Κολλητή σε κατάθλιψη | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:10
28/9/2012

Κολλητή σε κατάθλιψη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Διονύσης

Η καλύτερη μου φίλη πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά της. Από τότε δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει, να μιλάει γι αυτό και να ξεσπάει τα νεύρα της στους πάντες και τα πάντα. 

 

Γεια σας, αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς για ένα πρόβλημα που τον τελευταίο καιρό με ταλαιπωρεί. Πρόκειται για την καλύτερη μου φίλη η οποία πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά της. Από τότε δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει και να μιλάει γι αυτό. Όλη μέρα κλαίγεται και προσπαθεί να ξεσπάσει τα νεύρα της στους πάντες και τα πάντα. Κατηγορεί τον γκόμενο της, την παρέα της, τους γονείς της, όλοι και όλα της φταίνε. Έχουμε μεγαλώσει μαζί, την αγαπάω πολύ αλλά η υπομονή μου έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ξέρω ότι γίνομαι εγωιστής, ενώ η φίλη μου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης όμως δεν  μπορώ να κάνω αλλιώς, έχω φτάσει στο σημείο να της μιλήσω απότομα, να της πω να σταματήσει να μου μιλάει γι αυτό γιατί δεν μπορώ να κάνω κάτι για να τη βοηθήσω. Νιώθω πολύ άσχημα γι αυτή μου τη στάση, δεν ξέρω πως να συμπεριφερθώ. Πιστεύω ότι δεν προσπαθεί αρκετά για να λύσει τα προβλήματα της όμως όταν της το λέω θυμώνει, νιώθει ότι έχει βρεθεί σε ένα τέλμα κι ότι αυτή δεν φταίει γι αυτά που της συμβαίνουν. Πώς να της συμπεριφερθώ; Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση; Τι θα μου πρότεινες εσυ; 
 
 
Διονύση μου, μου φαίνεται ότι η φίλη σου είναι απλά κακομαθημένη και γκρινιάζει περιμένοντας από τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα της, γιατί δεν έχει μάθει να αναλαμβάνει μόνη της την ευθύνη του εαυτού της. Δεν αντιλέγω βέβαια, ότι η θέση της είναι δύσκολη και σίγουρα ο καθένας θα χρειαζόταν ηθική, υλική και συναισθηματική υποστήριξη από το περιβάλλον του, αν βρισκόταν σ' αυτή, ιδιαίτερα σε αρχικό στάδιο.
Όμως όσο ο καιρός περνάει ο καθένας οφείλει να ξεπεράσει τον θυμό, την πίκρα ή την απογοήτευση του και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να τη βελτιώσει. 
Γιατί όντως στη ζωή μπορεί να μας συμβούν πολλά πράγματα για τα οποία να μην έχουμε την παραμικρή ευθύνη και τα οποία μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα από την ανεργία (αρρώστιες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές κ.λπ.), όμως εξαρτάται απόλυτα από εμάς το πώς χειριζόμαστε αυτές τις αναποδιές, μικρές ή μεγάλες.
Έτσι μπορείς να πεις στη φίλη σου την επόμενη φορά που θ' αρχίσει την γκρίνια, ότι το γεγονός της απόλυσης της, όσο άδικο κι αν είναι, δεν είναι ανατρέψιμο, ότι είναι στο χέρι της να κάνει ή να μην κάνει κάτι προκειμένου βρει δουλειά ή έστω κάποια απασχόληση και ότι θα χαρείς να τη βοηθήσεις σ' αυτό όσο περνάει απ' το χέρι σου, αλλά είναι η τελευταία φορά που δέχεσαι ν' ακούσεις τα παράπονα της, γιατί το έχετε εξαντλήσει το θέμα και δεν έχει νόημα να το συζητάτε άλλο σ' αυτή τη βάση.
Επίσης, μπορείς να της θυμίσεις ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (τα ανεπίσημα είναι ακόμη χειρότερα), αυτή τη στιγμή το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι στην ανεργία κάτι που σημαίνε ότι μάλλον δεν πρέπει να παίρνει την όλη κατάσταση τόσο προσωπικά...
Ακόμα κι αν θυμώσει μαζί σου, αν της έχεις μιλήσει λογικά, ήρεμα κι ωραία, έτσι θα της δώσεις να καταλάβει ότι δεν προτίθεσαι να υποκύψεις στον συναισθηματικό εκβιασμό που προσπαθεί να σου ασκήσει κι ότι παραμένεις αληθινός φίλος, έτοιμος να τη βοηθήσεις να σταθεί ξανά στα πόδια της, αλλά εντελώς αντίθετος με το να πέσεις κι εσύ στα πατώματα και να κλαις τη μοίρα της στο πλευρό της.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι απόλυτα λογικό να έχεις χάσει την υπομονή σου μαζί της και κακώς αισθάνεσαι άσχημα. Ίσως μάλιστα εκείνη να χρειάζεται επιτέλους ένα τέτοιο φιλικό "χαστούκι" (το οποίο δεν είχε δεχτεί στην ώρα του όσο μεγάλωνε) προκειμένου να καταλάβει ότι με τη στάση της διακινδυνεύει να χάσει μαζί με τη δουλειά και όλους τους ανθρώπους που τη νοιάζονται και θα μπορούσαν να τη στηρίξουν ουσιαστικά. Αν πάλι δεν το καταλάβει, να θυμάσαι ότι κανείς δεν σώζεται αν δεν θέλει να σωθεί, κι ότι όσο φίλοι κι αν είσαστε δεν μπορείς να της επιτρέψεις να σε παρασύρει κι εσένα προς τα κάτω.
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ