Το μικρό σας έπιασε στα πράσα: Και τώρα τι; | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
13:31
12/10/2015

Το μικρό σας έπιασε στα πράσα: Και τώρα τι;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Αμέλησες ή ξεχάστηκες να κλειδώσεις την πόρτα και το βλαστάρι σου σας έπιασε στα πράσα; Μάθε πώς να διαχειριστείς την κατάσταση (και τη ντροπή σου) σωστά!

Ακόμη κι αν το παιδάκι γνωρίζει τα πάντα για τις μελισσούλες και τον πελαργό, μια ζωντανή αναπαράσταση θα το ξενίσει. Τι πρέπει να του πεις και με ποιο τρόπο;

Γιατί μαμά πάλευες με τον μπαμπά;

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να το κάνεις να αισθανθεί άσχημα ή ενοχή γι΄αυτό που είδε. Σίγουρα η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να φρικάρουν ξεσπώντας σε φωνές όπως «Δεν κοιμάσαι, γρήγορα στο δωμάτιο σου». Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα έδειχνε πως πρόκειται για κάτι για το οποίο το παιδί θα έπρεπε να αισθάνεται ντροπή, γεγονός που θα προκαλέσει σύγχυση. Το καλύτερο είναι να του εξηγήσετε πως πρόκειται για μια ιδιωτική και προσωπική στιγμή των γονιών. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να βρεις έναν τρόπο να... εξηγηθείς. Πες του πως δεν έκανε κάτι κακό και βρες έναν απλό τρόπο για να εκφραστείς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για να εξηγήσεις την κατάσταση. 

Πόσες λεπτομέρειες να δώσεις;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία αλλά κι από το πόσο έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση. Αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα  παιδί στην εφηβεία αρκεί μια απλή συγγνώμη. Αν το παιδάκι είναι μικρότερο, εξηγήστε πως η μαμά και ο μπαμπάς δείχνουν έτσι την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο, με ένα διαφορετικό τρόπο που κάνουν οι ενήλικες μεταξύ τους. Αυτό θα είναι ακόμη πιο εύκολο αν έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση με παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο. 

Το πάθημα ας γίνει μάθημα! Βάλτε κανόνες και κλειδώστε

Καλό θα ήταν να είχατε πάρει εξ΄αρχής τα μέτρα σας αλλά αν ξεχαστήκατε ή δεν το σκεφτήκατε κι έτυχε το παιδί να σας δει, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε πως θα διαχειριστείτε την κατάσταση από εδώ και στο εξής.

Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση περί ιδιωτικότητας και να μιλήσετε με το παιδί τονίζοντας πως θα μπουν νέοι κανόνες στο σπίτι. Πείτε - για παράδειγμα - πως όταν η πόρτα είναι κλειστή θα πρέπει το παιδάκι – κάτι που θα κάνετε κι εσείς όταν πηγαίνετε στο δικό του δωμάτιο – να χτυπάει και να ανοίγει μόνο όταν θα ακούσει την ανάλογη απάντηση. Όπως και να έχει όμως το καλύτερο θα ήταν να κλειδώνετε την πόρτα κάθε φορά που επιθυμείτε να βρεθείτε πιο ιδιωτικά.

 

 
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ