4η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία | κουζινα , συμβουλες | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
12:31
9/7/2008

4η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Στα βόρεια της Σπάρτης στο νομό Λακωνίας εδρεύει η Σελλασία, ένα πανέμορφο χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο και με μια σημαντική ιστορία αιώνων.

Στα βόρεια της Σπάρτης στο νομό Λακωνίας εδρεύει η Σελλασία, ένα πανέμορφο χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο και με μια σημαντική ιστορία αιώνων. Η Σελλασία ή αλλιώς πρώην Βρουλιάς, πήρε το όνομά της από τον αρχαίο οικισμό που σώζεται στο λόφο Παλαιογουλάς, διατηρώντας αναλλοιωτα δεκάδες στοιχεία ενός «υπέροχου πολιτισμού». Ο Οινούντας ποταμός που διαρρέει την παρακείμενη πεδιάδα ξυπνάει τις έντονες μνήμες από τη μάχη του 222 π.Χ. μεταξύ Σπαρτιατών και Μακεδόνων και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Η Σελλασία όμως δεν μαγεύει τον επισκέπτη μόνο με τις φυσικές ομορφιές και τη μακραίωνη ιστορία της, αλλά και με την πλούσια βλάστηση κυρίως της ελιάς, αφού η οικονομία της στηρίζεται στην παραγωγή ξεχωριστού Ελαιόλαδου. Η «Γιορτή της Ελιάς» αποτελεί μια ξεχωριστή εκδήλωση μεγάλης σπουδαιότητας, η οποία τονίζει τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς την «ελληνική κουλτούρα της ελιάς». Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Γιορτή της Ελιάς η οποία πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου, είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για να γευθεί ο επισκέπτης τη "μαγεία του αγνού ελαιόλαδου" στην καρδιά της Τοπικής Λακωνικής Παράδοσης. Δοκιμάστε λοιπόν, τα υπέροχα προϊόντα της ελιάς, περιπλανηθείτε στα γραφικά κιόσκια και φυσικά, γευθείτε μοναδικές ντόπιες παραδοσιακές λιχουδιές με μεγάλη θρεπτική αξία!

Η γωνιά του μπακάλικου

Κρεμμύδι
Οταν αγοράζουμε κρεμμύδια, φροντίζουμε να είναι γερά, στεγνά, χωρίς υγρασία και βλαστάρια.

Μαϊντανός
Είτε τον χρησιμοποιήσουμε σε συνταγή είτε σαν γαρνιτούρα δεν ξεχνάμε να τον πλένουμε καλά.

Λάδι ελιάς
Διακρίνεται για το βαθύ, χρυσοπράσινο χρώμα του και το άρωμα του καρπού από τον οποίο προέρχεται.

Άνηθος
Αρωματικό φυτό με πολύ ευχάριστο και γνώριμο στους περισσότερους, άρωμα. Το χρησιμοποιούμε και σαν καρύκευμα στα φαγητά μας αλλά και σαν γαρνιτούρα.

Σκόρδο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως Β, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο, γι αυτό και θεωρείται φαρμακευτική τροφή.

Φέτα
Το πιο γνωστό ελληνικό τυρί σε όλο τον κόσμο. Φτιάχνεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και ωριμάζει σε άλμη για να πάρει τη γνώριμη αλμυρή του γεύση.

Κιμάς
Μοσχαρίσιος, χοιρινός ή ανάμεικτος πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την αγορά του.

Ανθότυρο
Ελληνικό φρέσκο λευκό τυρί με απαλή γεύση και κρεμώδη υφή.

Ξίδι
Σε διαφορετικές γεύσεις για απλές αλλά και σύνθετες παρασκευές.

Μαργαρίνη
Είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες, κατάλληλη για όλα τα γεύματα και όλες τις ώρες.

Αβγά
Μετά την αγορά τους φροντίζουμε να τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον ή στο ψυγείο.

Αλεύρι
Η αλευροβιομηχανία μύλοι Καπλανίδη μας παρέχουν τα καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα.

Παρμεζάνα
Ιταλικό αρωματικό τυρί με γλυκιά γεύση. Όσο παλαιώνει γίνεται πιο σκληρό και πιο έντονο στη γεύση.

Πορτοκάλια
Για συνταγές για τις οποίες θα χρειαστούμε μόνο τον χυμό τους επιλέγουμε αυτά τα οποία έχουν λεπτή φλούδα. Αυτήν την εποχή ευδοκιμούν τα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια.

Μέλι
Για την καλύτερη συντήρησή του το σκεπάζουμε καλά και το αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος χωρίς υγρασία.

ΣΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ

Πιπέρι
Το βρίσκουμε στην αγορά σε πολλούς τύπους και ποικιλίες. Καλύτερα είναι να επιλέγουμε πιπέρι σε κόκκους για πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Κανέλα
Ενα από τα μπαχαρικά που μπαίνει σε πολλά φαγητά, σάλτσες, κονσέρβες, ποτά και γλυκίσματα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ