποιηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά στους ενήλικες. Ωστόσο, καθώς ο καφές έχει και κάποιες άλλες ιδιότητες (αύξηση της εγρήγορσης, νευρικότητα κ.λπ.) που σίγουρα δεν οφελούν τα παιδιά, αποφεύγουμε να τους τον δίνουμε. 

Επίσης, η κατανάλωση καφέ από τα παιδιά μπορεί να τα στερήσει από την κατανάλωση άλλων ροφημάτων που είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί πίνει καφέ αντί για γάλα, θα στερηθεί το απαραίτητο ασβέστιο για να χτίσει γερά κόκαλα.

Επιπλέον, ο καφές στα παιδιά (όπως και στους μεγάλους) μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, ή αϋπνίες, να ερεθίσει το στομάχι, ή να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αφού είναι διουρητικός και αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δεν επιτρέπει στον οργανισμό να διατηρήσει τα υγρά που έχει ανάγκη για τη σωστή λειτουργία του.

Έτσι, παρότι ο καφές δεν λειτουργεί αρνητικά στην ανάπτυξη με άμεσο τρόπο, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό, είναι προτιμότερο να προσφέρουμε στα παιδιά διαφορετικά, πιο οφέλημα ροφήματα.

Ωστόσο, η κόρη σου, από ιατρική άποψη, δεν είναι πια παιδί. Άλλωστε, ήδη έχει καταναλώσει πολλές φορές καφεΐνη, δηλαδή το ενεργό συστατικό του καφέ, η οποία βρίσκεται κρυμμένη σε πολλές τροφές που δίνουμε παραδοσιακά στα παιδιά.

Το κακάο ας πούμε, έχει το 30% της καφεΐνης που περιέχεται στον καφέ, άρα πίνοντας γάλα με κακάο, ή τρώγοντας μια σοκολάτα παίρνουμε μια σημαντική ποσότητα καφεΐνης. Επίσης, κρυμμένη καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες βρίσκεται και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο τσάι (μαύρο και πράσινο) αλλά στα λεγόμενα "ενεργειακά ποτά". 

Ακόμη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όταν απαγορεύουμε κάτι στους εφήβους , αυτόματα το κάνουμε πιο δελεαστικό κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα, να δώσει υπερβολική αξία στον "απαγορευμένο καρπό" και να τους κάνει να τον δοκιμάζουν κρυφά.

Γι' αυτό θα σου έλεγα να δώσεις καφέ στην κόρη σου εφόσον στο ζητάει, αλλά να της εξηγήσεις ότι πρέπει να προσέχει τις ποσότητες της καφεΐνης που παίρνει από άλλες πηγές, γιατί μπορεί να την πειράξει, όχι μόνο τώρα που είναι μικρή, αλλά και στο μέλλον.

Τέλος, πρέπει να της πεις ότι ο καφές περιέχει διαφορετικά ποσοστά καφεΐνης ανάλογα με τον τύπο του, τον τρόπο παρασκευής του, αλλά και τη μερίδα σερβιρίσματος, γι' αυτό είναι καλύτερα να επιλέγουμε το πιο ελαφρύ είδος, όπως ο καφές φίλτρου για παράδειγμα που είναι σύμφωνα με τις έρευνες, ο πλέον ωφέλιμος, μαζί με τον ντεκαφεϊνέ που περιέχει ελάχιστη καφεΐνη, αλλά προσφέρει ακριβώς την ίδια απόλαυση.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ