Εξεταστική | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:20
13/2/2014

Εξεταστική

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Λίνα

Αυτή την περίοδο είναι η εξεταστική και εγώ δεν έχω ανοίξει κανένα βιβλίο... Δώσε μου τα φώτα σου μήπως πάρω δύναμη και περάσω κανένα μάθημα.

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Καλησπέρα θεία Λουκία. Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια σ'ένα απαιτητικό πανεπιστήμιο. Το πρόβλημά μου είναι πως αυτή την περίοδο είναι η εξεταστική και εγώ δεν έχω ανοίξει κανένα βιβλίο και αν άνοιξα το έκανα δύο μέρες πριν την εξέταση και μετά το παράτησα, με την δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνω, έπρεπε να είχα ξεκινήσει πιο νωρίς να διαβάζω και άλλα που λέω στον εαυτό μου για να δικαιολογηθώ για την αναβλητικότητα μου. Τις περισσότερες φορές το ρίχνω στο γεγονός πως στερήθηκα πολλά στις πανελλήνιες και πως είχα κουραστεί, όμως νιώθω τύψεις που δεν διάβαζα συστηματικά και πελαγώνω στη σκέψη πως θα αφήσω τουλάχιστον 4 μαθήματα για τον Σεπτέμβριο. Επίσης δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχω και αν οι καθηγητές με πάρουν με ''κακό'' μάτι επειδή δεν πήγα στην πρώτη εξεταστική. Σε παρακαλώ δώσε μου τα φώτα σου μήπως πάρω δύναμη και περάσω κανένα μάθημα. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και αναμένω την απάντησή σου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Λίνα μου, δεν έχει νόημα να αυτομαστιγώνεσαι κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα. Άρχισε να διαβάζεις άμεσα τα μαθήματα στα οποία προλαβαίνεις να προετοιμαστείς κι απλά φρόντισε να προγραμματίσεις καλύτερα τον χρόνο σου την επόμενη φορά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα προαπαιτούμενα.

Το ότι θα σου μείνουν μαθήματα για τον Σεπτέμβριο, είναι εντελώς άνευ σημασίας, αρκεί να μην τα φορτώσεις ξανά στον κόκορα και μετά δεν ξέρεις από πού ν' αρχίσεις.

Ακόμα, είναι πολύ πιθανόν ανάμεσα στους συμφοιτητές σου να κυκλοφορούν -επισήμως ή ανεπισήμως- και οι λεγόμενες "σημειώσεις" του καθηγητή που συνήθως είναι μια σύνοψη των παραδόσεων του και σου δίνουν το πλεονέκτημα να γνωρίζεις εκ των προτέρων σε ποια σημεία δίνει έμφαση και τι θέση παίρνει σε διάφορα θέματα. Φρόντισε λοιπόν να μάθεις από τους άλλους αν υπάρχουν και πώς μπορείς να τις προμηθευτείς, γιατί θα σου προσφέρουν μεγάλη διευκόλυνση.

Επίσης μεγάλη διευκόλυνση θα σου προσφέρουν και τα λεγόμενα "θέματα SOS", τα οποία πέφτουν συχνά στις εξετάσεις του κάθε καθηγητή και που θα ζητήσεις από τους πιο δικτυωμένους συμφοιτητές σου.

Φυσικά, αυτός ο τρόπος μελέτης δεν είναι και ο καλύτερος για να αποκτήσεις βαθύτερη γνώση του αντικειμένου, όπως γίνεται με την ανάγνωση της πλήρους βιβλιογραφίας που δίνει ο καθηγητής, αλλά θα σε βοηθήσει τουλάχιστον να οργανώσεις το διάβασμα σου και θα σου δώσει κάποιες σοβαρότερες πιθανότητες να περάσεις το μάθημα, έστω και με χαμηλό βαθμό.

Από εκεί και πέρα να ξέρεις ότι το κλίμα των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο δεν είναι όπως εκείνο του σχολείου, για να σε βάλει στο μάτι ο καθηγητής σου. Άλλωστε, σε κάθε εξεταστική συμμετέχουν και σπουδαστές από παλαιότερα έτη και οι καθηγητές δεν παίρνουν παρουσίες, ούτε βάζουν απουσίες. Ασχολούνται απλά με τους παρόντες κι αν δεν εμφανιστείς, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει.

Φυσικά, αν θέλεις να σε συμπαθήσει κάποιος καθηγητής θα πρέπει να εμφανίζεσαι συχνά στις παραδόσεις του, ακόμη κι αν δεν είναι υποχρεωτικό, να φροντίσεις να κάθεσαι στα μπροστινά έδρανα για να σε βλέπει και να αποκτήσεις προσωπική γνωριμία μαζί του, να κρατάς τις δικές σου σημειώσεις και να συμμετέχεις σε τυχόν εργασίες που θα σας αναθέσει και θα βοηθήσουν πολύ τον βαθμό σου.

Τέλος, είναι καλό να πηγαίνεις στις γραπτές εξετάσεις ακόμα κι αν ξέρεις από την αρχή ότι θα δώσεις λευκή κόλλα, γιατί αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα από τα είδη και τη διατύπωση των θεμάτων που θα πέσουν και παράλληλα να γνωριστείς με κάποιους από τους συμφοιτητές σου που μπορεί να μην έρχονται στις παραδόσεις.

Φαντάζομαι ότι ήδη θα έχεις καταλάβει ότι το καθεστώς του πανεπιστημίου δεν έχει καμιά σχέση με αυτό του σχολείου, αφού βασίζεται στην εκούσια και εθελοντική συμμετοχή των σπουδαστών, ενώ αντίθετα με το σχολείο, στις πανεπιστημιακές εξετάσεις δίνεται βαρύτητα στην κριτική και συνδυαστική σκέψη και όχι στην στεγνή αποστήθιση γνώσεων.

Ανάλογα λοιπόν θα πρέπει να προσαρμόσεις και τη μελέτη σου από εδώ και πέρα, φροντίζοντας στα επόμενα εξάμηνα να είσαι πιο ενεργητική συνολικά ως προς τις σπουδές σου, ώστε το πτυχίο που θα πάρεις μια μέρα να έχει ένα ουσιαστικό αντίκρισμα και να μην είναι απλά ένα φύλλο χαρτί.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ