Απότομο ξύπνημα λόγω... | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
15:47
19/5/2011

Απότομο ξύπνημα λόγω...

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Ελένη

Ξύπνησα απότομα -και μάλλον αντανακλαστικά- και συνειδητοποίησα ότι μόλις είχα ουρήσει. Ήμουν καταβρεγμένη και είχαν βραχεί σεντόνια, στρώμα... Είμαι 17 χρονών και ανησύχησα, ντράπηκα γιατί πρώτη φορά μου συνέβη.

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία Λουκία, χθες τη νύχτα κατα τις 4 παρα πμ ξύπνησα απότομα -και μάλλον αντανακλαστικά- και συνειδητοποίησα ότι μόλις είχα ουρήσει. Ήμουν καταβρεγμένη και είχαν βραχεί σεντόνια, στρώμα... Είμαι 17 χρονών και ανησύχησα, ντράπηκα γιατί πρώτη φορά μου συνέβη. Γιατί συνέβη? Τι έφταιξε? Δεν είπα τίποτα στους γονείς μου γι'αυτό.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Εφόσον είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν νομίζω ότι πρέπει ν' ανησυχήσεις. Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είχες πιει πολλούς καφέδες ή αλκοόλ, ή να είχες πάρει κάποια φάρμακα (ηρεμιστικά ή αντισταμινικά) το προηγούμενο βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι κάτι συμβαίνει στη ζωή σου που σε έχει αναστατώσει με αποτέλεσμα να παλινδρομήσεις στιγμιαία στο στάδιο του νηπίου. Η πιθανότητα αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν γενικότερα είσαι αγχώδες άτομο, ή παρουσιάζεις κρίσεις πανικού.

Πριν πέσεις για ύπνο, φρόντισε να μην πίνεις πολλά υγρά και να επισκέπτεσαι την οπωσδήποτε την τουαλέτα για να εξασφαλίσεις ότι η κύστη σου θα έχει αδειάσει. Επίσης, φρόντισε να υπενθυμίσεις νοερά στον εαυτό σου ότι πρέπει να ξυπνήσει αν νιώσει την ανάγκη να ουρήσει και μετά απλά κλείσε τα μάτια σου και οραματίσου ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι ξεπερνάς όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζεις.

Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει να ντρέπεσαι που έβρεξες το κρεβάτι σου, αφού δεν το έκανες από επιλογή και αν σου ξανασυμβεί, σίγουρα θα πρέπει να το πεις στους δικούς σου για να σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις.

Γενικότερα, για να ξέρεις η δευτερογενής νυχτερινή ενούρηση, όπως ονομάζεται η απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζεται σε ένα 2-3% του ενήλικου πληθυσμού και γίνεται ανησυχητική όταν επαναληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου. Μάλιστα, το φαινόμενο συνδέεται με την κληρονομικότητα, αφού όταν παρουσιάζεται στον έναν γονιό, υπάρχει 45% πιθανότητα να εμφανιστεί και στα παιδιά του, ενώ όταν παρουσιάζεται και στους δύο γονείς η πιθανότητα αυξάνεται στο 75%.

Στην περίπτωση λοιπόν που ξαναπάθεις το ίδιο πράγμα, θα πρέπει να κάνεις κάποιες ιατρικές εξετάσεις γιατί η απώλεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ή κάποια μόλυνση της κύστης ή των νεφρών, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να θεραπευτεί. Επίσης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η νυχτερινή ενούρηση αποδίδεται σε μια διαταραχή της λειτουργίας του ύπνου κατά την οποία μειώνεται η έκκριση της βαζοπρεσσίνης, μιας ορμόνης που περιορίζει την παραγωγή ούρων όταν κοιμόμαστε, με αποτέλεσμα η κύστη να γεμίζει υπερβολικά και να μην μπορεί να συγκρατήσει το περιεχόμενο της.

Τέλος, να θυμάσαι ότι όποια κι αν είναι η αιτία του προβλήματος σου, υπάρχει σίγουρα λύση γι' αυτό, αρκεί να απευθυνθείς στους κατάλληλους ειδικούς, ξεκινώντας από τον οικογενειακό σας παθολόγο. Παράλληλα βέβαια, είναι καλό να εντοπίσεις και να προσπαθήσεις να λύσεις τα προβλήματα σχέσεων που μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτή την εποχή με το φιλικό και οικογενειακό σου περιβάλλον, γιατί πολύ συχνά αυτές οι καταστάσεις βρίσκονται στη ρίζα πολλών παράξενων συναισθηματικών αλλά και σωματικών αντιδράσεων.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ