SEX

Στα κρύα του λουτρού: πέρα απ' τα γονίδια

08.10.2008
Οι πρόσφατες μελέτες αποδίδουν ένα ποσοστό των περιστατικών πρόωρης εκσπερμάτωσης σε κληρονομικούς λόγους και δίνουν ελπίδες στους άντρες που υποφέρουν. Ωστόσο το υπόλοιπο ποσοστό των ζευγαριών, μπορεί να βρει άμεση λύση αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Διάβασε πώς και τι.

Οι πρόσφατες μελέτες αποδίδουν ένα ποσοστό των περιστατικών πρόωρης εκσπερμάτωσης σε κληρονομικούς λόγους και δίνουν ελπίδες στους άντρες που υποφέρουν. Ωστόσο το υπόλοιπο ποσοστό των ζευγαριών, μπορεί να βρει άμεση λύση αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Διάβασε πώς και τι.

Τα τελευταία νέα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, σε δείγμα περίπου 200 αντρών, όσοι υπέφεραν από πρωτογενή πρόωρη εκσπερμάτωση -δηλαδή παρουσίαζαν πάντα το πρόβλημα, από την πρώτη τους ερωτική επαφή- διέθεταν ένα είδος γονιδίου που ελέγχει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης.

Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι αυτά που ελέγχουν την ταχύτητα της εκσπερμάτωσης και στους άντρες αυτούς η συγκεκριμένη ορμόνη φάνηκε λιγότερο ενεργή. Αυτό σημαίνει ότι τα νευρικά ερεθίσματα δεν μεταδίδονται με φυσιολογικό τρόπο στον εγκέφαλό τους.

"Αυτό αντιτίθεται στην ιδέα που έχει επικρατήσει επί χρόνια, ότι η πρωτογενής πρόωρη εκσπερμάτωση είναι ψυχολογικής προέλευσης", επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρσέλ Γουόλντινγκερ.

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποκατάσταση του προβλήματος με γονιδιακή θεραπεία. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα σκευάσματα κατάλληλα για την περίπτωση, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο πρόβλημα βασανίζει ένα 30 με 40 τοις εκατό των αντρών. Η σεξολόγος, Πόλα Χολ λέει σχετικά: "Η πρόωρη εκσπερμάτωση (ΠΕ) μπορεί να μην έχει πάντα ψυχολογική βάση. Το κριτήριο είναι πόσο έλεγχο έχουν από μόνοι τους αυτοί οι άντρες. Αν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο με τη σύντροφό τους, τότε το πιθανότερο είναι να είναι ψυχολογικό. Παρότι είναι μια άκρως ενοχλητική κατάσταση, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης".

Τι λέμε "πρόωρη εκσπερμάτωση"

Κάθε άντρας δίνει τον δικό του ορισμό στην ΠΕ. Οι απαντήσεις κυμαίνονται από το "τελειώνω σε πέντε κινήσεις", μέχρι το "τελειώνω σε δύο λεπτά" ή το "τελειώνω πριν τη σύντροφό μου". Αυτό το τελευταίο βέβαια, μπορεί να είναι απολύτως παραπλανητικό, ιδιαίτερα αν η σύντροφος χρειάζεται καμιά ωρίτσα για να έρθει σε οργασμό.

Ο ακριβέστερος ορισμός για τον άντρα είναι ότι τελειώνει πριν τη στιγμή που θα ήθελε, και νιώθει ότι δεν μπορεί να το ελέγξει. Βέβαια, κάθε αρσενικός στη διάρκεια της ζωής του μπορεί να τελειώσει νωρίτερα κάποιες φορές, όπως όταν έχει έντονο στρες ή πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλά αν δεν μπορεί να ελέγξει την εκσπερμάτωση του παραπάνω απ' τις μισές φορές, τότε γίνεται πρόβλημα.

Κάποιοι άντρες, μπορεί να υποφέρουν από ΠΕ, μόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Άλλοι να νιώθουν ότι τελειώνουν πολύ γρήγορα ανεξάρτητα απ' τον ερεθισμό με τη σύντροφο. Άλλοι πάλι, νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο ακόμη κι όταν αυνανίζονται μόνοι τους.

Τα αίτια

Οι άντρες με ΠΕ δεν είναι ικανοί να αναγνωρίσουν αυτό που ψυχοθεραπευτές ονομάζουν "σημείο χωρίς γυρισμό", μια αίσθηση που εμφανίζεται ελάχιστες στιγμές πριν την εκσπερμάτωση. Είναι μια κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί μεθοδικά, μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Ένας απ' αυτούς είναι ότι οι πρώτες ερωτικές εμπειρίες μπορεί να γίνονταν πάντα υπό πίεση χρόνου, ή να ήταν συνδεδεμένες με συναισθήματα ενοχών και άγχους. Άλλος πάλι, ότι η σύντροφος πιέζει τον άντρα να τελειώσει για "να ξεμπερδεύει μ' αυτό".

Όποιος κι αν είναι ο αρχικός λόγος, το σώμα μαθαίνει να αντιδρά γρήγορα στα σεξουαλικά ερεθίσματα κι έτσι η πρόωρη εκσπερμάτωση γίνεται συνήθεια.

Πολύ σπάνια, η ΠΕ είναι αποτέλεσμα κάποιου οργανικού προβλήματος, όπως κάποια μόλυνση του ουρητήρα ή του προστάτη. Άλλωστε, στους περισσότερους άντρες η εκσπερμάτωση έρχεται γρηγορότερα σε στιγμές άγχους ή ασθένειας.


Τι μπορείς να κάνεις

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να τον βοηθήσουν να αναγνωρίσει το "σημείο χωρίς γυρισμό". Αν έχεις την άνεση να το συζητήσεις μαζί του, μπορείς να του προτείνεις να τα δοκιμάσει μόνος του αρχικώς, πριν τα εφαρμόσετε μαζί.

Χαλάρωση: είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Ένα αφρόλουτρο στη μπανιέρα, λίγες αναπνοές χαλάρωσης, ή μια ήρεμη μουσική μπορεί να βοηθήσουν πολύ.

Θέματα σχέσης: κάποια προβλήματα που σας βασανίζουν στη σχέση σας χωρίς να βγαίνουν στην επιφάνεια, μπορεί να επηρεάσουν την επίδοσή του. Μην αφήνετε τις καταστάσεις να λιμνάζουν. Αντιμετωπίστε άμεσα ότι σας στεναχωρεί.

Ασκήσεις του περίναιου: κάποιοι άντρες ισχυρίζονται ότι μπορούν να ελέγξουν την εκσπερμάτωση τους σφίγγοντας τους μύες του περίναιου (της περιοχής ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό).

Σταμάτα-ξεκίνα: είναι η πιο διαδεδομένη τεχνική που συστήνουν οι σεξολόγοι, όπου εκείνος πρέπει να δοκιμάσει να ερεθιστεί μέχρι του σημείου ακριβώς πριν την εκσπερμάτωση και μετά να σταματήσει. Ξαναρχίζει μόλις η αίσθηση έχει υποχωρήσει. Επαναλαμβάνει τρεις φορές. Μπορεί έτσι ν' ανακαλύψει ότι η διάρκεια πριν από κάθε στάση επιμηκύνεται σταδιακά.

Αλλαγή ρυθμού: όταν κατακτήσει την τεχνική σταμάτα-ξεκίνα, μπορεί να δοκιμάσει να αλλάξει τον ρυθμό του χωρίς όμως να σταματήσει, κάνοντας κάτι που δεν είναι τόσο ερεθιστικό.

Αλλαγή στάσης: όταν πάρει τον αέρα του σταμάτα-ξεκίνα κατά τη διάρκεια της συνουσίας, μπορείτε να δοκιμάσετε ν' αλλάζετε στάσεις αντί να σταματάτε.


Πότε να ζητήσει βοήθεια

Αν οι παραπάνω τεχνικές δεν βοηθούν, μπορεί να ζητήσει απ' τον γιατρό μια σύντομη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Αυτά της τελευταίας τεχνολογίας, έχουν ως παρενέργεια την καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης και μπορεί να συνταγογραφηθούν ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό.

Επίσης στην αγορά μπορείς να βρεις πολλά βιβλία μ' αυτό το θέμα τα οποία μπορεί ν' αποδειχτούν πολύτιμα.