Αντικείμενα και παρελθόν | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
6:34
11/9/2013

Αντικείμενα και παρελθόν

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μαρία

Δεν αποχωρίζομαι εύκολα πράγματα. Το σπίτι μου γεμίζει και εγώ αρνούμαι να πετάξω πχ. παλιές σημειώσεις από τη σχολή (όλες), εισιτήρια από ένα ταξίδι και πάει λέγοντας.

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία, χρειάζομαι τη γνώμη κάποιου εξωτερικού κριτή που ει δυνατόν δε θα με κατακρίνει για το κόλλημα μου. Το θέμα μου είναι ότι δεν αποχωρίζομαι εύκολα πράγματα. Το σπίτι μου γεμίζει και εγώ αρνούμαι να πετάξω πχ. παλιές σημειώσεις από τη σχολή (όλες), εισιτήρια από ένα ταξίδι και πάει λέγοντας. Εννοείται  έχω κρατήσει όλα τα παιδικά μου ρούχα, βιβλία και παιχνίδια και δε μου αρέσει καθόλου η ιδέα να τα χαρίσω. Αντιθέτως, έχω χαρίσει πολλά αντικείμενα νεότερα, αν πχ ένα ρούχο που αγόρασα σήμερα δε μου κάνει, το δίνω αμέσως αλλού. Δηλαδή, έχω αναπτύξει μια "αρχαιολατρία" που όσο παλιώνει ένα αντικείμενο, ιδιαίτερα όταν ανήκει σε άτομο συγγενικό που δε ζει πια, αποκτά στο μυαλό μου πολύτιμη αξία. Στην προσπάθειά μου να το ξεπεράσω, έχω επιχειρήσει να χαρίσω παλιά αντικείμενα και ειλικρινά ένιωσα πολύ άσχημα και τότε που τα έδωσα και τώρα ακόμη τα "κλαίω". Ειλικρινά, δεν πήρα καμία χαρά από την πράξη της δωρεάς μου, ούτε όταν είδα το αντικείμενο να χρησιμοποιείται με καλό τρόπο, όταν δε το είδα κακομεταχειρισμένο πόνεσα πολύ, ένιωσα σα να καταπατούν το παρελθόν μου. Οι γύρω μου λένε ότι σκέφτομαι παρανοϊκά, ότι ποτέ δε θα μπορέσω να προχωρήσω στη ζωή μου και άλλα τέτοια. Να σημειώσω πως είμαι 30, μένω μόνη μου, έχω πολύ καλή και σταθερή σχέση και καλή κοινωνική ζωή. Αυτό όμως είναι το κόλλημα μου. Τί θα μπορούσα να κάνω γι' αυτό;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαράκι μου, ο λόγος που είσαι τόσο προσκολλημένη σε αντικείμενα που συμβολίζουν το παρελθόν είναι γιατί δεν έχεις καταφέρει μέχρι τώρα να οργανώσεις, να εξορθολογήσεις και να ξεπεράσεις αυτό το παρελθόν. Συνεπώς, αν θέλεις ν' απαλλαγείς από αυτή την κακή συνήθεια, του να συσσωρεύεις άχρηστα αντικείμενα, θα πρέπει να είσαι έτοιμη να περάσεις αυτή τη διαδικασία, ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα δικό σου μέλλον, απαλλαγμένο από φαντάσματα.

Όπως καταλαβαίνεις η υπερεκτίμηση των ευτελών αντικειμένων δεν έχει να κάνει με τα ίδια τα αντικείμενα, αλλά με την φόρτιση που τους δίνεις εσύ η ίδια. Φυσικά, δεν μιλάμε για το ασημένιο σερβίτσιο της γιαγιάς σου, ή για το δαχτυλίδι των αρραβώνων της μητέρας σου, ή ανάλογα αντικείμενα που έχουν κάποια αντικειμενική αξία για τον οποιονδήποτε, αλλά για μικροαντικείμενα που ουσιαστικά αποτελούν σκουπίδια στα μάτια ενός αντικειμενικού παρατηρητή.

Για παράδειγμα, ένα τετράδιο εκθέσεων ή ένα λεύκωμα από το Δημοτικό μπορεί να έχει κάποια αξία, καθώς αντανακλά τον τρόπο σκέψης σου εκείνη την εποχή και ίσως λειτουργεί ως ένα τρυφερό σημείο αναφοράς, αλλά το τετράδιο της ορθογραφίας ή της αριθμητικής είναι κάτι εντελώς αδιάφορο στο οποίο δεν πρόκειται να ανατρέξεις ποτέ με νοσταλγία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων κάθε "κειμήλιο" του παρελθόντος, αλλά να αξιολογήσεις με μια πιο ψυχρή ματιά τους "θησαυρούς" σου και να δώσεις πόδι τουλάχιστον στους μισούς από αυτούς, ως ένα πρώτο βήμα αποθεραπείας.

Μια καλή αρχή θα ήταν τα πιο ογκώδη αντικείμενα ή εκείνα που απαιτούν τακτική συντήρηση χωρίς να χρησιμεύουν σε τίποτα. Μάλιστα για να διευκολύνεις τον εαυτό σου στη φάση του "αποχωρισμού" μπορείς να φωτογραφίζεις κάθε αντικείμενο το οποίο θεωρείς ότι αξίζει να θυμάσαι, αλλά δεν αξίζει να καταλαμβάνει χώρο στις ντουλάπες και τις αποθήκες σου.

Παίρνοντας θάρρος από αυτή τη διαδικασία, θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτές οι αραχνιασμένες συλλογές δεν σου προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, εκτός από το να λειτουργούν καθησυχαστικά απέναντι σε ένα αβέβαιο παρόν κι ένα ακόμη πιο ρευστό μέλλον. Όμως, εξίσου καθησυχαστικά μπορεί να λειτουργήσει και μια φωτογραφία ενός αντικειμένου, άρα δεν σου μένει καμιά δικαιολογία για να μην προχωρήσεις στην υλοποίηση αυτού του ξεκαθαρίσματος.

Έτσι, θα μπορέσεις σταδιακά να δημιουργήσεις ελεύθερο χώρο στο περιβάλλον και στη σκέψη σου, ώστε να μπορέσεις να καλωσορίσεις όλα τα υπέροχα πράγματα που κρύβονται μπροστά σου στο μέλλον, τα οποία μπορεί να μην γνωρίζεις καν ότι υπάρχουν. Αντίθετα, το παρελθόν σου ήδη το γνωρίζεις καλά και δεν έχει τίποτα περισσότερο να σου προσφέρει. Δώσε του λοιπόν τη θέση που του αξίζει. Ο χρόνος ούτε παγώνει, ούτε γυρίζει πίσω.
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ