23 τρόποι για να διαρκούν τα λαχανικά σου περισσότερο | κουζινα , συμβουλες | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
10:51
28/4/2014

23 τρόποι για να διαρκούν τα λαχανικά σου περισσότερο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Σου δίνουμε 23 χρήσιμα tips για να διατηρείς φρούτα και λαχανικά όσο το δυνατό περισσότερο. 

Πετάς τρόφιμα; Τα λαχανικά και τα φρούτα χαλούν γρήγορα; Μήπως κάτι δεν κάνεις σωστά; Γνωρίζεις πώς πρέπει να τα αποθηκεύεις; Μάθε πώς πρέπει να τα αποθηκεύεις σωστά και έξυπνα κόλπα για να επιμηκύνεις το χρόνο ζωής τους και να μην πετάς τίποτα!

23 τρόποι για να διαρκούν τα φρούτα & λαχανικά περισσότερο 

*Για κρεμμύδια έως και 8 μήνες

Αν αποθηκεύσεις κρεμμύδια μέσα σε καλσόν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από 8 μήνες! Μάθε περισσότερα πατώντας εδώ

* Κατάψυξε φρέσκο κρεμμυδάκι μέσα σε πλαστικό μπουκάλι

Βεβαιώσου πως το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι απόλυτα στεγνό πριν το αποθηκεύσεις και το καταψύξεις, για να μην πιάσει πάγο. 

* Αποθήκευσε τα βότανα και μυρωδικά όπως και τα ευαίσθητα φυτά

Κάλυψε με τα με πλαστική μεμβράνη, δέσε σφιχτά με λαστιχάκι και κατάψυξέ τα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις μυρωδικά όπως ο μαιντανός, ο βασιλικός, το σχοινόπρασο κ.α. 

* Τα αρωματικά όπως το θυμάρι ή η ρίγανη θέλουν διαφορετική μεταχείριση

Δέσε τα χαλαρά με ένα σπάγγο και κρέμασέ τα στο μπαλκόνι. 

* Χρησιμοποίησε ξύδι αν θέλεις φράουλες και μούρα να διαρκέσουν περισσότερο

Διάλυσε μηλόξιδο μέσα σε νερό (σε ποσότητα 1 προς 10) και ράντισε με αυτό τις φράουλες ή τα μούρα. Με τον τρόπο αυτό θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. 

* Μην αποθηκεύεις κρεμμύδια μαζί με πατάτες

Η αποθήκευσή τους στην ίδια χαρτοσακούλα ή στο ίδιο ντουλάπι δημιουργεί αέρια που χαλάνε τη γεύση και των δύο. Αποθήκευσε τα κρεμμύδια σε ξηρό μέρος. 

* Αποθήκευσε τις πατάτες μαζί με τα μήλα

Τα μήλα βοηθούν έτσι ώστε οι πατάτες να μη βγάλουν γρήγορα φύτρες. 

* Χαρτοπετσέτα για φρέσκο κομμένο μαρούλι όλη την εβδομάδα

Κάνε το τέχνασμα με τη χαρτοπετσέτα για να διατηρήσεις το κομμένο μαρούλι φρέσκο για ολόκληρη εβδομάδα. Βάλε πάνω από τη μαρουλοσαλάτα σου μια χαρτοπετσέτα και κλείσε με μεμβράνη. Το χαρτί θα αποροφήσει την υγρασία με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ανέπαφη η σαλάτα προς κατανάλωση για αρκετές ημέρες. Προυπόθεση να μην έχεις ρίξει λάδι και σος. 

*Το αλουμινόχαρτο κάνει θαύματα

Τύλιξε το σέλινο, το μπρόκολο και το μαρούλι με αλουμινόχαρτο πριν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

* Οργάνωσε τα τρόφιμα σωστά μέσα στο ψυγείο

Ακολούθησε πιστά τους κανόνες σωστής διάταξης τροφίμων μέσα στο ψυγείο να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα. Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ. 

* Τύλιξε τα κοτσάνια από τις μπανάνες με μεμβράνη

Τύλιξε τα κοτσάνια από τις μπανάνες με πλαστική μεμβράνη για να τις διατηρήσεις 3-4 ημέρες περισσότερο. 

* Ένα σάπιο μήλο μπορεί να χαλάσει και τα υπόλοιπα

Ένα εξαιρετικά ώριμο ή σάπιο μήλο θα "επηρεάσει" και τα υπόλοιπα κάνοντάς τα να ωριμάσουν πιο γρήγορα. Γι αυτό μη ξεχνάς να απομακρύνεις με μιας τα μήλα που αρχίζουν να σαπίζουν για να διατηρήσεις τα υπόλοιπα ανέπαφα. 

* Βούτυρο στο τυρί

Για να μη χάσει την υγρασία του το κομμένο κεφάλι κίτρινο τυρί, πρόσθεσε λίγο βουτυράκι στο σημείο που το έχεις κόψει. 

* Αποθήκευσε σωστά το τυρί

Τύλιξε το τυρί με χαρτί ή λαδόχαρτο και στη συνέχεια βάλε το σε πλαστικό σακουλάκι. Αποθήκευσέ το στα λιγότερο ψυχτά σημεία του ψυγείου όπως για παράδειγμα στο συρταράκι λαχανικών ή στα συρταράκια της πόρτας. 

* Φτιάξε κύβους με αρωματικά κι ελαιόλαδο

Για να δαιρκέσουν περισσότερο τα βότανα και τα αρωματικά σου, φτιάξε έυκολα κιαι γρήγορα κύβου μαγειρικής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις σε μια παγοκύστη ελαιόλαδο και τα αρωματικά της αρεσκείας σου, όπως για παράδειγμα θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο κτλ και να τα καταψύξεις. 

* Αποθήκευσε τα σπαράγγια όπως τα λουλούδια

Κόψε τους μίσχους, βάλε τα στο νερό και σκέπασέ τα με πλαστική σακούλα, πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Θα μείνουν τραγανά για περισσότερο από μια εβδομάδα. 

* Μην υποτιμάς τα γυάλινα βάζα

Τα γυάλινα δοχεία αποτελούν μια υγιέστερη λύση σε σχέση με τα πλαστικά τάπερ και μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα για πολύ περισσότερο. 

* Καθάρισε το ψυγείο σου

Μόλις κάτι χαλάσει μέσα στο ψυγείο δεν αρκεί μόνο να το πετάξεις. Καθάριζε συχνά το ψυγείο έτσι ώστε τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. Μάθε πώς θα το κάνεις πατώντας εδώ

* Πώς να αποθηκεύσεις τις ντομάτες

Μην αποθηκεύεις τις ντομάτες σε πλαστική σακούλα. Το παγιδευμένο αιθυλένιο θα τις κάνει να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Μάθε πώς να αποθηκεύσεις σωστά τις ντομάτες κι επιμήκυνε το χρόνο ζωής τους. Για να το μάθεις κάνε κλικ εδώ. 

* Κλείσε τις νάιλον σακούλες με καπάκι από πλαστικά μπουκάλια

Πρόσεξε μόνο τα προϊόντα να είναι απόλυτα στεγνά πριν τα ασφαλίσεις. Δες την τεχνική της σακούλας με το καπάκι πατώντας εδώ. 

* Αποθήκευσε το φρέσκο τζίντζερ στην κατάψυξη

Μπορείς απλά κάθε φορά που το χρειάζεσαι να τρίβεις λίγο από αυτό. 

* Ψήσε τους ξηρούς καρπούς και κατάψυξέ τους

Οι ξηροί καρποί μπορούν να διατηρηθούν ανέπαφοι στην κατάψυξη έως και ένα ολόκληρο χρόνο! 

* Αποθήκευσε τα μανιτάρια σε χάρτινη σακούλα, όχι πλαστική

Η πλαστικη΄σακούλα παγιδεύει υγρασία με αποτέλεσμα να χαλούν γρηγορότερα. Αποθήκευσέ τα σε χάτρινη σακούλα στο ψυγείο ή δροσερό μέρος, χωρίς υγρασία. 

Επιμέλεια: 
Δήμητρα Γκούντρα 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ