Μικροβιοφοβία; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:17
17/5/2013

Μικροβιοφοβία;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μελίνα

Δεν ακουμπάω τίποτα ή αν αναγκαστώ βάζω χαρτομάντιλο ή το μανίκι μου, πλένω τα χέρια μου κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς λόγο και γενικότερα όλο τέτοια.

Καλησπέρα θεία Λουκία , σε ευχαριστούμε για όλες τις συμβουλές ! Είμαι 18 χρονών και μέσα σε όλα τα άγχη περί πανελληνίων κλπ έχω παρατηρήσει πως τον τελευταίο χρόνο αγχώνομαι πολύ για τα μικρόβια και σιχαίνομαι. Δεν είναι σε υπερβολικό βαθμό αλλά όσο πάει και μεγαλώνει. Δεν ακουμπάω τίποτα ή αν αναγκαστώ γιατί πάω να πέσω βάζω χαρτομάντιλο ή το μανίκι μου όταν βρίσκομαι σε μ.μ.μ, πλένω τα χέρια μου κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς λόγο και γενικότερα όλο τέτοια. Είναι κακό; Μία φίλη μου που με παρατηρεί αρκετά μου είπε ότι μπορεί να είναι η αρχή μικροβιοφοβίας και δεν είναι καλό... Τι να κάνω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ε, και για να το παινευτούμε δεν είναι... Αν σκεφτείς με τη λογική σου και μόνη σου μπορείς να καταλάβεις ότι αυτή η συμπεριφορά είναι υπερβολική, αφού αν ήταν να αρρωσταίνουμε έτσι εύκολα, επειδή πιάσαμε μια χειρολαβή στο λεωφορείο, τότε δεν θα είχε μείνει κανένας άνθρωπος όρθιος.

Όπως πιθανότατα ξέρεις ήδη από τη βιολογία, ο οργανισμός μας είναι θωρακισμένος με αντισώματα τα οποία αναπτύσσονται μέσα μας ήδη από τη βρεφική ηλικία, όταν μπουσουλάμε και βάζουμε στο στόμα ό,τι βρούμε και έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις "επιθέσεις" των μικροοργανισμών που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Μάλιστα, όσο περισσότερο προσπαθείς να αποφύγεις αυτούς τους μικροοργανισμούς, τόσο πιο επιρρεπής γίνεσαι σε κάθε είδους μολύνσεις, καθώς ο οργανισμός σου σιγά-σιγά "ξεχνάει" να αμυνθεί, δηλαδή παύει να παράγει αντισώματα με αποτέλεσμα να αρχίζεις να αρρωσταίνεις με το παραμικρό. Γι' αυτό και οι πολλές απολυμάνσεις και η υπερβολική καθαριότητα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Φυσικά, δεν λέμε να ξεχάσεις τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πάντα πριν από το φαγητό, το καθημερινό ντους καθαριότητας και το να μην μοιράζεσαι με κανέναν  προσωπικά είδη υγιεινής και περιποίησης, αλλά οτιδήποτε περισσότερα από αυτά τα βασικά είναι τουλάχιστον περιττό, για να μην πως επιζήμιο.

Η φίλη σου έχει δίκιο λοιπόν ότι παρουσιάζεις μικροβιοφοβία, μια νεύρωση που αν δεν την καταπολεμήσεις τώρα στην αρχή της, θα "εγκατασταθεί" μέσα σου και θα γίνεται όλο και χειρότερη μέχρι που θα καταδυναστεύσει τη ζωή σου.

Άρα φρόντισε να λογικευτείς. Το γεγονός ότι εμφάνισες αυτή τη συμπεριφορά τώρα οφείλεται ακριβώς στο ότι έχεις πιεστεί ψυχολογικά λόγω των επικείμενων εξετάσεων και η συναισθηματική σου άμυνα είναι πεσμένη. Έτσι, αντί να εκλογικεύεις το άγχος σου και να προσπαθείς να το εκτονώνεις με εποικοδομητικό τρόπο, το έχεις μεταθέσει υποσυνείδητα στη φοβία για τα μικρόβια.

Για να ξεπεράσεις αυτόν τον πλασματικό φόβο, θα πρέπει να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς το γεγονός ότι είσαι στρεσαρισμένη από τον πραγματικό φόβο της αποτυχίας και γι' αυτό πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να διαβάσεις όσο γίνεται πιο οργανωμένα και συγκεντρωμένα, απομονώνοντας κάθε αρνητικό συναίσθημα προκειμένου να αποδώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες και θα καταφέρεις να "γειώσεις" το άγχος σου και να το κάνεις να δουλέψει υπέρ σου, αντί εναντίον σου.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταπολεμήσεις συνειδητά την παρόρμηση σου να προστατεύεσαι από τα μικρόβια, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου συνεχώς αυτά που είπαμε παραπάνω για τα αντισώματα και το πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσεις ενεργές τις άμυνες του οργανισμού σου.

Σου εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στις εξετάσεις σου!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ