Διαταραχή Προσωπικότητας; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:59
19/10/2012

Διαταραχή Προσωπικότητας;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Ελευθερία

Την τελευταία φορά που βγήκα (πριν πολύ καιρό) είχα πάει κρυφά στην τουαλέτα και έκλαιγα καθώς αισθανόμουν αφόρητη πίεση πάνω μου. Πραγματικά, δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το πως αισθάνομαι, όταν είμαι με κόσμο.

Γεια σου Θεία Λουκία και συγχαρητήρια για τη στήλη σου! Αποφάσισα να σου γράψω καθώς εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια και τώρα πολύ πιο έντονα) αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως απεχθάνομαι να βγαίνω έξω, να βρίσκομαι με κόσμο και να έχω οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή. Όποτε με καλούν σε εξόδους σκαρφίζομαι διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μην πάω, και αν αναγκαστώ να πάω περνάω πάντα φρικτά και μιλάω φυσικά ελάχιστα με τους υπόλοιπους. Αισθάνομαι περιττή και δεν έχω ποτέ τίποτα να συζητήσω με κανένα (και ούτε θέλω άλλωστε.Και να προσπαθήσω, αισθάνομαι γελοία). Καμιά φορά μάλιστα θέλω να φωνάξω σε όλους ότι τους μισώ αλλά δεν έχω βέβαια το θάρρος να το κάνω.

Την τελευταία φορά που βγήκα (πριν πολύ καιρό) είχα πάει κρυφά στην τουαλέτα και έκλαιγα καθώς αισθανόμουν αφόρητη πίεση πάνω μου. Πραγματικά, δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το πως αισθάνομαι, όταν είμαι με κόσμο.

Επίσης, έχω τεράστια φοβία απέναντι σε πολυκαταστήματα, τράπεζες, κινηματογράφους και γενικά σε μέρη όπου υπάρχει πολύς κόσμος, γι΄αυτό και τα αποφεύγω όσο μπορώ. Και επειδή σπουδάζω, αποφεύγω κάθε επιπλέον συναναστροφή με συμφοιτητές, περα απ’τα όρια της σχολής. Μάλιστα, έχουν υπάρξει φορές που έκανα να βγω απ΄ το σπίτι μέχρι και 3 μήνες. Προτιμώ να κάθομαι μέσα να σκέφτομαι, να γράφω παρά να βλέπω κόσμο γύρω μου. Η συγγραφή και το διάβασμα είναι οι μοναδικοί μου σύντροφοι. Μόνο έτσι μπορώ να εκφράσω συναισθήματα.

Μπορώ να πω ότι μόνο με τους γονείς μου αισθάνομαι άνετα και καλά, με κανέναν άλλον. Είναι οι μόνοι που αγαπώ. Εκείνοι βέβαια με παροτρύνουν να βγαίνω έξω, να κάνω παρέες, αλλά εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν θέλω να το κάνω. Επιπλέον, δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να βρω αγόρι ούτε να έρθω σε σεξουαλική επαφή. Μερικές φορές το σκέφτομαι αλλά δεν θέλω να το κάνω στη πράξη για κανένα λόγο.

Χρειάζεται να αναζητήσω ψυχιατρική βοήθεια; Μήπως έχω κάποια διαταραχή προσωπικότητας, όπως τη Σχιζοειδή Διαταραχή Προσωπικότητας; Ή μήπως έχω αγοραφοβία; Ευχαριστώ πολύ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ελευθερία μου, γιατί κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου; Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ψυχισμό σου και σίγουρα θα χρειαστείς ψυχολογική υποστήριξη για να βγεις από αυτόν τον λαβύρινθο που σε κρατάει μακριά από μια ισορροπημένη και χαρούμενη κοινωνική ζωή.

Είναι κρίμα που βασανίζεσαι τόσα χρόνια ψάχνοντας για δικαιολογίες προς τους φίλους σου κι άλλο τόσο κρίμα που έχεις στερηθεί την εμπειρία και τις απολαύσεις του έρωτα.

Σίγουρα, όλα αυτά που περιγράφεις με κάνουν κι εμένα να σκεφτώ την αγοραφοβία (η οποία δεν εντάσσεται στις διαταραχές της προσωπικότητας), αλλά εφόσον δεν ακούς φωνές και δεν έχεις παραισθήσεις, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σκέφτεσαι τη σχιζοειδή διαταραχή. Ωστόσο, η αγοραφοβία από μόνη της δεν δικαιολογεί το μην θέλεις να βρίσκεσαι με φίλους σου, έστω και σε μικρότερους χώρους ή ακόμη και στο σπίτι σου.

Για να μην σε κουράζω κι επειδή δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να δώσουμε ένα όνομα σ' αυτό που σου συμβαίνει, θα αρκεστώ να σου πω ότι το πρόβλημα σου είναι πιο σύνθετο από μια απλή φοβία και χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση για να λυθεί.

Βέβαια, η λύση του ψυχιάτρου (που συνήθως αντιμετωπίζει φαρμακευτικά τα διάφορα περιστατικά) νομίζω ότι είναι ακραία για την περίπτωση σου. Σου συστήνω όμως να βρεις έναν καλό ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα μπορέσει να σε βοηθήσει να λύσεις τους κόμπους που κρατάνε κλειδωμένη την ψυχή σου και να καταφέρεις να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σου, από τη σωστή βάση.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ