Κάποιοι έρωτες είναι παντοτινοί, όπως αυτός της... κρέμας για την καραμέλα. Μπορεί να αλλάζει η... γαμήλια τελετή της ένωσής τους, το αποτέλεσμα πάντως παραμένει μοναδικά βελούδινο, χαϊδεύοντας αισθαντικά τον ουρανίσκο και υπόσχοντας γλυκές απολαύσεις!
Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η κρεμ καραμελέ και η κρεμ μπρουλέ κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας. Η ετοιμασία τους εύκολη και η επιτυχία σας βέβαιη, αρκεί να ξέρεις κάποια μυστικά... Ποια; Μας τα αποκαλύπτει το ζαχαροπλαστείο Βάρσος Κηφισιά. Από μας τι άλλο; Καλή επιτυχία!
Υλικά για την κρέμα:
Για την καραμέλα:
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις την καραμέλα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά. Όταν το µείγµα πάρει χρυσαφί χρώµα, αποκτήσει πυκνή υφή και γίνει καραμέλα κατεβάζεις από τη φωτιά. Προσοχή όμως να μην σου καεί! Αδειάζεις την καραμέλα σε πυρίμαχα ατομικά φορμάκια και προθερμαίνεις το φούρνο στους 140° C.
Αν χρησιμοποιήσεις φυσική βανίλια: Με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού πιέζεις τη βανίλια από άκρη σε άκρη και μετά τη σκίζεις κατά μήκος. Αφαιρείς τα σπόρια στο εσωτερικό της και τα προσθέτεις στο γάλα, καθώς επίσης και τον εξωτερικό φλοιό της. Ζεσταίνεις το γάλα με τη βανίλια, αφού βράσουν, αφαιρείς το φλοιό της βανίλιας, κατεβάζεις από τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα για 10-15’ μέχρι να απορροφηθούν τα αρώματα.
Ανακατεύεις τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη µε αβγοδάρτη µέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το µείγµα. Χωρίς να σταματήσεις το ανακάτεμα προσθέτεις σε μικρές δόσεις το ζεστό γάλα. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να έχεις μια αφράτη κρέμα.
Γεμίζεις τα φορμάκια που έχεις βάλει την καραμέλα με το μείγμα του γάλακτος και τα τοποθετείς σε ταψί το οποίο έχει νερό μέχρι τη μέση. Ψήνεις στους 140° C για περίπου 45 λεπτά. Για να βεβαιωθείς ότι η κρέμα σου είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και όταν την τρυπήσεις με ένα μαχαίρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Την αφήνεις να κρυώσει για 3-4 ώρες προτού τη σερβίρεις.
Δες στην επόμενη σελίδα την απόλυτη συνταγή για κρεμ μπρουλέ!
Η γλυκιά, διάσημη... εξαδέλφη
Υλικά:
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 150° C. Σε χαμηλή φωτιά βράζεις την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια (δες πώς θα χρησιμοποιήσεις τη βανίλια στη βασική συνταγή). Πριν βράσει η κρέμα αφαιρείς τη βανίλια. Ανακατεύεις τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτεις την κρέμα αργά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μοιράζεις την κρέμα σε πυρίμαχα σκεύη και τα τοποθετείς σε ταψί το οποίο το γεμίζεις με νερό μέχρι τα 2/3 των σκευών. Ψήνεις για περίπου 40 λεπτά. Αφήνεις την κρέμα να κρυώσει καλά και πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζεις με ζάχαρη όλη την επιφάνειά της και την καραμελώνεις με φλόγιστρο.
AΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Νοέμβριος 2015.