Αντιμετώπιση σχιζοφρένειας | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
7:28
12/11/2012

Αντιμετώπιση σχιζοφρένειας

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μαρία

Η μητέρα μου μετά από πίεση στον εργασιακό χώρο, εμφάνισε κρίση σχιζοφρένειας

Αγαπητή θεία Λουκία γεια σου. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις. Θα σε παρακαλούσα αν είναι εφικτό να μου απαντήσεις άμεσα στο πρόβλημά μου. Η μητέρα μου πριν πέντε χρόνια περίπου, μετά από πίεση στον εργασιακό χώρο, εμφάνισε κρίση σχιζοφρένειας (νόμιζε ότι την παρακολουθούν, ότι όλοι είναι εναντίον της, κλπ.). Τότε την παρακολουθούσε κάποιος ψυχίατρος. Με πολλή δυσκολία και αφού αρνούνταν να παίρνει τα φάρμακά της κανονικά, συνήλθε και ήταν ας πούμε και πάλι φυσιολογική. Την φαρμακευτική αγωγή σταμάτησε να την ακολουθεί. Πριν λίγες μέρες κατάλαβα ότι παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση. Και την προηγούμενη φορά υπέφερα πάρα πολύ να την βλέπω σε αυτήν την κατάσταση, να έχω να αντιμετωπίσω ουσιαστικά έναν άνθρωπο διαφορετικό που με θεωρεί εχθρό του. Δυστυχώς η οικονομική μας κατάσταση δεν επιτρέπει να την παρακολουθεί ο ίδιος ψυχίατρος. Θα ήθελα να μου πεις αν υπάρχουν κάποια κέντρα με μικρό κόστος και γενικά οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει. Επίσης κάτι τελευταίο που θα ήθελα να σε ρώτησω, είναι αν το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλω να το μοιραστώ με τον άνθρωπό μου. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί (την προηγούμενη φορά που προέκυψε το θέμα με την μητέρα μου, το πρώτο χρονικό διάστημα είχαμε χωρίσει και δεν είχα τολμήσει να του πω το πρόβλημα) και αναρωτιέμαι αν έχω υποχρέωση να πω κάτι τόσο σημαντικό σε έναν άνθρωπο με τον οποίο υπάρχει προοπτική να μοιραστώ τη ζωή μου. Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι να μοιραστώ κάτι τέτοιο με τον οποιονδήποτε, γιατί κι εγώ που το έχω ζήσει δεν μπορώ ακόμα να το κατανοήσω και να το αντιμετωπίσω. Κάθε συμβουλή σου ευπρόσδεκτη. Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου λυπάμαι για την κατάσταση της μητέρας σου. Όμως, σίγουρα μπορείς να βρεις μια λύση αν απευθυνθείς σε κάποιο δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο -όπως το Δρομοκαΐτειο ή το Αιγηνίτειο στην Αθήνα, ή το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία οποιουδήποτε μεγάλου νοσοκομείου διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα.
Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία εκτός από νοσηλεία, προσφέρουν θεραπεία και σε εξωτερικούς ασθενείς, οπότε θα πρέπει να έρθεις σε επαφή μαζί τους, να τους εξηγήσεις το ιστορικό της μητέρας σου και να κλείσεις ραντεβού για να αξιολογήσουν την κατάσταση της και να σε κατευθύνουν αναλόγως.
Οπωσδήποτε η πάθηση της είναι πολύ σοβαρή και θα χρειαστεί συνεχόμενη παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή για όλη της τη ζωή. Δηλαδή, δεν είναι κάτι που θεραπεύεται, αλλά μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να τρομάζει το γεγονός ότι μιλάμε για μια ψυχική ασθένεια. Οι ψυχικές ασθένειες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις σωματικές ασθένειες και συνήθως εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες εξαιρετικού ψυχολογικού στρες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις σωματικές ασθένειες, μόνο που είναι σχετικά πιο σπάνιες, πιο "μυστηριώδεις" και από κοινωνική άποψη, βαρύνονται από ένα στοιχείο ενοχής για τον ασθενή και το περιβάλλον του. Ωστόσο, όπως θα σου φαινόταν φυσιολογικό και δεν θα βρισκόσουν σε δύσκολη θέση να πεις ότι η μητέρα σου έπαθε εγκεφαλικό, ή καρδιακή προσβολή εξαιτίας της υπερβολικής επαγγελματικής πίεσης, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσεις την υπόθεση αυτή και τώρα, ρεαλιστικά, πρακτικά και χωρίς καμιά ενοχή.
Από εκεί και πέρα, ως προς τη σχέση σου, από τη στιγμή που η ασθένεια της μητέρας σου σίγουρα επηρεάζει τη ζωή σου και μπορεί να την επηρεάσει στο μέλλον με απρόβλεπτο τρόπο, οφείλεις οπωσδήποτε να το μοιραστείς με τον σύντροφο σου, ανεξάρτητα από το αν η σχέση σας καταλήξει σε γάμο. Άλλωστε, τι είδους σοβαρή σχέση έχετε αν δεν νιώθεις άνετα να μοιραστείς μαζί του αυτά που σε προβληματίζουν; Επιπλέον, βάλε τον εαυτό σου στη θέση του και σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ αν εκείνος σου έκρυβε κάτι τόσο σημαντικό σε σχέση με την οικογένεια του...

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ