Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 10 παράξενα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τη γιορτή των ερωτευμένων

14.02.2021
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 10 παράξενα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τη γιορτή των ερωτευμένων
Γιορτάζεται μια φορά το χρόνο και συνήθως πλασάρεται ως ένα μεγάλο εταιρικό σχέδιο. Όμως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή. Και δεν είχε ανέκαθεν σχέσημε με σοκολάτα και τριαντάφυλλα! Ιδού μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες πληφορορίες σχετικά.

1. Έχει κάποιες πολύ σκοτεινές ρίζες
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η πρώτη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιοργάστηκε στην Αρχαία Ρώμη ως ένα παγανιστικό φεστιβάλ γονιμότητας που ονομαζόταν Lupercalia. Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ προβλεπόταν η θανάτωση των ζώων και το χτύπημα των γυναικών με δέρματα ζώων μέχρις ότου εκείνες αιμορραγούσαν, γεγονός που θα δήλωνε τη γονιμότητά τους. Τίποτα το ρομαντικό σε όλη αυτή την υπόθεση. Όντως!

Διάβασε επίσης: Φέτος γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μια Black Forest από τα χεράκια σου

2. Γιορτή που είχε σχέση με την αγάπη και το ρομαντισμό έγινε πια τον 14ο αιώνα
Οι εορτασμοί για την ημέρα έγιναν πια χριστιανικοί, οι θυσίες ζώων σταμάτησαν και γιορτάζονταν στα μέσα Φεβρουαρίου γιατί η εποχή αυτή συνέπιπτε με την αρχή της εποχής το ζευγαρώματος για τα πουλιά. Στις 14 Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα.

3. Ο Άγιος του έρωτα δεν ήταν μόνο ένα άτομο
Στην πραγματικότητα, μπορεί να ήταν δύο ή τρία, αλλά ο πιο συνηθισμένος «ιδρυτής» της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ήταν ο ίδιος ο Άγιος Βαλεντίνος με την ιστορία το να πηγαίνει κάπως έτσι: Εκείνη την εποχή, ο Κλαύδιος είχε απαγορεύσει το γάμο, επειδή σκέφτηκε ότι αποσπούσε τους νέους στρατιώτες. Ο πάτερ Βαλεντίνος δεν συμφωνούσε καθόλου και συνέχισε να παντρεύει παράνομα ζευγάρια μέχρι να τον πιάσουν. Και τον έπιασαν. Βρέθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Λέγεται ότι την περίοδο της φυλάκισής του τα νεαρά ζευγάρια τον επισκέπτονταν το κελί του και του έδιναν λουλούδια και κάρτες, εξ ου και το έθιμο. Όσο για τη μέρα του θανάτου του; Ναι, καλά το κατάλαβες: 14 Φεβρουαρίου!

Aυτό το διάβασες; Πες μου τι ζώδιο είσαι να σου πω τι να κάνεις το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου

4. Οι πρώτες κάρτες για τον Αγίο Βαλεντίνο τοποθετούνται στον 17ο αιώνα
Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι άρχισαν να ανταλλάσσουν κάρτες και επιστολές γενικότερα, οπότε και οι κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν βγήκαν σε μαζική παραγωγή μέχρι τη δεκαετία του 1840.

5. Ας μιλήσουμε με αριθμούς
Η μέρα αυτή είναι μια επιχείρηση, πια. Περίπου το 55% των Αμερικανών γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ξοδεύει περίπου 18,2 δισ. δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,7 δισ. Δολαρίων μόνο για καραμέλες. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες δαπανούν 150 δολάρια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Και οι γυναίκες; Μόλις 74 δολάρια.

6. Οι Αμερικανοί στέλνουν περί τα 150εκατομμύρια κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάθε χρόνο
Αυτό συμβαίνει περισσότερο από κάθε άλλη γιορτή εκτός από τα Χριστούγεννα. Και πόσο γλυκό: Οι δασκάλες λαμβάνουν τις περισσότερες κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ετησίως, από παιδιά, μητέρες και συζύγους.

Διάβασε επίσης: Άγιος Βαλεντίνος: 6 σέξι ιδέες για να δείτε το lockdown με άλλο μάτι

7. Και σχεδόν 9 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αγοράσουν δώρα ή κάρτες για τα σκυλιά τους
Γιατί όχι; Και οι πιστοί φίλοι μας χρειάζονται αγάπη.

8. Το πιο δημοφιλές δώρο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι τα λουλούδια
Ακολουθούν οι σοκολάτες και στη συνέχεια τα κοσμήματα. Οι Αμερικανοί στέλνουν περισσότερα από 220 εκατομμύρια τριαντάφυλλα κάθε χρόνο και μέχρι και έξι εκατομμύρια ζευγάρια θα κάνουν πρόταση αρραβώνα στις 14 Φεβρουαρίου. (Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής μήνας μετά τον Δεκέμβριο για προτάσεις).

9. Το πρώτο κουτί σοκολάτας με σχήμα καρδιάς παρουσιάστηκε το 1868
Σήμερα, πωλούνται πάνω από 36 εκατομμύρια κουτιά σοκολάτας σε σχήμα καρδιάς κάθε χρόνο.

10. Προφανώς, οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξάνονται τον Φεβρουάριο
Οι πωλήσεις είναι σχεδόν 20% έως 30% υψηλότερες γύρω από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Και ίσως δεν τόσο περίεργο αν σκεφτείς ότι τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης πωλούνται τον Μάρτιο από οποιονδήποτε άλλο μήνα.