SEX

Πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ; Αυτές είναι οι 8 πιθανές εξηγήσεις

20.08.2018
Πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ; Αυτές είναι οι 8 πιθανές εξηγήσεις
Να τι μπορεί να φταίει για το επίπονο σεξ και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις

Το σεξ υποτίθεται ότι είναι μια υπέροχη και μαγευτική εμπειρία, και όχι κάτι που θα πρέπει να μας αγχώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, σχεδόν τρεις στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Είτε ο πόνος είναι φευγαλέος είτε χρόνιος, μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός. Το χειρότερο από όλα όμως, είναι ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν απλά να το υποστούν παρά να το αντιμετωπίσουν, λέει η γυναικολόγος Tami M. Prince. "Αν αντιμετωπίζετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενημερώστε το γιατρό σας. Μην υποφέρετε σιωπηλά", τονίζει η ίδια.

Αν ο γιατρός σου δεν βοήθησε τον πόνο σου στο παρελθόν, "βρες έναν γιατρό στον οποίο μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά χωρίς να σε κρίνει", συμβουλεύει η Prince. "Μην κρύβεις πληροφορίες από αμηχανία. Είμαστε εδώ για καθοδήγηση, υποστήριξη και θεραπεία." Σε τελική ανάλυση, ένας καλός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις αν κάποιο από τα παρακάτω είναι αυτό που φταίει για τον πόνο που αισθάνεσαι:

1. Υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα
Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ συχνά προκαλείται από ένα ιατρικό πρόβλημα, λέει ο γυναικολόγος Draion M. Burch. Ένα κοινό ζήτημα, η κολπίτιδα ή φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μόλυνση ή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από άλλες «εξωγενείς καταστάσεις» όπως η ενδομητρίωση, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, οι κύστεις των ωοθηκών και τα ινομυώματα της μήτρας, λέει η Prince.

Εάν ο πόνος σου προκαλείται από κάτι τέτοιο, ο γιατρός σου θα μπορεί να συστήσει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή - είτε πρόκειται για φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή για άλλες μεθόδους.

2. Επηρεάζεσαι από τις ορμόνες σου
"Μπορεί να έχεις ξηρότητα στον κόλπο από μείωση στα επίπεδα οιστρογόνων λόγω στρες, φαρμάκων ή εμμηνόπαυσης", εξηγεί ο Burch. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που κάνουν τον κόλπο να λιπαίνεται, οπότε η οποιαδήποτε μείωση αυτής της ορμόνης μπορεί να κάνει τη συνουσία οδυνηρή.

Η μείωση στα οιστρογόνα μπορεί επίσης να προκληθεί από μια υστερεκτομή (η οποία συχνά οδηγεί σε πρώιμη εμμηνόπαυση), από ακτινοβολία, χημειοθεραπεία για καρκίνο ή χειρουργική απομάκρυνση των ωοθηκών. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι και πάλι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή ακόμη και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

3. Δε χρησιμοποιείς λιπαντικό
Μην υποτιμάς τη δύναμη του λιπαντικού. Αν και ο κόλπος σου λιπαίνεται φυσικά, είτε λόγω των προαναφερθέντων ιατρικών λόγων είτε με άλλο τρόπο, πολλές γυναίκες έχουν ξηρότητα κάτω εκεί. Τα καλά νέα είναι ότι το λιπανικό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, λέει η Prince.

Προτίμησε ένα προϊόν που δε θα επηρεάσει την ισορροπία του pH σου, για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων, και ποτέ μην χρησιμοποιείς σάλιο ή βαζελίνη.

4. Διαλέγεις τις λάθος στάσεις
Εάν το σεξ είναι επώδυνο ή άβολο, μπορεί να φταίει η στάση που διαλέγετε να κάνετε, λέει η Prince. Εάν ο σύντροφός σου έχει καμπύλο πέος, ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι κάπως δυσάρεστες. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οπότε η στάση στα τέσσερα ή η στάση του cowgirl δε θα είναι απολαυστική για όλες.

Οι πιο άνετες στάσεις είναι συνήθως το ιεραποστολικό και το κουτάλι.

Διάβασε αυτό: 3 πράγματα που κάνεις μετά το σεξ και μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία σου -Και δεν εννοούμε το τσιγάρο!

5. Ο παρτενέρ σου είναι ... μεγάλος
Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο πέος. Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα μεγάλο μέγεθος, λέει η Prince, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσεις τον σύντροφό σου μόνο και μόνο επειδή είναι καλά προικισμένος. Εάν υποψιάζεσαι ότι το μεγάλο του μέγεθος είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο σου κατά τη διάρκεια του σεξ, πειραματιστείτε για να βρείτε μαζί μια στάση που δε θα είναι επίπονη για σένα.

6. Δεν έχεις λύσει κάποιο παλιό σεξουαλικό τραύμα
"Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ λόγω φόβου για την επαφή μετά από κάποια σεξουαλική επίθεση", λέει η Prince. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ψυχολογικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει τους κολπικούς μύες σας να σφίγγονται ή να κάνουν σπασμούς κατά τη διάρκεια του σεξ.

Εάν συμβαίνει αυτό, χρειάζεται να μιλήσεις σε έναν ψυχίατρο.

7. Η σχέση σου δεν πάει καλά
«Για τις γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση ξεκινά από τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Burch. "Εάν υπάρχει κακή επικοινωνία, ή γενικότερα κάτι έχει χαλάσει στη σχέση με τον σύντροφό σου, είναι πιθανό να μην κάνετε και τόσο ευχάριστο σεξ."

Αν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας, ο Burch συνιστά να επισκεφθείτε κάποιον/α σύμβουλο για ζευγάρια, για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα έξω και μέσα στην κρεβατοκάμαρα.

8. Έχεις αναχρονιστικές πρακτικές υγιεινής
«Ορισμένες γυναίκες διδάσκονται να κάνουν ντους και χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια», λέει ο Burch, αλλά αυτό μπορεί να προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή κολπίτιδα ή φλεγμονή που προκαλείται από υπερβολική ανάπτυξη κακών βακτηρίων στον κόλπο.