Άσθμα & τρέξιμο | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
14:32
2/9/2013

Άσθμα & τρέξιμο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
vicky

Κάθε φορά όμως που ξεκινάω το τρέξιμο, λαχανιάζω πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μου κόβεται η αναπνοή και να πρέπει να έχω μαζί μου κάποιο εισπνεόμενο.

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεια Λουκία γεια σου! Θα ήθελα και 'γω με τη σειρά μου την άποψη σου. Είμαι 55 κιλά και 21 χρονών. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η γυμναστική παρά μόνο το τρέξιμο. Όμως, έχω ένα πρόβλημα. Παλαιότερα ταλαιπωριόμουν από άσθμα όμως πλέον ζω χωρίς φάρμακα. Κάθε φορά όμως που ξεκινάω το τρέξιμο, λαχανιάζω πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μου κόβεται η αναπνοή και να πρέπει να έχω μαζί μου κάποιο εισπνεόμενο ώστε να μπορέσω να ανασάνω. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτό το πράγμα; Σε ευχαριστώ πολύ!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Βίκυ μου, οι πνεύμονες λειτουργούν όπως και οι μύες: όσο συνηθίζουν στην αεροβική άσκηση, τόσο περισσότερο ελαστικοί γίνονται και μπορούν να φιλτράρουν γρηγορότερα περισσότερο αέρα (για να το πούμε σχηματικά). Αυτό σημαίνει ότι όπως δεν μπορείς να κάνεις ξαφνικά 50 συνεχόμενες κάμψεις, από εκεί που είσαι εντελώς αγύμναστη, έτσι δεν μπορείς ν' αρχίσεις να τρέχεις με κανονικό ρυθμό για μεγάλη απόσταση χωρίς να λαχανιάσεις, δεδομένου ότι τα πνευμόνια σου δεν είναι αρκετά συνηθισμένα.

Άρα πρέπει να κάνεις αυτό που κάνουμε σε κάθε μορφή προπόνησης: να ξεκινήσεις με πολύ μαλακούς ρυθμούς και ν' αυξάνεις την ένταση σταδιακά. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να ξεκινάς κάθε προπόνηση σου με ζωηρό βάδισμα, μετά να τρέχεις για 10-20 δρασκελιές (όσο αντέχεις άνετα), μετά πάλι ζωηρό βάδισμα, μετά ξανά τρέξιμο για λίγα μέτρα κ.ο.κ. Έτσι σιγά-σιγά θα δεις ότι καταφέρνεις να τρέχεις άνετα μεγαλύτερη απόσταση και δεν θα χρειάζεσαι τόσο συχνές παύσεις με περπάτημα. Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα έχεις αυξήσει την αεροβική σου ικανότητα.

Επίσης, θα πρέπει πάντα να ξεκινάς την προπόνηση σου με ένα 10λεπτο στατικό ζέσταμα (πηδηματάκια επί τόπου, τροχάδην επί τόπου, πόδια-χέρια διάσταση-έκταση κ.λπ.), το οποίο είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει τους μύες σου για την καθεαυτή προπόνηση και να σε προστατεύσει από τους τραυματισμούς.

Τέλος, να θυμάσαι ότι είναι καλό να ολοκληρώνεις την προπόνηση σου, όπως άρχισες, δηλαδή σε πιο χαλαρό ρυθμό και ν' αφιερώνεις κανένα 5λεπτο σε διατάσεις (τεντώματα), ώστε να αποφύγεις το πιάσιμο.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική, αν υιοθετήσεις μια σταθερή συχνότητα ωριαίων ή 50λεπτων προπονήσεων 2-3 φορές την εβδομάδα, θα δεις ότι ήδη μέσα στον πρώτο μήνα οι επιδόσεις σου θα έχουν βελτιωθεί θεαματικά και θα μπορείς να στοχεύσεις σε ακόμη εντονότερους ρυθμούς, για όσο αντέχεις βέβαια, χωρίς να πιέζεσαι υπερβολικά.
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ