SEX

Η μεγάλη ανατροπή στο μέγεθος του πέους

06.03.2015
Μικροτσούτσουνος; Όχι πια! Νέα δεδομένα αλλάζουν το τοπίο προς ανακούφιση όσων αγωνιούσαν για τα την επάρκεια του εξοπλισμού τους. Από την Ελεονώρα Γαλάτη

Οι μέσες διαστάσεις για αντρικό μόριο άλλαξαν και είναι πολύ πιο επιεικείς για τους λιγότερο προικισμένους του ισχυρού φύλου. Αυτό είναι το πόρισμα της μεγαλύτερης διεθνούς έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, από βρετανούς επιστήμονες, στο ιατρικό περιοδικό Ουρολογίας «BJU International Journal of Urology» ανακουφίζοντας όσους ανησυχούσαν για το κατά πόσο φυσιολογικός θεωρείται ο ανδρισμός τους.

Το ζήτημα που καίει κρυφά ή φανερά τα περισσότερα αρσενικά σε κάποια στιγμή της ζωής τους διαλεύκανε πολυεθνική έρευνα, η οποία συνέλεξε τα αναλυτικά στοιχεία 20 προηγούμενων μελετών που είχαν δημοσιευτεί στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεντρωτικά στο δείγμα συγκρίθηκαν οι διαστάσεις του πέους και άλλα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά 15.000 αντρών όπως είχαν καταγραφεί από τους επιστήμονες, γεγονός που προσδίδει αυξημένη βαρύτητα στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Ως προς το αγωνιώδες ερώτημα του μέσου μήκους ενός πέους σε κατάσταση στύσης, η επιστημονική απάντηση είναι λοιπόν τα 13,12 εκατοστά, ενώ για την περίμετρο τα 11,66 εκατοστά. Οι αντίστοιχες διαστάσεις του πέους σε χαλάρωση είναι 9,16 εκατοστά για το μήκος και 9,31 εκατοστά για την περίμετρο. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν μια μικρή αλλά σημαντική -για τους μη έχοντες- απόκλιση κυρίως προς την κάτω πλευρά της κλίμακας σε σχέση με προηγούμενες δημοσιεύσεις.

Χαρακτηριστικά, σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2013 από την Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής (The Journal of Sexual Medicine), το μέσο μέγεθος του πέους σε στύση τόσο ως προς το μήκος όσο και ως προς τη περιφέρεια είχε εκτιμηθεί στα 12,2 εκατοστά (μικρότερο μήκος αλλά μεγαλύτερη περιφέρεια σε σχέση με τα πρόσφατα ευρήματα). Ενώ σύμφωνα σε σχετικό δημοσίευμα από το «Μουσείου του Πέους» (Penis Museum), το 2012, το μέσο μήκος σε στύση θεωρείτο το… άπιαστο για πολλούς όπως φαίνεται, 15,2 εκατοστά και 12,6 εκατοστά για την περίμετρο.

Οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να εξηγηθούν από διάφορες παραμέτρους, όπως ότι τα δείγματα των αντρών που συμμετείχαν σε παλιότερες έρευνες συγκεντρώνονταν από εθελοντές που πιθανόν να θεωρούσαν τον εαυτό τους ιδιαίτερα «προικισμένο» και ως εκ τούτου ήταν πιο πρόθυμοι να υποβληθούν στις σχετικές μετρήσεις.

Όπως κι αν έχει, σύμφωνα με τη τελευταία μελέτη, μόνο το 2,28% του αντρικού πληθυσμού έχουν αφύσικα μικρά πέη, ενώ το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τα ασυνήθιστα μεγάλα πέη.

Επιπλέον η ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση που να συνδέει τις διαφορές μεγέθους με τη φυλή, παρότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν καταγωγή από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει πλήρης σύγκριση. Ακόμη, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμιά πειστική σχέση μεταξύ του μεγέθους το παπουτσιού με το μήκος του πέους.

Τα νέα δεδομένα αναμένονται να επιδράσουν καθησυχαστικά σε όσους υποφέρουν από το «άγχος του μικρού πέους» που βασανίζει πολλούς εκπροσώπους του ισχυρού φύλου και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε «διαταραχή σωματικής δυσμορφίας», όπου το άτομο διατηρεί την εσφαλμένη πεποίθηση πως έχει αποκρουστική εμφάνιση και εξαιτίας αυτής οδηγείται σε αντικοινωνική συμπεριφορά, κατάθλιψη ακόμη και στην αυτοκτονία.

Ανάσα ανακούφισης λοιπόν για τους άντρες που με βάση τα νέα δεδομένα μπορούν να επιλέγουν με πιο σωστά κριτήρια το μέγεθος προφυλακτικού που τους ταιριάζει.

Όσο για εμάς τις γυναίκες, ως γνωστόν… το αποτέλεσμα μετράει, αφού επίσης ως γνωστόν, το μεγαλείο της απόδοσης των αντρών στο κρεβάτι δεν αναδεικνύεται από τις διαστάσεις του μορίου τους, αλλά από το μέγεθος του ενθουσιασμού τους, την επιδεξιότητα τους και την διάθεση τους να μας ικανοποιήσουν. Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς για εκείνους αυτά τα χαρίσματα δεν μετριούνται με τη μεζούρα.