Μέσα αντισύλληψης και χάπι επόμενης ημέρας | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
14:31
22/7/2013

Μέσα αντισύλληψης και χάπι επόμενης ημέρας

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Ναταλία

Δεν θα ήθελα με τίποτα να μπω στην διαδικασία να αποφασίσω αν θέλω να κρατήσω ένα παιδί ή όχι, επειδή πρώτον δεν θεωρώ την άμβλωση παιχνίδι και δεύτερον είμαι σίγουρη πως θα με βασανίζουν οι τύψεις... 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία Λουκία γεια σου! Συγχαρητήρια για την στήλη σου καθώς και για την προθυμία σου να μας συμβουλεύεις! Λοιπόν εγώ είμαι 17 ετών και δεν έχω ολοκληρώσει. Παρόλα αυτά όμως θα ήθελα να είμαι ενήμερη σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης και το χάπι της επόμενης  ημέρας. Όσον αφορά τα προφυλακτικά, γνωρίζω πως είναι το καλύτερο μέσο αντισύλληψης τόσο για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και για το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ξέρω όμως πως υπάρχει πιθανότητα το προφυλακτικό να σπάσει. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αυτό και πιο είναι το ποσοστό που υπάρχει; Είναι λίγο ακραίο να ζητάω ποσοστά αλλά θα ήθελα να γνωρίζω στο περίπου τουλάχιστον τις πιθανότητες.

Η επόμενη ερώτηση μου είναι σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια. Είναι μία μέθοδος προφύλαξης τυχόν ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που σκέπτομαι πολύ σοβαρά να χρησιμοποιώ στην μετέπειτα σεξουαλική ζωή μου. Δεν θα ήθελα με τίποτα να μπω στην διαδικασία να αποφασίσω αν θέλω να κρατήσω ένα παιδί ή όχι, επειδή πρώτον δεν θεωρώ την άμβλωση παιχνίδι και δεύτερον είμαι σίγουρη πως θα με βασανίζουν οι τύψεις μέχρι να πεθάνω, έτσι θα ήθελα να πάρω τα κατάλληλα μέτρα από πριν. Το θέμα μου όμως είναι πως όπως είμαι σίγουρη ότι γνωρίζεις τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να δημιουργήσουν θρόμβο εάν έχεις θρομβοφιλία, κάτι που συνέβη στην κολλητή μου και κόντεψε να πεθάνει. Μάλιστα ήταν μετά από συμβουλή του γυναικολόγου που προφανώς δεν γνώριζε ότι είχε θρομβοφιλία. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν το γεγονός με τρόμαξε πολύ και θα ήθελα να ήξερα αν θα έπρεπε να κάνω κάποιες περεταίρω εξετάσεις πέρα από αυτήν της θρομβοφιλίας.
Επιπλέον θα ήθελα να μάθω λίγα περισσότερα για το χάπι της επόμενης ημέρας. Ας υποθέσουμε ότι μία κοπέλα έκανε σεξ χωρίς αντισύλληψη ή έσπασε το προφυλακτικό και υποψιάζεται πως ίσως μπορεί και να έχει μείνει έγκυος. Έτσι αποφασίζει να πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας. Ας υποθέσουμε επίσης πως το ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί. Το  χάπι αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη του εμβρύου; Τέλος, μπορείς να πάρεις το χάπι περισσότερες από μία φορά τον μήνα;
Με συγχωρείς για την έκταση του μηνύματος μου αλλά είμαι πρόθυμη να προσέχω κάθε μετέπειτα σεξουαλική εμπειρία τόσο για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και για προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ναταλία μου, καταρχάς σε συγχαίρω για την υπεύθυνη στάση σου απέναντι στην αντισύλληψη την οποία ελπίζω να διατηρήσεις και μετά την έναρξη της σεξουαλικής σου ζωής.

Ως προς τα ερωτήματα σου τώρα, θα σου πω ότι το προφυλακτικό είναι το ιδανικό μέσο αντισύλληψης, ιδιαίτερα όταν δεν κάνεις έρωτα πολύ συχνά, ή δεν έχεις κάποιον σταθερό ερωτικό σύντροφο. Οι πιθανότητες να σπάσει είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη σωστή τοποθέτηση του, καθώς και με το να έχει διατηρηθεί μακριά από εστίες θερμότητας (όχι μέσα σε πορτοφόλια, τσέπες, ντουλαπάκια αυτοκινήτων κ.λπ.) και να μην έχει λήξει. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν μέσα σε όλες τις συσκευασίες προφυλακτικών, αλλά και στο πολύ χρήσιμο άρθρο του WomenOnly, "Πώς να του βάλεις το προφυλακτικό" και δεν έχει νόημα να επεκταθούμε επ' αυτού. Από πλευράς ποσοστών, εφόσον γίνεται ορθή χρήση του προφυλακτικού η πιθανότητα αποτυχίας είναι κάπου στο 2% στη διάρκεια ενός χρόνου.

Φυσικά, το αντισυλληπτικό χάπι είναι ακόμη ασφαλέστερο με ποσοστό αποτυχίας στο 0,5-1% για το ίδιο διάστημα και πάλι με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται σωστά, δηλαδή καθημερινά και την ίδια ώρα. Γι' αυτό και θεωρείται η καταλληλότερη μέθοδος αντισύλληψης στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε μια σταθερή, μονογαμική σχέση και δεν διακινδυνεύεις να κολλήσεις κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Ως προς τις παρενέργειες του, σαφώς οι θρομβώσεις είναι οι πιο σημαντικές, αλλά και πάλι είναι εξαιρετικά σπάνιες σε υγιή άτομα νεότερα των 35 ετών. Γι' αυτό θα έλεγα ότι δεν πρέπει ν' αφήσεις την περίπτωση της φίλης σου να σε επηρεάσει.

Εννοείται όμως ότι για να το πάρεις θα ζητήσεις προηγουμένως την έγκριση του γυναικολόγου σου, ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο είναι κατάλληλο για σένα με βάση το οικογενειακό ιστορικό σου και τις όποιες εξετάσεις κρίνει ότι πρέπει να κάνεις προληπτικά.

Τώρα, το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, αλλά ένας τρόπος αποτροπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι δεν μπορεί να λαμβάνεται συστηματικά (γι' αυτό δεν είναι "μέθοδος") παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο μία φορά στον ίδιο κύκλο. Ως προς τον μηχανισμό του, το χάπι της επόμενης μέρας λειτουργεί αποτρέποντας την απελευθέρωση και γονιμοποίηση του ωαρίου, η οποία αντίθετα με αυτό που πιστεύεις δεν γίνεται αμέσως μετά την ερωτική πράξη, αλλά κάποιες ώρες ή και μέρες αργότερα (τα σπερματοζωάρια διατηρούνται ενεργά 3-5 μέρες μέσα στο γυναικείο σώμα).

Γι' αυτό η στιγμή της λήψης του χαπιού της επόμενης μέρας είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα του. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο σύντομα το πάρεις μετά από μια ύποπτη επαφή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι (μετά τις 72 ώρες δεν έχει κανένα νόημα). Ωστόσο, γενικότερα η αποτελεσματικότητα του σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές φτάνει στο 89%, καθώς αν έχει γίνει ήδη ωορρηξία πριν την ύποπτη ερωτική επαφή υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην ενεργήσει. Κι αυτό γιατί το χάπι της επόμενης μέρας δεν επιδρά στο γονιμοποιημένο ωάριο και δεν προκαλεί αποβολή. Αυτό γίνεται με ένα άλλο χάπι, το "χάπι της άμβλωσης", το οποίο είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, την οποία δεν θα μπλέξουμε σ' αυτή την κουβέντα.

Αυτό που αξίζει να κρατήσεις απ' αυτή την κουβέντα είναι ότι κάθε σεξουαλικά ενεργή κοπέλα πρέπει να έχει πρόχειρο στο συρτάρι της ένα χάπι της επόμενης μέρας αγορασμένο από πριν, ώστε να μπορεί να το πάρει το γρηγορότερο δυνατό και να γλιτώνει τις περιττές αγωνίες.

Γιατί, οπωσδήποτε, κάθε μορφή αντισύλληψης είναι καλύτερη από το τίποτα. Αλλά για να μην φρικάρεις εντελώς κι εφόσον σ' αρέσουν τα ποσοστά, θα σου πω ότι σε κάθε κύκλο κατά τον οποίο μια γόνιμη και υγιής κοπέλα κάνει ελεύθερα έρωτα, η πιθανότητα να συλλάβει είναι γύρω στο 25%, δηλαδή δεν πιάνει πάντα παιδί με τη μία. Όμως το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 98% κάτω από τις ίδιες συνθήκες στη διάρκεια ενός χρόνου κι αυτό σημαίνει ότι καλύτερα να προσέχεις κάθε φορά γιατί δεν ξέρεις ποια θα είναι η "τυχερή" σου.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά μπορείς να βρεις στη στήλη της Υγείας του WomenOnly όπου υπάρχουν δημοσιευμένα πολλά άρθρα σχετικά, με τη γυναικεία γονιμότητα, την σύλληψη και την αντισύλληψη.
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ