Χταπόδι φούρνου κρασάτο | κουζινα , συνταγες , ψάρι & θαλασσινά | womenonly.gr
14:12
21/1/2013

Χταπόδι φούρνου κρασάτο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλού) κατεψυγμένο και αποψυγμένο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο

3 σκελίδες σκόρδο

2 δαφνόφυλλα

1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Ξεπλένουμε το χταπόδι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε το κεφάλι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι (αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το χταπόδι) και μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε προσεκτικά το χταπόδι από όλες τις πλευρές για αρκετή ώρα, περίπου 5 λεπτά, χωρίς να το μετακινούμε για να μην βγάλει πολλά υγρά. Μεταφέρουμε το χταπόδι σε ταψί. Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το σκόρδο, τη δάφνη και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ξίδι. Αμέσως ρίχνουμε το κρασί και το μέλι και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Περιχύνουμε το χταπόδι με το περιεχόμενο του τηγανιού, αλατοπιπερώνουμε καλά και σφραγίζουμε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το χταπόδι στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

Tips: Για μια γεύση πολύ ιδιαίτερη, βάζουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρεμμύδι και 100 γρ. παντσέτα ιταλική κομμένη σε κύβους και τα σοτάρουμε μαζί για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. ? Για όσους θέλουν να έχει το χταπόδι τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψητού υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση: Λίγο πριν από το σερβίρισμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στην ένδειξη «γκριλ» και αφού κόψουμε τα πλοκάμια του χταποδιού, τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να καψαλιστούν εξωτερικά. Σερβίρουμε χρησιμοποιώντας τα υγρά του ταψιού σαν σάλτσα για το ψητό πλέον χταπόδι. ? Αν θέλουμε μια διαφορετική σάλτσα, μπορούμε να σουρώσουμε τα υγρά από το ταψί, να προσθέσουμε 2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο και να βράσουμε πάλι το ζουμί μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ