Κροκέτες μπακαλιάρου: οι αγαπημένες της Ελένης Μεναγάκη | κουζινα , συνταγες , ψάρι & θαλασσινά | womenonly.gr
12:18
23/3/2016

Κροκέτες μπακαλιάρου: οι αγαπημένες της Ελένης Μεναγάκη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Αυτή η συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου της σεφ Ρένιας Σιμώση ενθουσίασε την Ελένη Μενεγάκη αλλά κι εμάς! Κι επειδή η 25η επιβάλλει μπακαλιάρο, σου τη δίνουμε για να τη δοκιμάσεις. 

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

  • 550γρ. παστό μπακαλιάρο, φιλέτο ξαλμυρισμένο

  • 550γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες

  • 100γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 2 αβγά (προαιρετικά)

  • 30γρ. φρέσκο τζίντζερ

  • 50γρ. φρέσκο μαϊντανό

  • 2κ.σ. φρέσκια ρίγανη

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • χυμό από 2 λεμόνια

  • φρυγανιά και μαϊντανό για το πανάρισμα

  • φυτικά έλαια για τηγάνισμα

  • αλάτι, πιπέρι

  •  

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Βράζετε το μπακαλιάρο 15 λεπτά περίπου, τον στραγγίζετε και αφού κρυώσει βγάζετε τα κόκαλα. Βράζετε τις πατάτες και τις λιώνετε ελαφρά, με ένα πιρούνι ή στον μύλο των λαχανικών. Ο μπακαλιάρος να είναι σε ίδια αναλογία με τις πατάτες. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι. Βάζετε στο μπλέντερ το τζίντζερ, το μαϊντανό, τη ρίγανη, τα αβγά, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τα ψιλοκόβετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με τα χέρια σας και βάζετε αλάτι και πιπέρι.  Σε ένα μπολ  ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια πλάθετε τις κροκέτες και τις πανάρετε. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά σε φυτικά έλαια, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε από πριν και να τις βάλετε στο φούρνο, ώστε να πάρουν χρώμα,  πριν τις σερβίρετε.

    Και το απαραίτητο συνοδευτικό

    ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΛΑΧΑΝΙΚΑΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ

    ΥΛΙΚΑ:

    • 500γρ. πλιγούρι

    • 3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα

    • 70γρ. – 80γρ. φρέσκα φύλλα σπανάκι

    • 200γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες

    Για το πέστο μυρωδικών:

    • 4-5 φρέσκα μεγάλα φύλλα βασιλικού

    • 2κ.σ. φρέσκια ρίγανη

    • 1 ματσάκι μαϊντανό

    • 1 ματσάκι ρόκα

    • ½ φλ. ελαιόλαδο

    • χυμό από 2 λεμόνια

    • 2κ.σ. ξύδι

    • 20γρ. – 25γρ. μέλι

    • αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό και αφήστε το να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβετε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις ψήνετε στο γκριλ ή σε ένα τηγάνι  για να μαλακώσουν λίγο και να βγουν τα αρώματά τους. Φτιάχνετε το πέστο ανακατεύοντας  και πολτοποιώντας στο μπλέντερ το βασιλικό, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ρόκα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το μέλι. Βάζετε το πέστο στο πλιγούρι και προσθέτετε τις ελιές, τις πιπεριές , το σπανάκι  και αλατίζετε.

    ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ