Έχεις στρες; Μήπως γι΄αυτό χαλάνε τα δόντια του παιδιού σου; | μαμα & παιδι , παιδι | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΜΑΜΑ & ΠΑΙΔΙ / ΠΑΙΔΙ
11:23
20/9/2015

Έχεις στρες; Μήπως γι΄αυτό χαλάνε τα δόντια του παιδιού σου;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Νέα επιστημονική έρευνα συσχετίζει τα χαλασμένα δόντια των παιδιών με... το στρες της μαμάς!

Όπως έδειξε νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, το χρόνιο άγχος μιας μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί της να έχει χαλασμένα δόντια που θέλουν σφράγισμα.

Οι ερευνητές του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King's College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για 716 ζεύγη μητέρας-παιδιού (ηλικίας δύο έως έξι ετών).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια εκείνων των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα (44,2% έναντι 27,9%).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.

 Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ήξερες ότι:

Ο φόβος του παιδιού για τον οδοντίατρο μεταδίδεται από τον... μπαμπά του; Μάθε περισσότερα με κλικ εδώ.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ