Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνεις τη ζωή σου στην κουζίνα ευκολότερη...
Για να μαγειρευτεί καλά το βραστό φαγητό, πρέπει να χρησιμοποιείς άφθονο νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Πατάτες, λαχανικά που προορίζονται για σούπα ή ζωμό λαχανικών, τα κρέατα, καθώς και τα όσπρια πρέπει να μπαίνουν εξαρχής στην κατσαρόλα με κρύο νερό βρύσης και να βράζουν μέσα σε αυτό για όση ώρα χρειάζεται. Αν χρειαστεί να προσθέσεις νερό ή να το αλλάξεις, θα πρέπει το καινούργιο να είναι πάντα ζεστό. Αντίθετα, λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα φασολάκια και ο αρακάς, πρέπει να μπαίνουν στην κατσαρόλα όταν το νερό κοχλάζει ήδη, να βράζονται ελαφρώς, και στη συνέχεια να προστίθεται κρύο νερό για να σταματήσει άμεσα ο βρασμός τους.
Ξέρεις ότι το πλαστικό μπουκαλάκι του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρύνεις πανεύκολα τον κρόκο από το ασπράδι του αβγού; Πρώτα σπας το αβγό σε βαθύ πιάτο, προσέχοντας να μη διαλυθεί. Κατόπιν παίρνεις το μπουκαλάκι (άδειο, απολύτως στεγνό και χωρίς καπάκι) και το πλησιάζεις πολύ κοντά στον κρόκο και κάπως πλαγιαστά. Πιέζεις το μπουκαλάκι μέχρι να «ρουφήξει» τον κρόκο. Τέλος, αδειάζεις τον κρόκο από το μπουκαλάκι σε άλλο πιάτο. Δεν είναι ταχυδακτυλουργικό κόλπο – δουλεύει πραγματικά και δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να το κάνεις άψογα!
Αναμειγνύεις ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί με φρέσκια μέντα, εστραγκόν, θυμάρι, δάφνη, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο σε σκελίδες, πιπέρι σε κόκκους και ξυλάκια γαρίφαλο. Το αφήνεις για τουλάχιστον 12 ώρες, κατόπιν το σουρώνεις καλά και το φυλάς μέσα σε γυάλινο μπουκάλι που σφραγίζει καλά. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε σαλάτες λαχανικών, πατατοσαλάτα, κρέας και ψάρια φούρνου.
Για να καραμελώσουν γρήγορα και σωστά τα λαχανικά που πρόκειται να ψήσεις, ανάβεις το φούρνο στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία, τοποθετείς μέσα το άδειο ταψί που θα χρησιμοποιήσεις και το αφήνεις να «καεί» για 10-15’. Στο μεταξύ προετοιμάζεις τα λαχανικά, τα βάζεις σε μεγάλο μπολ, προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύεις καλά. Βγάζεις το καυτό ταψί από το φούρνο, αδειάζεις μέσα τα λαχανικά και τα απλώνεις. Βάζεις και πάλι στο φούρνο και ψήνεις στη μεσαία σχάρα και σε δυνατή θερμοκρασία για περίπου 15’ – τα λαχανικά σου θα καραμελώσουν τέλεια και θα γίνουν πιο εύγευστα και πιο γλυκά παρά ποτέ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ