Η Ελένη απαντά στους επικριτές της για τις μεταμοσχεύσεις | κοσμικα , τηλεοπτικα νεα | womenonly.gr
17:07
27/1/2015

Η Ελένη απαντά στους επικριτές της για τις μεταμοσχεύσεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Την περασμένη εβδομάδα έγινε ο κακός χαμός με τη σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων “Συνεχίζω” για το πώς χειρίστηκε η παρουσιάστρια το θέμα της δωρεάς οργάνων μέσα από την εκπομπή της. 

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή έπαιξε ένα θέμα με έναν νεαρό που συνήλθε από το κώμα μετά από 12 χρόνια. Η Ελένη είχε εκφράσει τότε κάποιες απορίες, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι είδικη στο θέμα. Ωστόσο, τα λόγια της παρερμηνεύτηκαν και η... τρίχα έγινε τριχιά, με αποτέλεσμα, ο Σύλλογος "Συνεχίζω" να εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, κατηγορώντας την παρουσιάστρια μεταξύ άλλων ότι έτρωγε την ώρα εκείνη! Κάτι βέβαια, που δεν προέκυπτε από πουθενά.

Η εκπομπή "Ελένη" απάντησε άμεσα στον Σύλλογο, ζητώντας μάλιστα να γίνει και ανάρτηση ώστε να δοθεί τέλος στην παρεξήγηση. Κάτι, όμως, που όπως λένε, οι υπεύθυνοι του Συλλόγου δεν το έκαναν ποτέ.

 


Η απάντηση της εκπομπής "Ελένη"

Την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου προβλήθηκε στην εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τεργιάκη σχετικά με τον Μάρτιν Πιστόριους, ο οποίος από τα 12 του (και επί 12 χρόνια), ήταν σε κώμα - ωστόσο επανήλθε σταδιακά και σήμερα, στα 39 του, η υγεία έχει αποκατασταθεί. Κατά την παρουσίαση του θέματος έγινε συζήτηση για την ζωή του Πιστόριους, με βάση όσα τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο "Ghost boy΄". Η κουβέντα έγινε όπως γίνεται καθημερινά στην στήλη του δημοσιογράφου, o oποίος παρουσιάζει διάφορα θέματα από όλο τον κόσμο και άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες.

Στην ανακοίνωση σας λανθασμένα αναφέρετε ότι η παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη και οι συνεργάτες της, την ώρα του φαγητού (!) είπαν ότι «ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού»(!), εννοώντας φυσικά ότι θα τον σκότωναν αφού επανήλθε ξαφνικά στην ζωή.

Σας παραθέτουμε, αυτολεξεί τους διαλόγους για να διαπιστώσετε και εσείς ότι η πληροφόρηση σας ήταν λαθεμένη.

EΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Όταν είναι κάποιος σε κώμα, θεωρείται κλινικά νεκρός;. Τότε μπορεί κανείς να δώσει, να χαρίσει κάποιο όργανο του όταν είναι σε κώμα, που όμως όταν είναι σε κώμα είναι ΄΄ζωντανός΄΄;.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ : Ναι, αλλά είναι σε στάδιο που σου λένε (οι γιατροί) ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση..

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Κοίτα όμως σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή θα μπορούσαν οι γονείς του να είχαν δώσει τα όργανα.. και να που αυτός συνήλθε.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: Εδώ όμως μιλάμε για μια περίπτωση που δεν είναι σε μονάδα εντατικής με μηχανήματα να κρατιέται ζωντανός.

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Τώρα εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα, όπως μας το λένε, μέχρι εκεί το δεχόμαστε.

Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς από τον διάλογο και από το βίντεο της εκπομπής (που είναι διαθέσιμο και στο www.alphatv.gr), όσο διήρκεσε η συζήτηση, ουδείς έτρωγε από την ομάδα της εκπομπής, ούτε η κ. Μενεγάκη ανέφερε την φράση που της αποδίδετε («Ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού..»). Αντιθέτως, προσέγγισε το θέμα καθαρά δημοσιογραφικά, διατυπώνοντας απορίες που έχει, πιθανόν, ο μέσος τηλεθεατής ή τηλεθεάτρια και διευκρινίζοντας στο τέλος ότι «εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα»

Είναι φανερό ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης του συλλόγου δεν είδε την συγκεκριμένη εκπομπή αλλά, μάλλον αντέδρασε εν βρασμώ, σε σχόλια τρίτων, που του μετέφεραν ανακριβώς το περιεχόμενο της συζήτησης.

Σας θυμίζουμε ότι η εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ έχει κατ' επανάληψη ασχοληθεί με παρόμοια ευαίσθητα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τρεις από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν φιλοξενηθεί, κατά καιρούς, στο στούντιο από την κ. Μενεγάκη.


- Στις 31 Οκτωβρίου του 2012 η κ. Μαρία Καλασούντα, μίλησε επί 29 λεπτά για το χαμό του γιού της, ο οποίος, με τον θάνατο του χάρισε ζωή σε 6 ανθρώπους.

-Στις 7 Μαρτίου 2012 η κ. Ζωή Κωσταρίδη μίλησε για την περιπέτεια της, την μεταμόσχευση καρδιάς και την απόκτηση του μονάκριβου παιδιού της.

- Στις 15 Φεβρουαρίου 2012 η κ.Στέλλα Φωτιάδου μίλησε για το τροχαίο του αδερφού της και την δωρεά των οργάνων του. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χαντζής.

Και στις τρεις περιπτώσεις έγινε εκτενής αναφορά- συζήτηση για την αξία της δωρεάς οργάνων και την διαδικασία που τηρείται.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ