Τι είναι τα «μυρωδικά», πού διαφέρουν από τα μπαχαρικά, πώς νοστιμίζουν τα φαγητά και ποια η διατροφική τους αξία;
Τα μυρωδικά ή αρωματικά ή βρώσιμα αρωματικά χόρτα ή μαγειρικά βότανα είναι φυτικής προέλευσης αρτυματικές ύλες, π.χ. άνηθος, μαϊντανός, ρίγανη, φασκόμηλο, που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες στα φαγητά με σκοπό να τους προσδώσουν επιπρόσθετο άρωμα και γεύση αλλά και για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους κατά το σερβίρισμα (γαρνιτούρα).
Τα μπαχαρικά, π.χ. κανέλα, πιπέρι, προέρχονται από διάφορα τμήματα ενός φυτού και χρησιμοποιούνται πάντα αποξηραμένα. Αντίθετα τα μυρωδικά προέρχονται κατά κανόνα από το φύλλωμα του φυτού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε φρέσκα (νωπά ή κατεψυγμένα, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα) είτε αποξηραμένα.
Παρότι τα μυρωδικά δεν συγκαταλέγονται σε κάποια από τις βασικές διατροφικές ομάδες, π.χ. λαχανικά, οι εθνικές οδηγίες διατροφής συστήνουν την καθημερινή χρήση τους ως γευστικό υποκατάστατο του αλατιού που, ως γνωστόν, η υπερκατανάλωσή του ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα μυρωδικά αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, αποτελούν πηγή αιθέριων ελαίων και είναι πηγή διαφόρων φυτοθρεπτικών με αρωματικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και πιθανώς αντιγηραντικές ιδιότητες.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες και εξαίσιο άρωμα, νοστιμίζουν τα φαγητά, ενισχύουν τον οργανισμό, κάνουν καλό στην υγεία. Συγκεκριμένα:
Προσοχή! Αν είσαι έγκυος, θηλάζουσα, έχεις κάποια διατροφική αλλεργία ή πάσχεις από σοβαρή ασθένεια, π.χ. στα νεφρά, συμβουλεύσου το γιατρό σου για το ποια μυρωδικά μπορείς να χρησιμοποιείς, με τι συχνότητα και σε ποιες ποσότητες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 169
Update: Μάιος 2016.