Κάνε τον πρώην σου παρελθόν: τα 5 λάθη που πρέπει να διορθώσεις

05.10.2015
Τασάκια γεμάτα αποτσίγαρα παντού. Στο στερεοφωνικό παίζει ασταμάτητα το πονεμένο "τι νόημα έχει η ζωή", στο ντιβιντί κόλλησε "το καλοκαίρι εκείνο" και εσύ στη μέση, σαν άλλη Κατερίνα Χέλμη, αναβιώνεις τις τελευταίες λέξεις που του είπες πριν το χωρισμό: "Μην φύγεις θα φαρμακωθώ".

Αν το παραπάνω εργάκι σου φαίνεται οικείο, ήρθε η ώρα να αποφύγεις πέντε ασυγχώρητα λάθη και να κάνεις τον πρώην μακρινή ανάμνηση.

Λάθος πρώτο: το σεξ με τον πρώην

Μπορεί ο πρώην σου να κάνει το καλύτερο κρεβάτι του κόσμου, οι συνέπειες που μπορεί να έχει η διαρκής ερωτική συνεύρεση μαζί του είναι καταστροφικές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως υπάρχουν συγκεκριμένες ορμόνες που απελευθερώνονται στη σεξουαλική επαφή και είναι δυνατόν να πιστεύεις πως είσαι πάλι ερωτευμένη μαζί του. Ξεχνάς με μιας, όλους τους λόγους που σε έπεισαν να χωρίσετε και βιώνεις μια παραμυθένια κατάσταση. Από εκεί και πέρα θα θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές που ζήσατε μαζί και ίσως ξαναρχίσεις να κάνεις όνειρα για το μέλλον.

Λάθος δεύτερο: τα γαλάζια σου γράμματα

Όταν χωρίζεις πρέπει να προχωράς μπροστά. Δώσε έμφαση σε "στο μπροστά". Το να γράφεις δακρύβρεχτα γράμματα στον πρώην, θυμίζοντάς τα ψεύτικα λόγια που έλεγε όταν έλιωνες στην αγκαλιά του, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια να προχωρήσεις. Γι΄αυτό διοχέτευσε αλλού το συγγραφικό σου ταλέντο. Εναλλακτικά γράψε ένα σενάριο, πούλησε το και γίνε πλούσια. Κατόπιν, μπορείς να τον ευχαριστήσεις για την έμπνευση που σου προσέφερε.

Λάθος Τρίτο: αναπάντητες κλήσεις παντού

Αφού πετάξεις την οδοντόβουρτσα του στα σκουπίδια, ξεφορτώσου από το κινητό οτιδήποτε σχετικό με τον πρώην. Δηλαδή, πετάς όλα τα μηνύματά του (είναι οδυνηρό το ξέρω), κλήσεις, νούμερα σταθερά και κινητά και τον βγάζεις από τη λίστα ταχέων κλήσεων. Αν θυμάσαι απέξω το τηλέφωνό του, υπάρχει λύση και γι' αυτό. Ξεκινάς την απομνημόνευση όσων περισσότερων αριθμών μπορείς, και σε λίγες μέρες θα τα μπερδέψεις τόσο μέσα στο κεφάλι σου, που σιγά δεν θα θυμάσαι τον αριθμό του. Γιατί να πάρεις τόσο δρακόντια μέτρα; Το κινητό παρέχει την ευκολία να προσεγγίσεις κάποιον με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Σκέψου πως αν βρεθείς σε αδυναμία (ένα κρύο βράδυ μετά από τρελό ποτό και ξενύχτι) θα το κάνεις το λάθος. Πρώτον θα το μετανιώσεις. Και έπειτα άντε να κλείνεις τις πληγές που άνοιξε ένα απλό και αθώο, κατά τα άλλα, μηνυματάκι.

Λάθος Τέταρτο: πράγματα, γύρω μου δικά σου, πράγματα

Αν πραγματικά θέλεις να ξεκολλήσεις από τον πρώην σου, εκτός από τον τηλεφωνικό του αριθμό, θα πρέπει να ξεφορτωθείς και όλα τα υλικά σημάδια που άφησε στη ζωή σου. Πέταξε τις φωτογραφίες, τα ενθύμια ακόμα και τα δώρα που σου πήρε. Αν το βρίσκεις πολύ δύσκολο, ζήτα από κάποιο στενό σου φίλο να αναλάβει το δύσκολο έργο. Αν πάλι έχει αφήσει τα πράγματα του σε σένα, μην περιμένεις να τον συναντήσεις μέσω αυτών. Πακετάρισε και στείλτα όλα με κούριερ. Εναλλακτικά, δώρισέ τα σε φιλανθρωπικά σωματεία.

Άλλη μια καλη΄ιδέα είναι να κάνεις την "κηδεία" του: βάλε όλα τα αντικείμενα που τον θυμίζουν, γράμματα κ.λπ. σε ένα κουτί και θάψε το στο χώμα. Εξαιρούνται τα κοσμήματα αξίας. Για να μην μπεις στον πειρασμό να τα φορέσεις, εμπιστεύσου τα στη μητέρα σου να τα φυλάξει για σένα.

Η λύσεις αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικές αλλά αν κρατήσεις τα απομεινάρια της σχέσης σας, θα βρεθείς να γυρίζεις πίσω διαρκώς. Το αντίθετο βέβαια ισχύει για μέρη που ταξιδέψατε μαζί. Σιγά μην εξοριστείς εσύ από τη Σαντορίνη, επειδή σου θυμίζει τις διακοπές μαζί του. Φευ! Πήγαινε πάλι με καλή παρέα και ξεπέρασε τα κολλήματα του παρελθόντος δια της ομοιοπαθητικής.

Λάθος Πέμπτο: θέλω να σε ξαναδώ

Απόφυγε τις συναντήσεις με τον πρώην, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον. Αν θέλεις να τον ξεχάσεις, μια πιθανή επικοινωνία θα σταματούσε την προσπάθειά σου. Ακόμα κι αν εκείνος κάνει την πρώτη κίνηση, μην απαντήσεις. Αν έχεις στην παρέα σου κάποιον κοινό γνωστό, μην τον ρωτάς για τα νέα του πρώην. Αν εκείνος δεν ενδιαφέρεται για το αν ζεις ή πέθανες, γιατί να το κάνεις εσύ; Άσε που υπάρχει περίπτωση ο κοινός φίλος να αποδειχτεί σκέτη παραπληροφόρηση. Αν έρθει η συζήτηση σε εκείνον, να είσαι κατηγορηματική: "Δεν με νοιάζει καθόλου. Εύχομαι να καεί στην κόλαση".

Το σωστό να λέγεται: τέτοιες ώρες έχεις την ανάγκη των κολλητών. Μην το παίζεις δυνατή. Όλοι θέλουμε έναν ώμο να κλάψουμε, την ώρα του ξεσπάσματος