Η ανιψιά μου... | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:26
11/1/2013

Η ανιψιά μου...

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μελίνα

Είναι σίγουρη ότι γνωρίζει τα πάντα για τις σχέσεις!  Και απ' ότι έχω καταλάβει το παλικαράκι είναι λίγο βιαστικό!

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Καλησπέρα και καλή χρονιά! Με υγεία, αγάπη, δουλειά! Σε έχω συμβουλευτεί και παλιότερα σε κάποια προσωπικά μου θέματα, αλλά αυτή την φορά θα ήθελα να με βοηθήσεις με την ανηψιά μου. Είναι από του συζύγου μου την πλευρά αλλά είμαστε αρκετά δεμένες. Είναι 14 ετών και πριν λίγο καιρό μπήκε σε μια σχέση με ένα παιδί 2 χρόνια μεγαλύτερό της. Μόνη της μου το εκμυστηρεύτηκε αλλά με έχουν προβληματίσει τα εξής: Καταρχήν, είναι σίγουρη ότι γνωρίζει τα πάντα για τις σχέσεις! Της εξηγώ ότι εγώ έφτασα τα 30 και ακόμα ανακαλύπτω αλλά τίποτα. Εκείνη είναι εξπέρ! Και απ' ότι έχω καταλάβει το παλικαράκι είναι λίγο βιαστικό! Δεύτερον και πολύ σημαντικό, δεν έχει μιλήσει στην μαμά της, κάτι που με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση γιατί είμαι "αναγκασμένη" να της κρατάω μυστικά και ειδικά σε κάτι που έχει να κάνει με την κόρη της! Δεν θα ήθελα να προδώσω την εμπιστοσύνη της μικρής και να σταματήσει να μου μιλάει, αλλά από την άλλη φοβάμαι μήπως της δώσω κάποια λάθος συμβουλή.. Με καταλαβαίνεις; Μήπως είμαι υπερβολική; Είναι όμως μικρούλα για να προχωράει τόσο γρήγορα! Δεν λέω ότι έχουν κάνει σεξ αλλά φοβάμαι να μην συμβεί σύντομα και έχει πάρει μόνο τις λάθος πληροφορίες από φίλες! Τι να κάνω; Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω πραγματικά να μου απαντήσεις. Και πάλι Καλή Χρονιά!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μελίνα μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου και αντεύχομαι από καρδιάς. Στο θέμα μας τώρα, νομίζω ότι ανησυχείς υπερβολικά. Καταλαβαίνω ότι νιώθεις ευθύνη απέναντι στην ανιψιά σου και την κουνιάδα σου, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων για να σε φέρνει σε τόσο δύσκολη θέση.
Αντίθετα, θα έλεγα ότι η επιλογή της μικρής να σου εμπιστεύεται τα προσωπικά της, είναι πολύ υγιής και μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην ίδια και τη μητέρα της σε περίπτωση κρίσης.
Όμως, αυτή η κρίση μπορεί και να μην έρθει ποτέ, αφού ως θεία έχεις τη δυνατότητα να προλάβεις και να καθοδηγήσεις την ανιψιά σου στο να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Μάλιστα, δεν πρέπει να ψαρώνεις με την υπερβολική αυτοπεποίθηση που δείχνει το κορίτσι στα θέματα της καρδιάς, γιατί από κάτω της κρύβει ακριβώς αυτή την ανάγκη της για καθοδήγηση.
Αξιοποίησε την λοιπόν, χρησιμοποιώντας τη σοφία της εμπειρίας σου, αλλά δείχνοντας πάντα και το απαραίτητο τακτ απέναντι στις ευαίσθητες ισορροπίες της εφηβείας. Με άλλα λόγια, μοιράσου μαζί της τις ανησυχίες της και καθοδήγησε την απλά με ερωτήσεις, χωρίς να τη "δασκαλεύεις", περίπου σαν να ήσασταν πραγματικές φιλενάδες.
Έτσι, θα μπορείς να της δείξεις τους όποιους κινδύνους κρύβει κάθε κατάσταση, αλλά παράλληλα θα τη βάλεις να σκεφτεί και να διαλέξει από μόνη της το σωστό, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας έτσι την κρίση και την υπευθυνότητα της, κάτι πολύ πιο χρήσιμο από μια ξερή συμβουλή ή εντολή.
Παράλληλα, δεδομένων των αναπόφευκτων σεξουαλικών πειραματισμών που πρόκειται να δοκιμάσει αργά ή γρήγορα, άδραξε την ευκαιρία της σχέσης της με τον 16χρονο για να τσεκάρεις τις γνώσεις επί του θέματος και να συμπληρώσεις τα όποια κενά, καλύπτοντας οπωσδήποτε τον τομέα της αντισύλληψης, της υγιεινής και της προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εφόσον κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις σ' αυτούς τους τομείς, τότε μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάθει κάποια σοβαρή αβαρία με μακροχρόνιες συνέπειες, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος σ' αυτές τις ηλικίες.
Η κεντρική ιδέα είναι να κάνεις την ανιψιά σου να σε εμπιστεύεται απόλυτα, ώστε αν τυχόν συμβεί κάποιο απρόοπτο και χρειάζεται πρακτική βοήθεια (π.χ. να επισκεφτεί γυναικολόγο) να ξέρει ότι θα μπορεί να τη βρει στο πρόσωπο σου κι ότι θα τη διευκολύνεις στις διαπραγματεύσεις με τη μητέρα της αν χρειαστεί. Γι' αυτό και όπου έχεις αμφιβολία, καλό θα ήταν να ρωτάς αν η μητέρα γνωρίζει τις λεπτομέρειες της κατάστασης και αν πιστεύεις ότι είναι απαραίτητο να την ενημερώσεις αφού θα έχεις συνεννοηθεί προηγουμένως με το κορίτσι.
Κοντολογίς, η κατάσταση χρειάζεται κυρίως ευαισθησία, η οποία μαζί με την ψυχραιμία και τη σύνεση θα σε οδηγήσουν κάθε φορά στον σωστό δρόμο και στους σωστούς χειρισμούς. Κι αν κάποια στιγμή πελαγώσεις και δεν είσαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνεις, απλά θυμίσου πώς ένιωθες και θα ήθελες να σου είχαν φερθεί σε μια αντίστοιχη φάση όταν ήσουν 14 χρόνων και τότε θα έχεις αμέσως μπροστά σου την απάντηση.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ