SEX

Σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό - Κι όμως, υπάρχει!

01.08.2020
Σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό - Κι όμως, υπάρχει!
Eαν η ιδέα να ξεκινήσεις τρελά παιχνίδια στο κρεβάτι λίγο μετά την απόκτηση ενός μωρού, δεν σου λέει τίποτα (εκτός αν πρόκειται να κοιμηθείς), τότε σίγουρα δεν είσαι μόνη. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα, αφού βέβαια έχουν πάρει το ΟΚ για σεξ στις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο σε μια σχέση εάν ο ένας σύντροφος είναι έτοιμος και ο άλλος δεν είναι. Και καθώς περνούν οι εβδομάδες (μήνες;), μπορεί συχνά να γίνει πιο δύσκολο και όχι πιο εύκολο.

Για να μάθεις αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια για να επιστρέψουν στον πρότερο σεξουαλικό τους βίο, το Today’s Parents μίλησε με τη βραβευμένη κοινωνική ψυχολόγο Veronica Kazoleas, πρώην στέλεχος υγειονομικής περίθαλψης και ιδρυτικό στέλεχος του εταιρείας The Nookie, με έδρα το Τορόντο, που εστιάζει σε προϊόντα για καλύτερη ευχαρίστηση στο σεξ.

«Η λίπανση ήταν μεγάλο θέμα» λεει η Kazoleas. «Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να αισθανθούν κολπική ξηρότητα και εάν η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία μετά το μωρό, είναι δυσάρεστη, τείνουν να αποφεύγουν το σεξ. Ένα λιπαντικό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η ακράτεια ήταν μια άλλη ανησυχία αλλά και η αίσθηση δυσαρέσκειας ότι απογοητεύεις τον σύντροφό σου, είναι επίσης κοινά θέματα. Τέλος, πολλές γυναίκες χρειάζονται κάποιον να τους δώσει άδεια να έχουν επιθυμίες».

Πώς λοιπόν θα πρέπει να επανέρχεται η σεξουαλική ζωή σε ένα ζευγάρι μετά τον τοκετό:

«Δεν θα σου αρέσει αυτό, αλλά η απάντηση είναι η αυτο-φροντίδα. Οι γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στην ομαλοποίηση και την αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται και προσεγγίζουν το σεξ και εάν δεν αισθάνονται χαλαρές, δεν θα αισθανθούν την όρεξη να κάνουν τίποτα αισθησιακό, σεξουαλικό ή οικείο» σημειώνει η Kazoleas. «Έτσι, η πρώτη μου συμβουλή είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Προτείνω να δοκιμάσεις τη γιόγκα, να συνηθίσεις να κινείς ξανά το σώμα σου και να κάνεις ένα επαγγελματικό μασάζ, ώστε να μπορείς να συνηθίσεις πάλι το άγγιγμα με έναν τρόπο που σου δίνει κάτι αντί να παίρνει κάτι από εσένα. Προτείνω επίσης τον αυνανισμό. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου, ο αυνανισμός να γίνεται τόσο φυσιολογικός, από την άποψη της αυτο-φροντίδας».

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι γίνεται αν είσαι πολύ κουρασμένη ακόμα και για να σκεφτείς για σεξ ή αυτο-φροντίδα; Η Kazoleas απαντά: «Μην βλέπεις τον «ύπνο ή το σεξ» ως μία επιλογή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, αν ξοδέψεις πέντε λεπτά για αυνανισμό είναι μια επένδυση για έναν πιο χαλαρό και ξεκούραστο ύπνο. Εάν έχεις χρόνο να ελέγξεις το Facebook και το Instagram σου, έχεις χρόνο να αγγίξεις τον εαυτό σου.

Και τέλος η συμβουλή της Kazoleas σε όσες δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους μετά τον τοκετό και διστάζουν να εμφανιστούν γυμνές μπροστά στον σύντροφο τους:

«Τα εσώρουχα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό εργαλείο. Βοηθούν μερικές γυναίκες να νιώσουν ξανά όμορφες και σέξι και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεσή σου. Εάν δεν το έχεις αυτό, ίσως δοκιμάσεις να κάνεις sexting με τον σύντροφο σου για να ξεκινήσεις το παιχνίδι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νέες στάσεις στο σεξ όπως την αντίστροφη θέση καουμπόη, όπου η γυναίκα κάθεται από πάνω αλλά κοιτάει προς τα πίσω. Υπάρχει επίσης η στάση στα τέσσερα αλλά ξαπλωμένη, για να έχεις μια πιο ρηχή διείσδυση εάν ανησυχείς για πόνο. Αν θέλεις να προσπαθήσετε να κάνετε σεξ αλλά ανησυχείς για το πώς φαίνεσαι, πίστεψε με, ο σύντροφός σου είναι πολύ χαρούμενος που είναι κοντά σου».