360°: Η προσωρινή κράτηση αθώων ανθρώπων | κοσμικα , τηλεοπτικα νεα | womenonly.gr
13:59
3/2/2015

360°: Η "προσωρινή κράτηση" αθώων ανθρώπων

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πώς είναι να βρίσκεσαι στη φυλακή χωρίς να είσαι ένοχος;

«Με ξυπνούσαν ανά τρεις ώρες από το βράδυ μέχρι το πρωί, φώτα δυνατά. Να μην πίνω, να μην κοιμάμαι. Και μου έκαναν ανάκριση. Μου λέγανε: ‘ξέρουμε πως είσαι εσύ και να κάνεις ένα καλό στον εαυτό σου, να το παραδεχτείς, για να τελειώνει η ιστορία’. ‘Τι να παραδεχτώ;’ τους έλεγα. Τη μια μέρα ήμουν σε ένα πάρτι φοιτητής και την άλλη μέρα ήμουν προφυλακισμένος.»


Ο Παναγιώτης Κετίκης, ήταν 19 χρονών όταν συνελήφθη μετά από ένα φοιτητικό πάρτι. Κατηγορήθηκε ότι λάμβανε μέρος σε επεισόδια επειδή τον μπέρδεψαν με κάποιον άλλο – και οι δύο φορούσαν πράσινα παπούτσια. Έμεινε 46 μέρες στη φυλακή. Λίγο καιρό μετά, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Κατέληξε να κατηγορηθεί για τρία κακουργήματα και να περάσει 8 μήνες στη φυλακή. Αθωώθηκε, μετά από πολυήμερη απεργία πείνας. 

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, στις 23:40, οι «360°» προσεγγίζουν το θέμα της προσωρινής κράτησης. Καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κάθισαν για καιρό στη φυλακή ενώ ήταν αθώοι, καταθέτουν τη μαρτυρία τους στην κάμερα της εκπομπής. 

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, μιλά στη Σοφία Παπαϊωάννου για τους λόγους που στην Ελλάδα η απόφαση της προφυλάκισης είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τα μέτρα που θα εφαρμόσει για την πάταξη των φαινομένων της αστυνομικής βίας. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ