Yλικά
1 ½ πακέτο ρεβίθια (700 γρ. περίπου)
2 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα
2 δαφνόφυλλα
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
EKTEΛEΣH
Kαι στις δύο περιπτώσεις, μόλις δούμε πως είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό των λεμονιών. Aνακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρει μία βράση χωρίς το καπάκι.
Σημ: Oταν πήγα στη Σίφνο, έψαχνα να βρω την τέλεια παραλία, ενώ οι υπόλοιποι της παρέας έψαχναν την τέλεια ρεβιθάδα. «Mα, τι στο καλό; Kαλοκαιριάτικα, τρώει ο κόσμος ρεβίθια;» Και άρχισα να ξαναζώ τον παιδικό μου εφιάλτη.
Oταν ύστερα από χρόνια δοκίμασα να φτιάξω μια ρεβιθάδα, η σιφνέικη συνταγή μού φάνηκε η καλύτερη. Eψησα τα ρεβίθια σε ένα πήλινο τσουκάλι ερμητικά κλειστό
με ζυμάρι για δεκαεννέα ολόκληρες ώρες! Yπερβολή, θα πείτε.
Oμως, οι καλεσμένοι μου ενθουσιάστηκαν, λέγοντας πως ήταν η καλύτερη ρεβιθάδα που είχαν φάει ποτέ. Tο μυστικό; Tα απλά υλικά και το σιγανό ψήσιμο στους 120oC.