Να γιατί πρέπει να κανονίσεις διακοπές με τις φίλες σου χωρίς τύψεις για το σύντροφο σου

10.07.2018
Να γιατί πρέπει να κανονίσεις διακοπές με τις φίλες σου χωρίς τύψεις για το σύντροφο σου
Η αλλιώς, γιατί είναι καλό να φέρεσαι και λίγο σαν single στη σχέση σου

Όλοι μας έχουμε ερωτευτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, και έχουμε νιώσει ότι θέλουμε να περνάμε την κάθε μέρα με το άτομο που έχει κατακτήσει την καρδιά μας. Τι γίνεται όμως με τα άτομα που, όντας ερωτευμένοι, χάνονται από προσώπου γης, αγνοούν τους φίλους τους και η νούμερο ένα προτεραιότητα τους είναι η σχέση τους;

Σύμφωνα με την Dr. Irene S. Levine, PhD, ψυχολόγο και καθηγήτρια ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής της Νέας Υόρκης, είναι χρήσιμο να διατηρούμε στοιχεία της single ζωής μας ακόμα κι όταν είμαστε σχέση. Η ίδια εξηγεί το πώς το να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας κάνει τη σχέση μας ακόμη πιο δυνατή:

Εάν έχεις πραγματικά καλούς φίλους, ο σύντροφός σου δεν θα αισθάνεται την πίεση να είναι το επίκεντρο

"Στην δημοφιλή κουλτούρα, ο μύθος του ενός και μοναδικού, έχει εκθειαστεί", λέει η Levine. "Κανένας άνθρωπος, ούτε σύντροφος ούτε φίλος, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου."

Βάζοντας το έτερον σου ήμισυ σε αυτό το βάθρο του τέλειου εραστή/ μοναδικού φίλου / θεραπευτή, οδεύεις με μαθηματική ακρίβεια προς την αποτυχία. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να μιλήσεις μαζί του όπως θα έκανες με φίλους σου.

Η ύπαρξη της κοινωνικής ζωής έξω από τη σχέση σου σε κάνει να μην βαριέσαι

Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να βγαίνεις με το σύντροφο σου και άλλα ζευγάρια, είναι επίσης σημαντικό να βγαίνεις με τους φίλους σου και μόνο. "Το να έχεις φίλους έξω από τη σχέση σου μπορεί να βοηθήσει τη σχέση που έχεις με το σύντροφο σου", λέει η Levine. "Αυτό δίνει τη δυνατότητα και στους δύο σας να έχετε νέες εμπειρίες που διευρύνουν τα ενδιαφέροντά σας και τις προοπτικές σας".

Εάν επενδύσεις χρόνο στην καριέρα σου, θα έχετε περισσότερα πράγματα για να συζητήσετε

Εάν έχετε εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα ή επαγγελματικές κατευθύνσεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε, έχετε περισσότερα νέα πράγματα για να συζητήσετε. Ακόμα κι αν ακολουθείτε τον ίδιο επαγγελματικό χώρο, το να μιλάτε για τις προσωπικές σας εμπειρίες μπορεί να σας βοηθήσει να «κατανοήσετε καλύτερα τις τροχιές της καριέρας και τις δυσκολίες στο χώρο εργασίας», λέει η Levine.

Εάν έχεις τα δικά σου χόμπι, τα πάντα είναι καλύτερα

Πολλές έρευνες έχουν δέιξει ότι αν μοιράζεις την καθημερινότητα σου σωστά ανάμεσα στη σχέση σου, τους φίλους σου, την οικογένεια σου, τη δουλειά σου και τα χόμπυ σου, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις κατάθλιψη και στρες.

Εάν ολόκληρη η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από τη σχέση σου, τότε ένας μικρός τσακωμός με το σύντροφο σου θα μοιάζει με το τέλος του κόσμου. Εάν όμως έχεις καλούς φίλους, ένα χόμπυ για το οποίο παθιάζεσαι ή μια δουλειά που αγαπάς, τα πάντα φαίνονται καλύτερα.

Περνώντας μερικά βράδια μόνη σου διατηρείς ένα υγιές μυστήριο

Υπάρχει κάτι το υπερβολικά βαρετό στο να γνωρίζεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον σύντροφό σου, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ο τελικός και απόλυτος στόχος μιας σχέσης. Άν έχετε και οι δύο πτυχές των προσωπικοτήτων σας που κρατάτε μόνο για τον εαυτό σας, αυξάνετε την ίντριγκα και την έλξη που αισθάνεστε ο ένας για τον άλλο.

Μιλώντας για τη Michelle, o Barack Obama είχε πει σε μια συνέντευξη του το 1995: «Είναι αυτή η ένταση ανάμεσα στην εξοικείωση και το μυστήριο που δημιουργεί κάτι το ισχυρό, γιατί, ακόμα κι όταν χτίζεις μια ζωή εμπιστοσύνης, άνεσης και αμοιβαίας υποστήριξης, κρατάς μια έκπληξη για το άλλο πρόσωπο. "

Ζήτησε λίγο χρόνο μόνη σου για να καταλάβεις εάν ο σύντροφος σου είναι καταπιεστικός

Εάν έχεις κάνει σαφές εξ αρχής ότι χρειάζεσαι λίγο χώρο και χρόνο για να κάνεις όσα θέλεις, θα καταλάβεις αμέσως εάν ο σύντροφος σου είναι καλή ή κακή περίπτωση ανάλογα την αντίδρασή του. "Μερικές φορές, πιεζόμαστε από έναν σύντροφο που απαιτεί συνεχή φροντίδα και επιβεβαίωση", λέει η Levine. "Ή μπορεί ένας σύντροφος να νομίζει ότι η ανεξαρτησία μπορεί να κάνει ζημιά στον άλλο."

Μην αισθανθείς ποτέ άσχημα αν ένα βράδυ θέλεις απλώς να κάτσεις μόνη σου στο καναπέ για να δεις ταινίες ή αν θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι με τις φίλες σου.

Εάν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και χωρίσεις, δεν θα νιώσεις σαν να έχασες ένα τεράστιο κομμάτι του εαυτού σου

Ο καλύτερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να φέρεσαι σαν single στη σχέση σου, είναι για τη στιγμή που θα είσαι όντως single. "Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο οδυνηρά όσο μια ένας χωρισμός, ειδικά αν δεν ήταν δική σου απόφασή, αλλά το κακό είναι ακόμη χειρότερο αν η σχέση σου ήταν όλος σου ο κόσμος", λέει η Levine.

Είναι πραγματικά πολύ άσχημο όταν έχεις κάνει τεράστιες θυσίες στη δουλειά και στις φιλίες σου για τη σχέση σου, και όταν τελικά χωρίσεις να έχεις μείνει πίσω σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Εξάλλου, το να έχεις όλα αυτά στη ζωή σου, είτε είσαι single είτε σε σχέση κάνει τη ζωή σου πολύ καλύτερη. Γιατί να βολευτείς με κάτι λιγότερο;