Ειμαι εγκυος ή οχι; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:28
3/2/2014

Ειμαι εγκυος ή οχι;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Νικολετα ε.

Μεσα σε 1 μηνα πηρα 2 φορες το χαπι της επομενης μερας. Θα επηρεαστει ο κυκλος μου;

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Μεσα σε 1 μηνα πηρα 2 φορες αντισυλληπτικο χαπι postinor 1500. Θα επηρεαστει ο κυκλος μου; Ειχα 1 περιοδο 25/12 κ μετα από λιγες ημερες παλι 6/1;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νικολέτα μου, έχεις χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια. Πρώτα απ' όλα το Postinor δεν είναι αντισυλληπτικό χάπι, είναι αυτό που λέμε "χάπι της επόμενης μέρας", δηλαδή επείγουσα αντισύλληψη κι όχι αντισυλληπτική μέθοδος. Αυτό έχει τεράστια διαφορά, γιατί δεν μπορείς να παίρνεις συνέχεια το χάπι της επόμενης μέρας, αντίθετα με το αντισυλληπτικό χάπι το οποίο μπορείς να παίρνεις για χρόνια στη συνέχεια χωρίς πρόβλημα (εφόσον το εγκρίνει ο γυναικολόγος σου βέβαια).

Έπειτα, το γεγονός ότι είχες περίοδο δύο φορές μέσα σε δυο εβδομάδες, είναι αποτέλεσμα του χαπιού, δηλαδή έχει ήδη αλλάξει ο κύκλος σου. Αν τώρα, πήρες το πρώτο χάπι πριν τις 25/12 και το δεύτερο μετά την περίοδο που άρχισε εκείνη την ημέρα, τότε δεν μιλάμε για τον ίδιο μήνα.

Γιατί αυτό που μετράει ως προς το "χάπι της επόμενης μέρας" είναι ο έμμηνος κύκλος και όχι ο ημερολογιακός μήνας. Για να καταλάβεις τη διαφορά, όταν λέμε έμμηνος κύκλος εννοούμε το διάστημα από την αρχή της μιας περιόδου (μόλις δεις το πρώτο αίμα) μέχρι την αρχή της άλλης περιόδου, ανεξάρτητα το πόσες μέρες έχουν περάσει ή αν έχει αλλάξει ο μήνας στο ημερολόγιο ή όχι.

Δηλαδή, όταν λέμε ότι δεν πρέπει να πάρεις δεύτερη φορά το χάπι στον ίδιο μήνα, εννοούμε ότι δεν πρέπει να το πάρεις δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο. Αν πάρεις το χάπι και δεις περίοδο, ο συγκεκριμένος κύκλος σου έχει τελειώσει και μετράς από την αρχή. Βέβαια, δεν πρέπει να παίρνεις το χάπι της επόμενης μέρας σε κάθε κύκλο γιατί θα χαλάσεις την ορμονική ισορροπία του οργανισμού σου και δεν θα ξέρεις ούτε το πότε να περιμένεις περίοδο, ούτε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σου.

Τώρα, για το αν είσαι έγκυος, δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί το χάπι της επόμενης μέρας σε προστατεύει μόνο μέχρι τη μέρα που το έχεις πάρει κι όπως μου τα είπες τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρο πότε πήρες το δεύτερο Postinor. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη μετά τις 6/1 που είδες τελευταία φορά περίοδο και δεν έχεις πάρει άλλο Postinor από τότε, μπορεί και να έχεις μείνει έγκυος.

Συνοψίζοντας, περίμενε να δεις περίοδο, κάνοντας σεξ πάντα με προφυλακτικό -γιατί σέρνονται κι αρρώστιες- και φρόντισε να βρεις μια πιο ασφαλή και αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο (όπως το αντισυλληπτικό χάπι που παίρνεις κάθε μέρα) για να είσαι συνέχεια προστατευμένη απέναντι στο ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίσεις και οδηγίες θα πρέπει να ζητήσεις από τον γυναικολόγο σου. Επίσης, θα πρέπει να δείξεις περισσότερη υπευθυνότητα ως προς τη σεξουαλική σου ζωή, γιατί έτσι όπως το πας αργά ή γρήγορα θα την πατήσεις και είναι κρίμα.
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ