Μύδια αχνισμένα με σκόρδο και κρόκο Κοζάνης | κουζινα , συνταγες , ψάρι & θαλασσινά | womenonly.gr
13:14
30/8/2013

Μύδια αχνισμένα με σκόρδο και κρόκο Κοζάνης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό μύδια καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος του)
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/2 γρ. κρόκο Κοζάνης μουλιασμένο για μία ώρα σε λίγο κρύο νερό
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • πιπέρι

Eκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε κατσαρόλα και μόλις κάψουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να δώσει το σκόρδο τη μυρωδιά του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις ο όγκος του μειωθεί κατά το ήμισυ, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια, τον ζωμό, το πράσο, τον βασιλικό και τον κρόκο Κοζάνης μαζί με το νερό του. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτουμε το κονιάκ και το ούζο και αφήνουμε τα μύδια να βράσουν μέχρι να ανοίξουν όλα, για 4-5 λεπτά περίπου. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα μύδια με τρυπητή κουτάλα. Οσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε τα υγρά να βράσουν μέχρι να συμπυκνωθούν σε μορφή σάλτσας. Περιχύνουμε τα μύδια με τη σάλτσα, προσθέτουμε αρκετό πιπέρι και σερβίρουμε.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σφυρίδα αθηναϊκή