Η κόρη μου έχει αλλάξει | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:37
26/10/2012

Η κόρη μου έχει αλλάξει

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Πηνελόπη

Δεν με υπακούει, κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα της πω, δεν διαβάζει, ντύνεται προκλητικά. Εψαξα το δωμάτιο της και ανακάλυψα ένα πακέτο με τσιγάρα καθώς και προφυλακτικά...

Γεια σας, πριν λίγο καιρό ανακάλυψα την στήλη σας μέσω μιας συναδέλφου μου και αποφάσισα να ζητήσω την αποψη σας για κατι που αφορά την κορη μου. Λοιπόν,καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι 33 ετών και την κόρη μου την απέκτησα στα 17 μου λόγω κακής προφύλαξης οπότε όπως καταλαβαίνετε ο πατέρας της αποφάσισε να μην αναλλάβει κάποια ευθύνη και προτίμησε να συνεχίσει τη ζωή του. Την κόρη μου λοιπόν αποφάσισα να την μεγαλώσω όσο καλύτερα γινόταν και προσπάθησα να της δώσω αρχές και να της μάθω τι είναι σημαντικό στη ζωή. Έτσι ενώ μέχρι να τελειώσει το γυμνάσιο ήταν σεμνή και διαβαστερή και πάντα ενδιαφερόταν για το μέλλον της, έχει ενα μήνα τώρα που άρχισε το λύκειο και έχει αλλάξει τελείως. Δεν με υπακούει, κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα της πω, δεν διαβάζει, ντύνεται προκλητικά. Δυστυχώς δεν είχα συνηδητοποιήσει πως θα έπρεπε να ανησυχήσω διότι στην αρχη σκέφτηκα πως απλά μεγάλωνει. Όμως πήρα το θάρρος για να σιγουρευτώ πως όλα είναι φυσιολογικά και έψαξα το δωμάτιο της το προηγούμενο Σάββατο και ανακάλυψα ένα πακέτο με τσιγάρα καθώς και προφυλακτικά. Δεν της έχω πει τίποτα μέχρι τώρα επειδή σαφώς αν της πω πως έψαξα τα πράγματα της τότε είναι που δεν θα με εμπιστεύεται καθόλου.  Όμως μέσα μου βράζω. Σκέφτομαι να επισκεφτω κάποιον σύμβουλο να με βοηθήσει με όλη αυτή την κατάσταση αν και δεν είμαι σίγουρη ακόμα γι'αυτό αναφέρομαι σε εσάς λόγω της ανωνυμίας καθώς δεν εμπιστεύομαι αρκετά τις φίλες μου. Εσείς τι πιστεύετε για το όλο ζήτημα; Μήπως γίνομαι υπερβολική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας; Παρεπιμπτόντως ο λόγος που είμαι τόσο υπερπροστατευτική σαν μητέρα είναι επειδή δεν θέλω να την δω να κάνει τα ίδια λάθη με εμένα. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Πηνελόπη μου, υπερβολική δεν γίνεσαι με κανέναν τρόπο. Φυσικά και πρέπει να ανησυχείς με την αλλαγή στη γενικότερη στάση της κόρης σου, όμως δεν πρέπει να ανησυχείς για τους λάθος λόγους.
Εντάξει, σίγουρα τα τσιγάρα είναι ένα δυσάρεστο εύρημα, αλλά είναι δευτερεύον σε σχέση με το ευρύτερο πρόβλημα το οποίο έγκειται στην απώλεια της καλής επικοινωνίας που είχες με το παιδί. Βλέπεις, όταν υπάρχει καλή επικοινωνία, τα παιδιά δεν φοβούνται να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τους γονείς τους, νιώθουν ασφάλεια κι εμπιστοσύνη κι έτσι, όποιο σημαντικό πρόβλημα κι αν προκύψει, μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με επιτυχία. Κι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
Τώρα, το γεγονός ότι η κόρη σου έχει απομακρυνθεί ψυχικά από σένα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία του μεγαλώματος, αφού κάθε παιδί που βρίσκεται στην καρδιά της εφηβείας επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική του ξεχωριστή εικόνα για τον εαυτό του, να ταιριάξει και ενταχθεί στον κύκλο των συνομηλίκων του, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη ζωή (κι όχι μόνο στο σχολείο) και σιγά-σιγά να χτίσει τη δική του προσωπικότητα, αποτινάζοντας από πάνω του τους περιορισμούς και τα στερεότυπα που έχει δεχτεί από τους γονείς του. Μάλιστα, όσο πιο ασφυκτικοί είναι αυτοί οι περιορισμοί τόσο πιο βίαιη είναι η όλη διαδικασία, η οποία όμως είναι απόλυτα υγιής κι αναμενόμενη.
Ευτυχώς στη δική σας περίπτωση η κατάσταση δεν έχει εκτροχιαστεί. Αυτό που έχει γίνει όμως και που έμμεσα προσπαθεί να σου πει η κόρη σου, είναι ότι τα όρια που της είχες επιβάλλει μέχρι πρότινος δεν την χωράνε πια και ότι θέλει να δοκιμάσει τα φτερά της σε νέους ορίζοντες. Το να προσπαθήσεις να την εμποδίσεις σ' αυτό, αφενός θα την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από σένα κι αφετέρου θα κάνει τις δοκιμαστικές πτήσεις της πολύ πιο επικίνδυνες, καθώς δεν θα σε εμπιστεύεται καθόλου πια και δεν θα ζητάει τη συμβουλή σου.
Άρα λοιπόν, η πιο έξυπνη αντίδραση θα ήταν να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες και να αναγνωρίσεις ότι η κόρη σου δεν είναι πια παιδούλα, αλλά μια νεαρή γυναίκα που ετοιμάζεται ν' ανθήσει και πρέπει να μάθει να διακρίνει και να ξεπερνάει τις κακοτοπιές. Αυτός είναι ο ρόλος σου ως μητέρα από εδώ και εμπρός κι ο πιο εύκολος τρόπος για να τον υιοθετήσεις είναι να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις την κόρη σου περισσότερο σαν φίλη, χαλαρώνοντας ως ένα σημείο τις απαιτήσεις σου και πλησιάζοντας την σαν γυναίκα προς γυναίκα.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο πρακτικά, είναι ν' αρχίσεις να μοιράζεσαι μαζί της τις όμορφες αναμνήσεις σου από εκείνη την ηλικία (άσε απ' έξω την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη), να της μιλάς για τα όνειρα που είχες, για τις χαρές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζατε ως κορίτσια και να την ενθαρρύνεις με ερωτήσεις να σου μιλήσει κι εκείνη για τα αντίστοιχα όνειρα, τις χαρές και τους προβληματισμούς της. Στην αρχή, μπορεί να είναι επιφυλακτική, αλλά όταν πειστεί ότι δεν προσπαθείς να την παγιδεύσεις και να βρεις αφορμή για να της κάνεις κήρυγμα για το πώς θα πρέπει να ζει, θα χαλαρώσει και θα είναι πιο εύκολο να της περάσεις τα μηνύματα σου.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές αφορμές για τέτοιες συζητήσεις: από την εξέλιξη ενός σίριαλ που βλέπετε μαζί, μια είδηση που σου έκανε εντύπωση, μια βόλτα για να θαυμάσετε τις βιτρίνες, ακόμη και οι προτιμήσεις σας στα φαγητά, το κάθε τι μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγές εμπειριών, γνώσεων και απόψεων και να αποκαταστήσει τον δεσμό σας.
Εννοείται ότι κάποια όρια θα πρέπει πάντα να υπάρχουν από την πλευρά σου, αλλά αυτά τα όρια, για να γίνουν σεβαστά, θα πρέπει να σέβονται πρώτα τις νέες ανάγκες του παιδιού και να τίθενται βάσει λογικής κι όχι ως διαταγές. Π.χ. δεν χρειάζεται να είναι πρώτη μαθήτρια, αλλά θα πρέπει να έχει αξιοπρεπείς βαθμούς ώστε να μπορέσει αργότερα να σπουδάσει αν θέλει και να διεκδικήσει μια καλύτερη δουλειά στο μέλλον.
Ο απώτερος στόχος σου είναι να κάνεις την κόρη σου να καταλάβει ότι στο πρόσωπο σου θα έχει πάντα ένα στήριγμα και μια αληθινή σύμμαχο που είναι σε θέση να τη βοηθήσει να ξεχωρίσει το σωστό και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία κι όχι έναν καταπιεστή που της αρνείται το δικαίωμα να αναγνωρίζει και να ικανοποιεί τις επιθυμίες της.
Ήδη, το γεγονός ότι είναι εφοδιασμένη με προφυλακτικά σημαίνει ότι είναι σε καλό δρόμο κι ότι δεν κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκες εσύ στην ηλικία της. Φυσικά, δεν βλάπτει να κάνετε και μια κουβέντα στο συγκεκριμένο για να εξασφαλίσεις ότι είναι σωστά ενημερωμένη για την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά (γι' αυτό μπορείς να της δωρίσεις κι έναν ειδικό βιβλίο, κατάλληλο για την ηλικία της που θα βρεις στα κεντρικά βιβλιοπωλεία), όπως δεν βλάπτει και να μιλήσετε για τους κανόνες του καλού γούστου στο ντύσιμο, ή τη συμπεριφορά απέναντι στ' αγόρια. Όμως όλες αυτές οι κουβέντες θα αποδώσουν περισσότερο αν γίνονται μέσα σε ένα ανάλαφρο πλαίσιο, όπως οι κουβέντες που κάνουν τα κορίτσια μεταξύ τους.
Εν κατακλείδι, πολύ σωστά έχεις κάνει να μην της πεις κάτι για την έρευνα στο δωμάτιο της. Οπωσδήποτε, έχεις δίκιο να θορυβείσαι, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι κάποιον ειδικό σύμβουλο για να χειριστείς την κατάσταση. Απλά θυμήσου τον εαυτό σου στην ηλικία της, δείξε στην κόρη σου περισσότερη κατανόηση, εμπιστοσύνη, ευαισθησία και τρυφερότητα και να δεις που σε λίγο δεν θα έχει πια μυστικά από σένα, γιατί πραγματικά σε έχει ανάγκη στο πλευρό της και το ξέρει. Μόνο που τώρα σε έχει ανάγκη με έναν διαφορετικό τρόπο από πριν. Προσαρμόσου αναλόγως λοιπόν και όλα θα πάνε καλά. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ