γκρινια.. | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της καρδιάς | womenonly.gr
6:50
16/12/2010

γκρινια..

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
emily87
Ο φίλος μου θεωρεί ότι γκρινιάζω μονίμως και μάλιστα για χαζούς -κατά την άποψή του- λόγους με αποτέλεσμα να μη με παίρνει στα σοβαρά...

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

 

Γειά σου θεία Λουκία. Στέλνω γιατί χρειάζομαι τη συμβουλή σου στο εξής θέμα: Ο φίλος μου θεωρεί ότι γκρινιάζω μονίμως και μάλιστα για χαζούς -κατά την άποψή του- λόγους με αποτέλεσμα να μη με παίρνει στα σοβαρά ακόμα κι όταν είμαι πραγματικά εκνευρισμένη μαζί του. Δεν ξέρω αν όντως είναι γκρίνια (γιατί προσπαθώ να εκφράζω τους προβληματισμούς μου με ήπιο τρόπο) ή αν φταίει το γεγονός ότι έχουμε αρκετά χρόνια διαφορά, άρα και διαφορετικό τρόπο σκέψης (αυτός είναι 32 κι εγώ 23). Τι μπορώ να κάνω για να με ακούσει χωρίς να μου υπενθυμίζει ότι η γκρίνια είναι βασικός λόγος χωρισμού για εκείνον;


Μμμ... Μάλιστα. Με άλλα λόγια, έχεις παράπονα από τον αγαπημένο σου, αλλά εκείνος αδιαφορεί γι' αυτά και σε απειλεί με χωρισμό αν συνεχίσεις να τα εκφράζεις, γι' αυτό κι εσύ θέλεις να βρεις κάποιον τρόπο για να εισακουστείς. ΟΚ. Στην ουσία μιλάμε για ένα πρόβλημα επικοινωνίας και το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι αν εκείνος θέλει να επικοινωνήσει ή όχι, γιατί από αυτά που μου γράφεις καταλαβαίνω ότι δεν θέλει.

Προηγουμένως όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κι εσύ δεν είσαι πολύ δυνατή σ' αυτόν τον τομέα, αφού ακόμη και στην ερώτηση σου προς εμένα δεν εξηγείς τι ακριβώς συμβαίνει και τι συγκεκριμένα παράπονα έχεις κι έτσι δεν με βοηθάς να σε καθοδηγήσω καλύτερα. Αν λοιπόν μιλάς με τον ίδιο τρόπο και στο αγόρι σου, τότε είναι απόλυτα λογικό εκείνος να θεωρεί ότι γκρινιάζεις και να αρνείται να επικοινωνήσει.

Άρα, η πρώτη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι: να μιλάς συγκεκριμένα! Δηλαδή, αν θέλεις να ζητήσεις ή να συζητήσεις κάτι μίλα ακριβώς γι' αυτό κι όχι γενικότερα για την κατάσταση, αποφεύγοντας τα "ποτέ" και τα "πάντα". Αν, για παράδειγμα θέλεις να πας σινεμά, πες "θέλω να δω αυτή την ταινία" και όχι "δεν πάμε ποτέ σινεμά".

Γενικότερα, για να επικοινωνείς καλύτερα πρέπει να χρησιμοποιείς θετικές προτάσεις που να προσφέρουν στον άλλο κάποια συγκεκριμένη επιλογή. Διαφορετικά ο άλλος δεν θα καταλάβει τι θέλεις και θα νομίζει ότι θέλεις ν' ανοίξεις μια γενική συζήτηση για τη σχέση σας, κάτι που οι περισσότεροι άντρες βαριούνται κι απεχθάνονται.

Από εκεί και πέρα, αν δεν μου πεις που βρίσκονται τα σημεία τριβής μεταξύ σας και ποια είναι τα θέματα για τα οποία εκείνος θεωρεί ότι "γκρινιάζεις", δεν μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ, παρά μόνο στο να μάθεις να διακρίνεις τη γκρίνια από τα παράπονα.

Καταρχάς, είναι πολύ απλό να διακρίνεις αν όντως πρόκειται για "γκρίνια" ή όχι, αφού "γκρίνια" ονομάζουμε τα επανειλημμένα παράπονα για πράγματα που δεν διορθώνονται. Αυτό το κριτήριο, του κατά πόσο εφικτό είναι κάτι ή όχι, ισχύει για κάθε περίσταση ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του θέματος.

Π.χ. αν παραπονιέσαι επειδή εκείνος είναι άρρωστος και δεν μπορείτε να βγείτε, πρόκειται για γκρίνια, αφού δεν είναι στο χέρι του ν' αλλάξει την κατάσταση, ούτε και θέλει να είναι έτσι τα πράγματα. Αν όμως παραπονιέσαι επειδή είναι το τρίτο Σάββατο στη σειρά που μένετε μέσα για να δείτε DVD, αντί να πάτε σινεμά, τότε μιλάμε για καθαρό παράπονο, αφού σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη διασκέδαση σας και είναι λογικό να θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό κάθε τόσο.

Το ζήτημα λοιπόν είναι να μπορείς να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα στα δύο και στη συνέχεια να ερμηνεύεις τη ρίζα της κάθε συμπεριφοράς. Δηλαδή, στο ίδιο παράδειγμα, σχετικά με τις εξόδους, αν εκείνος δεν θέλει να βγείτε επειδή είναι τσιγκούνης και δεν θέλει να χαλάσει χρήματα, τα παράπονά σου αυτόματα μετατρέπονται σε "γκρίνια", επειδή ο λόγος που μένετε μέσα δεν μπορεί ν' αλλάξει, αφού έχει σχέση με τον χαρακτήρα του φίλου σου (που δεν αλλάζει) κι όχι με τις επιλογές του (που θα μπορούσαν ν' αλλάξουν).

Άρα, για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον φίλο σου, πρέπει πρώτα να σκεφτείς κατά πόσο τα παράπονα σου έχουν σχέση με τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του και κατά πόσο εκείνος είναι διατεθειμένος να αλλάξει κάτι ή όχι. Γιατί αν οι διαφορές σας οφείλονται σε διαφορετικές προτιμήσεις, ιδέες και πεποιθήσεις, τότε όσο κι αν το συζητάς μαζί του, δεν έχεις και πολλές ελπίδες να περιμένεις κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι είτε να συμβιβαστείς, είτε να τον αφήσεις.

Αν πάλι δεν έχετε τόσο σημαντικές διαφορές χαρακτήρα και πεποιθήσεων -τουλάχιστον στους βασικούς τομείς της ζωής- κι εκείνος δείξει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας μετά την εφαρμογή όσων είπαμε παραπάνω, τότε έχεις σημαντικές ελπίδες να περάσετε κι οι δυο πολύ καλύτερα μεταξύ σας και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κοντολογίς, το πρόβλημα σου δεν οφείλεται στη διαφορά ηλικίας σας -που δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο νομίζεις- αλλά στον τρόπο επικοινωνίας σας και κυρίως στην ιδιοσυγκρασία του καθενός σας και στο κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με τον άλλον. Όμως αυτό μόνο εσύ μπορείς να το ξεκαθαρίσεις.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ