Φόβος | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:31
15/7/2013

Φόβος

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Κόνι

Με έχει πιάσει ένα πράγμα σαν να φοβάμαι τα πάντα.

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου με έχει πιάσει ένα πράγμα σαν να φοβάμαι τα πάντα. Στην πραγματικότητα όχι τα πάντα αλλά για παράδειγμα όταν οι γονείς μου αργούν να έρθουν άμεσως το μυαλό μου πάει στο κακό και μέχρι να έρθουν τρελαίνομαι. Κάτι άλλο που φοβάμαι επίσης συνέχεια είναι όταν χτυπάει το τηλέφωνο τα βράδια και για να πω την αλήθεια όχι μόνο τα βράδια, αλλά και σε όλη τι διάρκεια την μέρας, φοβάμαι μήπως κάποιος μου ανακοινώσει κάποιο κακό νέο!  Κάτι άλλο που με πνίγει επίσης είναι όταν έρχεται ο μπαμπάς μου σπίτι νοιώθω ότι πραγματικά ότι μια αρνητική ενέργεια μπήκε στον χώρο μου! Πραγματικά η συμβουλή σου και η άποψη σου θα με χαροποίησε! Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κόνι μου, αυτά που μου περιγράφεις δεν είναι φόβοι, αλλά φοβίες. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι ο φόβος είναι μια συναισθηματική αντίδραση μπροστά σε έναν υπαρκτό κίνδυνο, ενώ η φοβία είναι ο φόβος για έναν κίνδυνο που δεν υπάρχει πραγματικά.

Π.χ. το να βρίσκεσαι στην αφρικανική σαβάνα και να φοβάσαι μήπως ξεπεταχτεί κανένα άγριο λιοντάρι, είναι μια λογική αντίδραση αφού πρόκειται για έναν υπαρκτό κίνδυνο. Αν όμως φοβάσαι ότι θα ξεπεταχτεί κανένα άγριο λιοντάρι εκεί που περπατάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τότε μιλάμε για φοβία, αφού ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός.

Θα μου πεις ότι υπάρχει πράγματι περίπτωση να λάβεις άσχημα νέα μέσω τηλεφώνου, ή να συμβεί κάτι δυσάρεστο στους γονείς σου, όμως η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή και είναι κρίμα να ζεις μ' αυτή τη σκέψη στη μυαλό σου. Άλλωστε, όπως έχεις διαπιστώσει, μέχρι σήμερα οι γονείς σου γυρίζουν μια χαρά στο σπίτι κι όταν χτυπάει το τηλέφωνο συνήθως πρόκειται για κάτι αδιάφορο, αν όχι για κάτι ευχάριστο.

Για να πάψεις να βασανίζεσαι λοιπόν, πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: το πρώτο είναι να πιέσεις συνειδητά τον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά, αντικαθιστώντας τις δυσάρεστες σκέψεις με ευχάριστες. Π.χ. αν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι κάτι κακό συνέβη στους γονείς σου και αργούν, να αντικαταστήσεις αυτή τη σκέψη με το ότι περνάνε ωραία εκεί που βρίσκονται και απλά δεν θέλουν να γυρίσουν ακόμη.

Το δεύτερο πράγμα είναι να θυμηθείς τι το ιδιαίτερο είχε συμβεί στη ζωή σου που σου είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν άρχισες να έχεις αυτές τις φοβίες πριν από δύο χρόνια, και να προσπαθήσεις να συνδυάσεις αυτά τα δύο γεγονότα και να τα εκλογικεύσεις. Βλέπεις, τις περισσότερες φορές πίσω από τις φοβίες κρύβεται μια αγωνία για κάποια άλλη κατάσταση που δεν έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε και γι' αυτό μεταθέτουμε την αγωνία μας σε μια πιο "ελεγχόμενη" αιτία.

Όσο γι' αυτό που μου λες για τον πατέρα σου, παρότι είναι κάπως ασαφές, με κάνει να υποθέσω ότι ο πατέρας μπορεί να έχει κάπως αρνητική ψυχολογία γενικότερα, η οποία επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού, ή ότι μπορεί κάποια στιγμή να σου είχε κάνει κάτι δυσάρεστο που να μην θυμάσαι (δηλαδή να το είχες απωθήσει) και γι' αυτό να τον νιώθεις σαν απειλή.

Συνοψίζοντας, η αλλαγή της στάσης σου απέναντι στις φοβίες σου, η εκλογίκευση τους και η αναδιοργάνωση των γεγονότων μέσα στο μυαλό σου σου δίνουν το κλειδί για ν' απελευθερωθείς από αυτές τις αγωνίες.

Όμως, αν δεις ότι παρά την αλλαγή της στάσης σου νιώθεις μια γενικευμένη αγωνία που επιμένει, καλό θα ήταν να κάνεις και κάποιες ιατρικές ορμονικές εξετάσεις, ιδιαίτερα για τη λειτουργία του θυρεοειδούς σου που κάποιες φορές μας παίζει περίεργα παιχνίδια, όπως η ανάπτυξη μιας αγχώδους συμπεριφοράς άνευ λόγου και αιτίας.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ