Κουμπαριά και πολιτικός γάμος | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
14:26
17/1/2014

Κουμπαριά και πολιτικός γάμος

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Νάντια

Είχαμε δώσει τα χέρια ότι θα την παντρέψω εγώ και θα της βαφτίσω και το πρώτο παιδί... Το πρόβλημα είναι ότι εγώ έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο

Θεία Λουκία γεια. Καλή χρονιά με χαμόγελα και συγχαρητήρια για τη στήλη σου!

Πρόκειται να παντρέψω το Μάιο την καλύτερη μου φίλη. Είμαστε 24 χρονών και με την κολλητή μου είμαστε από το Νηπιαγωγείο, μαζί στο σχολείο, μαζί στο Πανεπιστήμιο, μαζί στα πρώτα σκιρτίματα ξέρεις... Είχαμε δώσει τα χέρια ότι θα την παντρέψω εγώ και θα της βαφτίσω και το πρώτο παιδί... Το πρόβλημα είναι ότι εγώ έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο, είπαμε με τον καλό μου να κάνουμε γάμο και βάφτιση μαζί, είμαι στον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Και λέω πρόβλημα, επειδή ο παπάς ζήτησε από την κολλητή μου να της πάω Ληξιαρχική Πράξη Γάμου, για να δεί αν έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Σε  απάντηση που έδωσες σε κάποια αναγνώστρια, αν θυμάμαι καλά για βάφτιση, ανέφερες για τον πολιτικό γάμο. Τί να κάνουμε; Είμαστε κι οι δύο στενοχωρημένοι, η κολλητή μου θέλει να παντρευτεί στο χωριό της παραδοσιακά. Πώς θα πείσουμε τους παπάδες να με δεχθούν για κουμπάρα; Μα καλά 2014 έχουμε και υπάρχουν ακόμα αυτές οι πανάρχαιες αντιλήψεις; Έχω και τον καλό μου να ανησυχεί, φυσικό είναι, μην πάθω τίποτα στην εγκυμοσύνη μου. Βοήθησέ με σε παρακαλώ... Σε παρακαλώ απάντησέ μου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νάντια μου, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ο χειρισμός της αφήνει περιθώρια για ανάλογα διαφορετικούς ελιγμούς. Στην περίπτωση σου, δεν ξέρω πόσο θρήσκα είσαι, αλλά όσο σου φαίνονται παράξενοι αυτοί οι περιορισμοί για την κουμπαριά του γάμου, άλλο τόσο μου φαίνονται κι εμένα. Επίσης, από την προσωπική μου εμπειρία, οφείλω να σου πω ότι τις δύο φορές που έχω βαφτίσει και τη μία που έχω παντρέψει στην εκκλησία, ποτέ δεν μου ζητήθηκε πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γάμου, παρά μόνο η αστυνομική μου ταυτότητα (στην οποία τότε αναγραφόταν το θρήσκευμα και το όνομα συζύγου αν υπήρχε, αλλά όχι το είδος του γάμου).

Έκτοτε, το Οικογενειακό Δίκαιο δεν έχει αλλάξει κι αυτό σημαίνει ότι ως μάρτυρας του γάμου, απέναντι στον Νόμο, δεν χρειάζεται να αποδείξεις αν έχεις άντρα (που μπορεί και να μην έχες), ή ακριβώς τι είδους σχέση έχεις με τον άντρα σου, ούτε αν είσαι έγκυος ή όχι κι από ποιον. Αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που δεν έχουν καμιά σχέση με την εν λόγω τελετή.

Φυσικά, αν εσύ η ίδια θελήσεις να αποδείξεις κάπου ότι είσαι παντρεμένη, μπορείς να το κάνεις, προσκομίζοντας το αντίγραφο  της οικογενειακής σου μερίδας από τον Δήμο όπου ανήκεις, όπου δεν φαίνεται αν έχεις κάνει πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο. Ωστόσο, κανένας τρίτος δεν μπορεί να αποδείξει ότι είσαι όντως παντρεμένη και με ποιον τρόπο –και κατά συνέπεια να αρνηθεί την κουμπαριά- αν δεν το πεις η ίδια ή κάποιος άλλος...

Βέβαια, ως προς τη βάφτιση είναι λογικό η εκκλησία να ζητάει ο ανάδοχος να έχει το ίδιο θρήσκευμα με το παιδί, αφού υποτίθεται ότι εκείνος είναι ο "πνευματικός γονιός" που θα μυήσει αυτό το παιδί στη χριστιανική πίστη. Συνεπώς, αν τυχόν δεν έχεις κάνει θρησκευτικό γάμο μέχρι να θελήσει να βαφτίσει η φίλη σου κι εφόσον είσαι βαφτισμένη Χριστιανή Ορθόδοξη (που θα είσαι λογικά) και τύχει σου ζητήσουν πιστοποιητικό γέννησης/βάπτισης, θα μπορείς να το προσκομίσεις μαζί με την αστυνομική σου ταυτότητα.

Νομίζω λοιπόν, ότι κακώς ανησυχείς. Εκτός κι αν κάποιος στο περιβάλλον της νύφης δεν σε θέλει για κουμπάρα και ψάχνει να βρει αφορμές για να σου χαλάσει την κουμπαριά. Κατά τα άλλα -όπως ελπίζω να κατάλαβες- κρύβε λόγια και μην ξεχνάς ότι μια γενναία "δωρεά" προς τον ναό, σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελος σου και θα εξομαλύνει τα όποια προσκόμματα σε οποιεσδήποτε τεχνικές λεπτομέρειες.

Στο κάτω-κάτω, το γεγονός ότι έχεις παντρευτεί με πολιτικό γάμο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παντρευτείς και με θρησκευτικό στο μέλλον, κάτι που έχεις ήδη στο πλάνο και που η εκκλησία δεν αρνείται. Άρα γιατί να μην γίνεις κουμπάρα, παντρεύοντας τους φίλους σου; Κι εδώ έρχεται η ένσταση ως προς τη λογική και -κυρίως- τη σκοπιμότητα αυτών των καινούργιων (τονίζω) κανόνων... Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι κουμπάροι δεν γίνονται μόνο όσοι είναι "παντρεμένοι", αλλά και οι "ανύπαντροι".
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ