Mαθησιακή δυσκολία; Η κρυφή σου δύναμη! | μαμα & παιδι , παιδι | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΜΑΜΑ & ΠΑΙΔΙ / ΠΑΙΔΙ
18:36
17/3/2015

Mαθησιακή δυσκολία; Η κρυφή σου δύναμη!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι  γονείς σου μετά από κάθε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς έφευγαν απογοητευμένοι. Αναρωτιόνταν τι θα απογίνεις, πώς θα εξελιχθείς σε μια τόσο ανταγωνιστική κοινωνία… Κι ούτε τους πέρναγε από το μυαλό ότι έχεις κρυμμένο μέσα σου ένα θησαυρό!

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει περιπτώσεις πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων που παρότι είχαν δυσλεξία ή δυσαρρηθμισία ή διάσπαση προσοχής, ή υπερκινητικότητα ή όλα αυτά μαζί κατάφεραν να διαπρέψουν στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα. Και μαζί μ’ αυτούς κι άλλοι πολλοί καθημερινοί άνθρωποι που μπορεί να μην έγιναν διάσημοι όμως πέτυχαν στο χώρο τους δίνοντας τη μάχη τους σε ένα σύστημα που ουδέποτε τους βοήθησε αντιθέτως τους σαμποτάριζε! Και η επιτυχία τους είναι διπλή αν σκεφτεί κανείς τον άνισο αγώνα που δίνουν και τα παραπανίσια χιλιόμετρα που πρέπει να τρέξουν για να ξεχωρίσουν.

Το σχολείο τέλειωσε και τώρα;

Η πλειοψηφία των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες νιώθουν μια λύτρωση με το που τελειώνουν το σχολείο. Ένα μεγάλο βάρος φεύγει. Κάποιοι είναι ξεκάθαροι για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, αρκετοί όμως ομολογούν πως μετά από τόσο αγώνα δρόμου νιώθουν ήδη εξουθενωμένοι, χωρίς κουράγιο και το χειρότερο φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Κι όμως, το μόνο που έχουν να σκεφτούν είναι ότι αφού κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ, αφού τόσοι πολλοί σαν κι αυτούς πέτυχαν και με το παραπάνω, τότε μπορούν κι αυτοί. Προς όλους αυτούς τους νέους λοιπόν που ψάχνουν ακόμη το δρόμο τους θα απευθυνθώ σε πρώτο πρόσωπο και είμαι σίγουρη ότι θα βοηθηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους.

Η αδυναμία σου, η δύναμη σου!

Έχεις σκεφτεί πόσες δεξιότητες διαθέτεις κι όμως δεν μπήκες ποτέ στον κόπο τις εκμεταλλευθείς προς όφελός σου; Ρίξε λοιπόν μια ματιά παρακάτω και θα καταλάβεις ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου.

* Βρίσκεις εύκολα λύσεις.  Στα τόσα χρόνια που παλεύεις έχεις ανακαλύψεις τρόπους που σε βοηθούν να ξεπερνάς τις δυσκολίες σου. Μπορεί ούτε καν να το έχεις προσέξει όμως έχεις γίνει ιδιαίτερα επινοητικός, εφευρετικός και δημιουργικός. Το στοιχείο αυτό λοιπόν σε συνδυασμό με ικανότητες, προτιμήσεις ή ενδιαφέροντα σου θα σε βοηθήσουν να προοδεύσεις στον τομέα που θέλεις μετά το σχολείο.

* Έχεις μάθει να δουλεύεις σκληρά.  Ο μεγάλος κόπος που έχεις καταβάλλει σ΄ έμαθε να δουλεύεις εκ προοιμίου σκληρά και πολύ περισσότερο από τους άλλους. Και, επειδή στα σχολικά σου χρόνια γεύτηκες την αποτυχία, έμαθες να επιμένεις και να αντλείς  κουράγιο από τις μικρές επιτυχίες βάζοντας άμεσους, βραχυπρόθεσμους στόχους για μια ακόμη μεγαλύτερη κατάκτηση. Η επιμονή  και η αυξημένη αντοχή σου, σε κάνει να ξεπερνάς πολλές φορές τον εαυτό σου  πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στη δουλειά  ή τις σπουδές.

* Τα πας καλά στον προφορικό λόγο.  Το ξέρεις αλλά ποτέ δεν το έλαβες υπόψιν σου ότι είσαι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και αποκωδικοποιείς με ευκολία τα μηνύματα.   Αντιλαμβάνεσαι εύκολα τον άλλο και ανταποκρίνεσαι με επιτυχία.  Αυτοί οι άσσοι στο μανίκι σου σε βοηθούν να ξεχωρίσεις στα τουριστικά επαγγέλματα, στις πωλήσεις και σε θέσεις παροχής υπηρεσιών, στη διερμηνεία, στη μετάφραση, στη λογοτεχνία. Κι όσο για τον γραπτό λόγο πάλι δεν χρειάζεται να ανησυχείς αφού σήμερα  οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές παρακάμπτουν δυσκολίες στην ορθογραφία ή στη σύνταξη και οι επιμελητές κειμένου κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις σε ότι σου ξεφεύγει.

* Ξέρεις τι σημαίνει κατανόηση και συμπόνια. Έχεις εξάλλου αντιμετωπίσει κι εσύ τη ματαίωση, την επίκριση και την αποθάρρυνση. Το ατού σου τώρα είναι ότι μπορείς και αποδέχεσαι τον άλλο ευκολότερα αφού μπορείς να μπεις στη θέση του. Η ικανότητά σου αυτή, μαζί με τις απαραίτητες γνώσεις που θα αποκομίσεις μπορούν να σε κάνουν πετυχημένο σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον συνάνθρωπο – ψυχοθεραπευτής, γιατρός, νοσοκόμος,  σύμβουλος ψυχικής υγείας, καθηγητής, ειδικός θεραπευτής, ηθοποιός κοκ.

* Έχεις αστείρευτη φαντασία. Μπορεί στο σχολείο να σε τιμωρούσαν που ζωγράφιζες στην ώρα του μαθήματος, ή που ήσουν συνεχώς αφηρημένος και χαμένος στις σκέψεις σου. Τώρα όμως αυτή η ίδια φαντασία σε συνδυασμό με νέες γνώσεις μπορεί να σε βοηθήσει να διακριθείς στο χώρο της διαφήμισης, στη συγγραφή, στο θέατρο, στη μουσική, στη ζωγραφική, στο χορό.

* Προσαρμόζεσαι εύκολα.  Κι αυτό γιατί είσαι συνηθισμένος στις αντιξοότητες και έχεις μάθει να επιμένεις για να τα βγάλεις πέρα. Η ευελιξία που είχες και η συνεχής σου προσπάθεια να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις σε βοήθησαν να προχωρήσεις. Τώρα στην ενηλικίωση σου αυτή η ικανότητά  σε βοηθά να σηκώνεις γρήγορα τα μανίκια, να παίρνεις βαθιά ανάσα και να υπομένεις αυτό που χρειάζεται για να πετύχεις εκεί που θέλεις.  Εφόσον αυτή η ενέργεια τροφοδοτείται προς μια υγιή, σωστή κατεύθυνση, τότε να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να σε πάει πολύ μακριά.

Μια συμβουλή προς τους γονείς

Η δυσλεξία δεν είναι αρρώστια αλλά μια διαφορετικότητα στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου.  Επομένως δεν διορθώνεται.  Παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματά της μπορούν να βελτιωθούν με την κατάλληλη καθοδήγηση, το σεβασμό, την αποδοχή και την ενθάρρυνση .

Αξίζει να διαβάσεις Το  βιβλίο της Ελένης Λιβανίου "Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς", εκδόσεις Κέδρος.

ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ, συμβουλευτική ψυχολόγο - σύμβουλο σχέσεων.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ