Θα συμφωνήσουμε οι περισσότεροι: τα τηγανητά πολλές φορές μας φοβίζουν - όχι μόνο γιατί είναι ανθυγιεινά αλλά και γιατί... πιστιλάνε. Στο τέλος καταλήγεις με μια κουζίνα "βομβαρδισμένη" ίσως και με ένα εγκαυματάκι για σουβενίρ. Άσε που αντί για κριτσανιστά, μπορεί να βγουν καμμένα σαν κάρβουνο.
Αν αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα σου δίνουμε μερικές συμβουλές που κατά πάσα πιθανότητα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να γίνουν τα τηγανητά σου τραγανά.
Το ξέγνοιαστο και υγιεινό τηγάνισμα θέλει το γουόκ του! Αφενός το τηγάνι επειδή είναι αρκετά κοίλο δεν αφήνει τις πιτσιλιές από το λάδι να βγουν - οπότε γλιτώνεις και τη βρωμιά και το κάψιμο - κι αφετέρου το γουόκ χρειάζεται ελάχιστο λάδι με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται έξτρα υγιεινό. Κι μιας και δεν πιτσιλιέσαι με το λάδι μπορείς με μεγαλύτερη ευκολία να γυρίσεις το κρέας ή τα λαχανικά σου για να ψηθούν κι από τις δύο πλευρές σωστά.Τόλμησέ το!
Μερικές φορές ο φόβος σου κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στέκεσαι μακριά από το τηγάνι και ρίχνεις μέσα τα υλικά από απόσταση; Αυτός ο συνδιασμός είναι καταστροφικός και οδηγεί σε μεγαλύτερο πιτσίλισμα. Τα υλικά ρίχνονται απαλά με τα δάχτυλα κοντά στην επιφάνεια του λαδιού ή αν το φοβάσαι με τρυπητή κουτάλα.
Η βιασύνη μας για να τελειώσουμε γρήγορα το μαγείρεμα, να σερβίρουμε και να φάμε τις περισσότερες φορές είναι αυτή που ευθύνεται για το μέτριο ίσως και κακό αποτέλεσμα στα τηγανητά. Είναι λάθος να στριμώξεις τα υλικά μέσα στο τηγάνι. Αφενός μπορέι να κολλήσουν κι αφετέρου αυτό ρίχνει γρήγορα τη θερμοκρασία του λαδιού με αποτέλεσμα αντί για νόστιμα και τραγανά τηγανητά να έχουμε τηγανητά γεμάτα λάδι και μαλακά. Αντ΄αυτού τηγανίζουμε τα υλικά σε μικρές παρτίδες φροντίζοντας να υπάρχει "αέρας" μεταξύ των τροφίμων έτσι ώστε το λαδάκι να αγγίζει κάθε πλευρά τους και να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Όταν τηγανίζεις - ειδικά αν έχεις πανάρει τα τρόφιμα με φρυγανιά ή τα έχεις περάσει από κουρκούτι - μπορέι να μείνουν μερικά κομματάκια μέσα στο λάδι. Για καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, φρόντισε να τ΄απομακρύνεις με μια τρυπητή κουτάλα πριν ρίξεις την δεύτερη παρτίδα (τηγανιά). Αλλιώς το καμμένο κουρκούτι ή η καρβουνιασμένη φρυγανιά θα μεταδώσουν άσχημη γεύση στα τηγανητά σου, για να μην κάνουμε λόγο για το ανθυγιεινό αποτέλεσμα. Κι εννοείται πως αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το λάδι για μελλοντικό τηγάνισμα πρέπει να το έχεις σουρώσει πολύ καλά.
Με το που βγάλεις τα τηγανητά σου από το καυτό λάδι τοποθέτησέ τα πάνω σε μια πετσέτα (υφασμάτινη ή χαρτί κουζίνας) για να απορροφηθεί η περίσσεια του λαδιού αλλά και για να μη νοτίσουν. Με αυτό τον τρόπο τα τηγανητά σου γίνονται και πιο υγιεινά και νόστιμα: διπλό το κέρδος.
Ποτέ δεν αλατοπιπεώνουμε τα τρόφιμα πριν ή κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Το αλατάκι, το πιπέρι, η ρίγανη ή οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό και καρύκευμα μπαίνει στο τέλος: κανόνας!