Δικαίωμα στην ελευθερία | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
14:27
24/6/2013

Δικαίωμα στην ελευθερία

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Αριάδνη

Όσες φορές έχω μείνει εκτός σπιτιού με δική μου πρωτοβουλία,  την επόμενη μέρα είχα ακούσει απίστευτες προσβολές! Την τελευταία φορά έπαθα κρίση πανικού πριν φτάσω σπίτι.

Γεια σου θεία. Θα ήθελα να μάθω τα δικαιώματα μου στην ελευθερία. Είμαι 23 χρονών και έχω σχέση με ένα παιδί 6 μήνες. Το πρόβλημα όμως είναι οι γονείς μου θέλουν να επιστρέφω σπίτι το πολύ μέχρι τις 10 το βράδυ! Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να βγω έξω για διασκέδαση. Ούτε να κοιμηθώ σπίτι του αγοριού μου, ούτε καν σε σπίτι φίλης μου! Με τη σχέση μου έχουν θέμα, όπως και με φιλίες μου και γι αυτό δεν έχω και πολλές. Όσες φορές έχω μείνει εκτός σπιτιού με δική μου πρωτοβουλία,  την επόμενη μέρα είχα ακούσει απίστευτες προσβολές! Την τελευταία φορά έπαθα κρίση πανικού πριν φτάσω σπίτι γιατί είχα αργήσει και σκεφτόμουν οτι θα ακούσω πάλι πολλά! Για να δώσω ένα παράδειγμα μου έλεγαν οτι αν πάθει κάτι ο πατέρας μου από το άγχος και την στεναχώρια τους (!) που θα βγω έξω. Εγώ θα είμαι η υπεύθυνη και μετά να δουν τι θα κάνουμε για να ζήσουμε κάνοντας με έτσι ή να ακυρώνω την έξοδο ή να βγαίνω με τύψεις! Αν και άνεργη δεν τους ζητάω λεφτά για τις εξόδους μου. Θα ήθελα να μου πεις τι μπορώ να κάνω; Ή αν κάνω σε κάτι λάθος και αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να απευθυνθώ ώστε να με βοηθήσει με αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αριάδνη μου, από την ημέρα που έκλεισες τα 18 σου χρόνια και με βάση τον Νόμο, είσαι απόλυτα ελεύθερη να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλεις χωρίς να ζητάς την άδεια κανενός. Με άλλα λόγια, έχεις ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους γονείς σου και εκείνοι δεν μπορούν να ασκήσουν καμιά εξουσία επάνω σου, αν δεν τους το επιτρέψεις.

Κι αυτό ακριβώς είναι το λάθος σου: τους επιτρέπεις να σε ελέγχουν συναισθηματικά, μέσω των εκβιασμών τους για το τι μπορεί να συμβεί αν πάθει κάτι ο πατέρας σου από τη στεναχώρια του για τη συμπεριφορά σου.

Όμως, η συμπεριφορά σου δεν έχει τίποτα το παράξενο ή κατακριτέο κι αν οι γονείς σου δεν την εγκρίνουν είναι δικό τους πρόβλημα και θα πρέπει να το λύσουν με τους εαυτούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταλάβεις και να βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι εσύ δεν ευθύνεσαι για τα συναισθήματα τους κι ότι αν εκείνοι έχουν την απαίτηση να ζεις απομονωμένη και μακριά από τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ηλικία σου και ταράζονται τόσο πολύ επειδή κάνεις το αυτονόητο, είναι δική τους επιλογή. Κι αν ο πατέρας σου πράγματι πάθει κάτι κακό -κούφια η ώρα που το ακούει- σίγουρα δεν θα οφείλεται σε εσένα και στον τρόπο ζωής σου, αλλά στον δικό του τρόπο ζωής και στον δικό του τρόπο σκέψης.

Αυτά όλα σημαίνουν ότι θα πρέπει να κλείσεις τ' αφτιά σου και να πάψεις να παρασύρεσαι από τους συναισθηματικούς εκβιασμούς που προσπαθούν να σου επιβάλλουν οι γονείς σου, όσο κι αν χρειαστεί να συγκρουστείς μαζί τους. Βλέπεις, όπως λέει κι ο ποιητής, "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία".

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ