Είμαι σε δίλημμα! | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:57
15/11/2011

Είμαι σε δίλημμα!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Προβλήματα φιλίας

Από την μία ντρέπομαι να της πώ κάτι τέτοιο γιατί την λυπάμαι που είναι μόνη της και δεν την θέλει κανένας και φαντάζομαι τον εαυτό μου στην θέση της. Από την άλλη δεν θέλω να χάσω τις φίλες μου...

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Γειά σου θεία Λουκία μου. Τι κανεις; Πιστεύω οτι η στήλη σου είναι η καλύτερη που έχω δει και τώρα σε συνεργασία με την μητέρα μου σου γράφω για να μου λύσεις ένα τρομερό πρόβλημα που ούτε η μητέρα μου δεν ξέρει τι να πει αν και οι υπόλοιποι γνωστοί μου (καθηγήτρια αγγλικών και η παρέα μου) έχουν καταλήξει σε κάτι που δεν είμαι σύμφωνη βέβαια.

Λοιπόν είμαι σε δίλημμα! Είμαι 13 ετών λοιπόν και πηγαίνω Β γυμνασίου. Στην πρώτη γυμνασίου γνώρισα ένα κορίτσι με το οποίο δεθήκαμε (αν και είχα άλλη κολλητή από 2 χρονών) και αποφασίσαμε να καθίσουμε μαζί καθώς χωριστήκαμε με την κολλητή μου και πήγα σε άλλο τμήμα. Λοιπόν με αυτό το κορίτσι τα πηγαίναμε καλά ώσπου τσακωθήκαμε φέτος στις αρχές και έτσι αποφάσισα να καθίσω σε μια άλλη θέση (στην πίσω θέση). Εκεί κάθεται ένα κορίτσι λοιπόν η οποία αποτελεί και το πρόβλημά μου. Πρώτα από όλα θέλω να πω οτι είναι πολύ καλό κορίτσι αν και λίγο φαρμακόγλωσσα (μερικές φορές με προσβάλλει). Εκείνη δεν έχει καθόλου φίλες καθώς καμία δεν την θέλει (είναι ξινή). Από τότε που καθίσαμε μαζί εκείνη είναι συνεχώς από πίσω μου, δεν κάνει βήμα εάν δεν κάνω εγώ. Δηλαδή με λίγα λόγια είναι κολλιτσίδα (όπως το λένε οι φίλες μου).

Λοιπόν το πρόβλημα είναι οτι στα διαλείμματα εγώ θέλω να κάθομαι με τις κολλητές μου και να συζητάμε μαζί για διάφορα θέματα τα οποία δεν είναι αναγκαίο να ξέρουν όλοι (για αγόρια και άλλα προσωπικά της καθεμιάς). Εκείνες δεν την ανέχονται άλλο και έχω παρατηρήσει οτι τώρα στα διαλείμματα όταν πηγαίνω εγώ εκείνες φεύγουν γιατί θέλουν να πούν τα δικά τους (στον γυρισμό για το σπίτι μου τα λένε περιληπτικά βέβαια). Το θέμα είναι οτι εκνευρίζονται που σήμερα μου λένε ή κοπέλα (δεν θέλω να πώ όνομα) ή αυτές. Μπήκα σε δίλημμα.

Από την μία ντρέπομαι να της πώ κάτι τέτοιο γιατί την λυπάμαι που είναι μόνη της και δεν την θέλει κανένας και φαντάζομαι τον εαυτό μου στην θέση της και επίσης δεν θέλω να τσακώνομαι αυτή την περίοδο. Από την άλλη δεν θέλω να χάσω τις φίλες μου καθώς στο τέλος με βλέπω να απομακρύνομαι από αυτές και να μην έχω πια κολλητές και να μην έχω κανέναν για να εμπιστεύομαι.... δεν θέλω να μείνω μόνη (αν κι έχω κι άλλους φίλους αλλά είναι απλά φίλοι).

Στο φροντιστήριο ρώτησα την καθηγήτρια των αγγλικών και είπε οτι πρέπει να πάω να τη μιλήσω. Και οι γονείς της μιας κολλητής μου (την οποία γνωρίσω και σχεδόν 11 χρόνια) και η αδελφή της άλλης μου λένε οτι πρέπει να της μιλήσω και να μην είμαι ψυχοπονιάρα (την έχω πατήσει με αυτό το ελάττωμα πολλές φορές) και οτι πρέπει να καταλάβω οτι έχω κι εγώ φίλες και οτι δν πρέπει να την ανέχομαι αμα δεν την θέλω. Το θέμα είναι οτι δεν έχω πρόβλημα μαζί της (αν και μερικές φορές είναι φανερά εκνευριστικό αυτό που κάνει) και είπαν οτι εαν δεν πάω εγώ θα πάνε αυτές να της μιλήσουν. Εγώ φυσικά δεν θέλω κάτι τέτοιο καθώς πιστεύω προσωπικά οτι αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τι να κάνω; Δεν έχω το θάρρος να της μιλήσω. Χίλια συγνώμη για την ταλαιπωρία σου να απαντήσεις αλλά πραγματικά είμαι σε αδιέξοδο. Στις 23/11 πάμε εκδρομή και δεν θέλω να είμαι με αυτην για αυτό θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις πριν από αυτην την ημερομηνία ώστε να περάσω καλά και στην εκδρομή αλλά και στην υπόλοιπη χρονιά καθώς ο χρόνος που σπαταλάω για αυτό το κορίτσι είναι πολύτιμος και δεν θεωρώ οτι το αξίζει. Τι να κάνω;

ΥΓ1: επίσης ξέχασα να πώ οτι αυτό το κορίστι δεν είναι καθόλου καλή μαθήτρια και με ενοχλεί καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος μιλώντας μου αποσπώντας μου την προσοχή. Δεν θέλω να μειώσω τους βαθμούς της εξαιτίας της.. Άσε που ζηλεύει οταν παίρνω 19 στα τεστ και με λέει φυτό (για πλάκα βέβαια).

ΥΓ 2: ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου!!!!

ΥΓ3: θα σε παρακαλούσα να απαντήσεις πολύ σύντομα, δεν ξέρω τι να κάνω!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Καλό μου κορίτσι, πρώτα απ' όλα πρέπει να σου πω ότι είσαι ένα πολύ γλυκό πλάσμα και μακάρι να παραμείνεις έτσι. Επίσης, πρέπει να σου πω ότι το να είσαι ψυχοπονιάρα δεν είναι ελάττωμα, αλλά προτέρημα, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να διακριθείς στο μέλλον σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία, ή την εκπαίδευση όπου η συμπόνια κάνει όλη τη διαφορά. Γι' αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις τώρα, είναι πολύ χρήσιμο για να σε μάθει πώς μπορείς να χειρίζεσαι αυτή τη συμπόνια, για να μην την αφήνεις να σε καταπίνει.

Σ' αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι πριν από οποιονδήποτε άλλον πρέπει να συμπονάς πρώτα τον εαυτό σου. Αυτό δεν σημαίνει να γίνεις σκληρή και να αδιαφορείς για τους άλλους, αλλά να προστατεύεις τον εαυτό σου από τις κακοτοπιές, γιατί κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό σου.

Γι' αυτό η δασκάλα των Αγγλικών σου και οι φίλοι σου έχουν δίκιο ότι πρέπει να μιλήσεις στη συμμαθήτρια σου. Καταλαβαίνω ότι σου φαίνεται πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, αλλά όπως θα δεις μπορείς να τα καταφέρεις πολύ καλά και να προστατεύσεις τη φιλία σου με τα άλλα κορίτσια και την απόδοση σου στο σχολείο, χωρίς να την πληγώσεις.

Μάλιστα, μιλώντας στη διπλανή σου, μπορεί να την βοηθήσεις κιόλας για να βελτιώσει κι η ίδια τον εαυτό της και ίσως να γίνει πιο συμπαθητική στους άλλους. Το μυστικό για να το πετύχεις αυτό βρίσκεται ακριβώς στην συμπόνια που νιώθεις για εκείνη. Γιατί το θέμα δεν είναι αν πρέπει να της μιλήσεις ή όχι, αλλά το πώς θα της μιλήσεις. Επίσης, είμαι σίγουρη ότι το κορίτσι αυτό δεν θα ήθελε να την κάνεις παρέα μόνο από λύπηση, αλλά γιατί πραγματικά την συμπαθείς.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να της πεις λοιπόν είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή , παλιότερα νόμιζες ότι είναι ξινή, αλλά τώρα πιστεύεις ότι είναι πολύ καλό κορίτσι και την έχεις συμπαθήσει και γι' αυτό θέλεις να της εξομολογηθείς κάτι. Αν εκείνη σε ρωτήσει γιατί πίστευες ότι είναι ξινή, εσύ θα της πεις την αλήθεια για τα καυστικά σχόλια που κάνει κι ότι τώρα καταλαβαίνεις ότι τα κάνει γι' αστείο και δεν τα εννοεί πραγματικά. Εδώ θα της τονίσεις ότι εσύ δεν έχεις κανένα πρόβλημα μαζί της (εκτός του ότι σε απασχολεί την ώρα του μαθήματος) αλλά επειδή η φίλες σου έχουν δημιουργήσει μια πολύ κλειστή παρέα μεταξύ τους και θέλεις να μπορείς να μιλάς και μ' εκείνες στο διάλειμμα, κάποιες φορές μπορεί να την αφήνεις μόνη της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλεις να κάνετε παρέα πια.

Έτσι θα της έχεις πει την αλήθεια κι εκείνη θα καταλάβει τι εννοείς, χωρίς να την προσβάλλεις. Σίγουρα βέβαια, θα στεναχωρηθεί λίγο, ή μπορεί ακόμα και να θυμώσει, ή να σου κάνει μούτρα, αλλά όταν δει ότι εξακολουθείς να της φέρεσαι φιλικά και να την κάνεις παρέα έστω σε κάποια από τα διαλείμματα, θα της περάσει. Το θέμα είναι να είσαι σταθερή σ' αυτό που της λες, χωρίς να ντρέπεσαι, να της ζητάς συγνώμη, ή να την λυπάσαι. Δηλαδή, ρίξε το βάρος σ' αυτό που θέλεις να κάνεις εσύ κι όχι στο γεγονός ότι εκείνη σου έχει γίνει κολλιτσίδα, ή στο πόσο αχώνευτη είναι για τις άλλες. Επίσης σημαντικό είναι να της μιλήσεις απλά και χαλαρά σε κάποιο από τα διαλείμματα του σχολείου, ας πούμε, χωρίς να την πιάσεις ξεχωριστά σε κάποια άσχετη ώρα και μέρα, γιατί τότε θα ήταν σαν να δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός.

Ακόμα, ως προς το ότι σου αποσπά την προσοχή από τα μαθήματα, πες της από πριν, στο πεντάλεπτο πριν από κάποιο σοβαρό μάθημα, όπως τα μαθηματικά π.χ. -αλλά σε άσχετη μέρα από αυτή που θα της κάνεις την παραπάνω κουβέντα- ότι θέλεις να προσέξεις πολύ σ' αυτή την παράδοση γιατί το θέμα αυτό θα είναι SOS στις εξετάσεις και θέλεις να το καταλάβεις καλά από τώρα. Έτσι, αν σε ενοχλήσει την ώρα της παράδοσης, αρκεί να την σκουντήξεις για να την επαναφέρεις στην τάξη, χωρίς να χρειάζεται να της πεις κάτι άλλο εκείνη την ώρα και ταυτόχρονα θα έχεις την ευκαιρία να της υπενθυμίσεις το ίδιο πράγμα στο επόμενο πεντάλεπτο. Μ' αυτόν τον τρόπο, επαναλαμβάνοντας της την επιθυμία σου, σιγά-σιγά θα της φύγει η συνήθεια του να σε ενοχλεί. Επίσης, σε κάποια κουβέντα σας, σε άσχετη στιγμή μπορείς να της εξηγήσεις ότι ο λόγος που θέλεις να προσέχεις την ώρα του μαθήματος είναι για να γλιτώνεις χρόνο από διάβασμα στο σπίτι και να έχεις λιγότερο άγχος στις εξετάσεις.

Πιστεύω ότι μ' αυτούς τους χειρισμούς, θα καταφέρεις να ισορροπήσεις την κατάσταση ανάμεσα στις φίλες σου και στη διπλανή σου, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο τεράστιο θέμα ή κάποια μεγάλη κόντρα.

Γενικότερα, να ξέρεις ότι όταν έχεις να κάνεις με κάποιον δύσκολο άνθρωπο, ο καλύτερος τρόπος για να τον χειριστείς είναι να δείχνεις κατανόηση, αλλά να του λες αυτό που θέλεις να κάνεις ή αυτό που πρέπει να γίνει χωρίς να δίνεις σημασία στο τι δεν θέλεις ή τι δεν πρέπει να γίνει, ή στο όποιο λάθος κάνει εκείνος. Μ' αυτόν τον τρόπο, κάνεις και τους άλλους να επικεντρώνονται στα θετικά σημεία μιας κατάστασης και τους αναγκάζεις να σεβαστούν την επιθυμία σου. Κι αν πάλι μετά από μια τέτοια προσέγγιση από την πλευρά σου, ο άλλος εξακολουθεί να σου δημιουργεί προβλήματα, έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς και να τον επαναφέρεις στην τάξη, χωρίς να γίνεσαι κακιά ή στριμμένη.

Καλή εξάσκηση!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ