Harry – Meghan: Το πρώτο σύννεφο στην επιθυμία τους να ζήσουν εκτός της Μεγάλης Βρετανίας | κοσμικα , royal | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / ROYAL
9:50
15/1/2020

Harry – Meghan: Το πρώτο σύννεφο στην επιθυμία τους να ζήσουν εκτός της Μεγάλης Βρετανίας

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
(Photo by John Phillips/Getty Images/Ideal Image)
<p> (Photo by John Phillips/Getty Images/Ideal Image)</p>

Δεν είναι όλα ρόδινα στο Megxit και ήδη η πραγματικότητα δείχνει να μη συμβαδίζει απόλυτα με την απόφαση περί ανεξαρτησίας. O Kαναδάς φαίνεται να ξανασκέπτεται την υπόσχεση να πληρώνει το κόστος προσωπικής ασφάλειας του Harry και της Meghan σε περίπτωση που μετακομίσουν εκεί. Σημειώνεται ότι το κόστος αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο λίρες σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau λέγεται ότι έχει ιδιωτικά διαβεβαιώσει τη βασίλισσα ότι η κυβέρνησή του θα χρηματοδοτούσε εν μέρει (μέχρι και κατά το ήμισυ) την προσωπική ασφάλεια για το ζευγάρι και τον γιο τους Archie.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Bill Morneau προειδοποίησε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το θέμα καθώς υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι θα διαμαρτυρηθούν οι Καναδοί φορολογούμενοι.

Το τεράστιο κόστος της ασφάλειας του ζευγαριού τέθηκε στο επίκεντρο της συμφωνίας του Sandringham, στην οποία κατέληξε η βασιλική οικογένεια.

Ερωτηθείς για το βασικό ζήτημα της ασφάλειας του πριγκιπικού ζεύγους, ο Morneau είπε: «Όχι, δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα. Προφανώς προσπαθούμε να σιγουρευτούμε ότι, ως μέλος της Κοινοπολιτείας, θα παίξουμε κάποιο ρόλο. Δεν έχουμε συζητήσει επί του θέματος αυτή τη στιγμή»

Το ερώτημα χρηματοδότησης θα μπορούσε να αφήσει μια τεράστια μαύρη τρύπα στα ταμεία του ζευγαριού καθώς μάχονται για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Trudeau είχε «συμφωνήσει ότι οι φορολογούμενοι στη χώρα του θα έπρεπε να αναλάβουν το τεράστιο κόστος για την προστασία του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Καναδά».

H Meghan με τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau

Αναφέρεται επίσης ότι διαβεβαίωσε την Αυτής Μεγαλειότητα ότι η ασφάλεια του Harry, της Meghan και του Archie «δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση ενώ θα διαμένουν εκεί».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Καναδού Πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική να αναλάβει ο Καναδάς το κόστος για την προστασία της οικογένειας.

Ερωτήσεις, επίσης, άρχισαν να προκύπτουν σχετικά με την ιθαγένεια του ζευγαριού καθώς ξεκίνησε η πολύπλοκη διαδικασία απομάκρυνσής τους από τη βασιλική οικογένεια.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μετανάστευσης του Καναδά, Marco Mendicino δήλωσε ότι δεν θα τους χορηγηθεί αυτομάτως ιθαγένεια: «Για να γίνουν νομίμως μόνιμοι κάτοικοι του Καναδά, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις μεταναστευτικές διαδικασίες μας. Ωστόσο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν υποχρεούνται να ζητήσουν άδεια να έρθουν και να παραμείνουν στον Καναδά ως επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν διατάξεις στο νόμο περί ιθαγένειας που να απονέμουν καθεστώς καναδικής υπηκοότητας σε μέλη της βασιλικής οικογένειας λόγω της ιδιότητας τους ως μέλη της μοναρχίας».

Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο περί μετανάστευσης, οι περισσότεροι Βρετανοί επισκέπτες στη χώρα, μπορούν να παραμείνουν χωρίς θεώρηση για διάστημα έως και έξι μηνών.

Ο Harry και η Μeghan θέλουν να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και λιγότερο εξαρτημένοι από τη κρατική επιχορήγηση της βασιλικής οικογένειας.

Τα έξοδα ασφαλείας των βασιλιάδων καλύπτονται συνήθως από τους Βρετανούς φορολογούμενους, αλλά δεν θα δικαιούνται χρηματοδότηση αν γίνουν πρώην βασιλιάδες.

Ο Καναδάς έχει αναλάβει τα έξοδα που σχετίζονταν με προηγούμενες βασιλικές επισκέψεις και το 2010 δαπάνησε 1,65 εκατομμύρια λίρες για την προστασία της βασίλισσας Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη χώρα η οποία διάρκεσε εννέα ημέρες

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι για την προστασία του Πρίγκιπα William και της συζύγου του Kate κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους το 2011, ο Καναδάς δαπάνησε 700.000 δολάρια. Αλλά οι Καναδοί φορολογούμενοι μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι να αναγκαστούν να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για το ζευγάρι που θέλει να κόψει τους δεσμούς του με τη βασιλική οικογένεια, τουλάχιστον, για το προβλεπόμενο μέλλον

Νικολέτα Μακρή

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ