Πάσχα χωρίς εκπλήξεις | μαμα & παιδι , παιδι | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΜΑΜΑ & ΠΑΙΔΙ / ΠΑΙΔΙ
17:00
28/4/2016

Πάσχα χωρίς εκπλήξεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πάσχα στην εξοχή; Για τα παιδιά ό,τι καλύτερο, όμως υπάρχουν και κίνδυνοι που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα... Από τι συνήθως κινδυνεύουν αλλά και πώς θα αντιμετωπίσεις τα τυχόν απρόοπτα, που, ο μη γένοιτο, μπορούν να προκύψουν;

Οι πασχαλινές εξορμήσεις στην εξοχή δίνουν την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να απολαύσει τη φύση μακριά από το άγχος της πόλης. Ωστόσο, αν τα παιδιά σου είναι ακόμα μικρά, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ημέρες αυτές κρύβουν και πολλά δυσάρεστα απρόοπτα. Για παράδειγμα, «το κάψιμο από σούβλες, αναμμένα κάρβουνα ή κεριά αλλά και οι μικροτραυματισμοί από πτώσεις και άλλες απρόσεκτες κινήσεις στην ύπαιθρο είναι από τα πιο συνηθισμένα στη λίστα των παιδικών πασχαλινών ατυχημάτων», επισημαίνει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και συμβουλεύει όσους έχουν μικρά παιδιά να προσέξουν τα παρακάτω σημεία:

  • Προσοχή στις λαμπάδες! Να αποφεύγεις όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγήσεις στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
  • Στον τόπο διαμονής σας πρόσεξε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και λάβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
  • Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσεις την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψεις να παίζουν δίπλα τους.
  • Ενθάρρυνε τα παιδιά να φοράνε πάντα κράνος ασφαλείας όταν κάνουν ποδήλατο.

Κι αν κάτι συμβεί;

Πώς να αντιδράσεις σε κάθε ενδεχόμενο, προσφέροντας στο παιδί τις πρώτες βοήθειες.

Aν καεί από αναμμένο κάρβουνο: Αν το κάψιμο είναι μικρό, ρίξε στην περιοχή άφθονο κρύο νερό και εφάρμοσε άμεσα ειδική κρέμα για εγκαύματα που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου. Καλό είναι, όμως, να γίνει αξιολόγηση του εγκαύματος και από το γιατρό.

Aν πέσει, κοπεί ή γδαρθεί: Καθάρισε το τραύμα και στη συνέχεια πλύνε την πληγή με άφθονο νερό. Αν τρέχει πολύ αίμα, βάλε μία αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό μαντίλι και πίεσε γερά και σταθερά. Συνήθως 5 λεπτά αρκούν για να σταματήσει η αιμορραγία.

Αν χτυπήσει και κάνει μώλωπες: Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να βάλεις αμέσως παγάκια σε μια πετσέτα και να τα ακουμπήσεις στο σημείο που έχει χτυπήσει. Αν το παιδί πονάει πολύ και υποψιάζεσαι ότι έχει σπάσει κάτι, μην προσπαθήσεις να το μετακινήσεις. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείς στο γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο για ακτινογραφία κ.λπ.


ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Update: Απρίλιος 2016. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ