Όταν το παιδί νοσηλεύεται | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
0:00
28/11/2007

Όταν το παιδί νοσηλεύεται

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Για τα παιδιά η νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι μια φοβιστική εμπειρία. Αλλά και οι γονείς εκδηλώνουν έντονο άγχος και επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού τους. Η νοσηλεία επιβάλλει

Για τα παιδιά η νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι μια φοβιστική εμπειρία. Αλλά και οι γονείς εκδηλώνουν έντονο άγχος και επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού τους. Η νοσηλεία επιβάλλει τον αποχωρισμό από τους γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους και αναγκάζει το παιδί να ζήσει σ' έναν άγνωστο χώρο επιβαρημένο με διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες.

 

Η ικανότητα προσαρμογής του παιδιού στο νοσοκομείο επηρεάζεται και εξαρτάται από την ηλικία, το γνωστικό του επίπεδο, το αναπτυξιακό του προφίλ. Σοβαρός παράγοντας στην προσαρμογή του παιδιού στο νοσοκομείο είναι η ικανότητα των γονέων να διαχειριστούν την κατάσταση, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. Το άγχος, ο πανικός που συχνά διακατέχουν τους γονείς, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στο παιδί αλλά και σ' ολόκληρη την οικογένεια. Επίσης, οι γονείς αισθάνονται ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση της ασθένειας του παιδιού τους, ένοχοι και πολλές φορές προβάλλουν στο νοσηλευτικό προσωπικό τα δικά τους συναισθήματα (ανεπάρκειας, θυμού και ενοχής).

 

Ο περιορισμένος ρόλος των γονέων δημιουργεί συναισθήματα φόβου, ματαίωσης και ανεπάρκειας. Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό υποτιμά τις ανάγκες των γονέων για ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη. Ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας που οι γονείς έχουν περιορισμένη επαφή με το παιδί τους που κινδυνεύει άμεσα, επιβαρύνονται ψυχολογικά περισσότερο και είναι αναγκαία η στήριξη από ειδικούς της ψυχικής υγείας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, η αναισθησία, προκαλούν μεγάλο φόβο στα παιδιά. Φοβούνται τη σωματική αλλαγή που θα προκύψει μετά το χειρουργείο αλλά και λόγω της αναισθησίας βιώνουν την απώλεια ελέγχου του σώματός τους. Σε κάθε περίπτωση πριν το παιδί νοσηλευτεί, και ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται να χειρουργηθεί, χρειάζεται υπεύθυνη και σωστή προετοιμασία:

*Ο γιατρός να εξηγήσει με απλά λόγια την ασθένειά του και τι πρέπει να κάνει.

*Να γνωρίσει τον χώρο πριν νοσηλευτεί, συνοδευόμενο από τους γονείς και την προϊσταμένη του τμήματος.

*Να ενθαρρυνθεί το παιδί να μιλήσει για τα συναισθήματά του, τους φόβους του. Να επιτραπεί ο λόγος στο παιδί, όσο και αν αυτό στενοχωρεί το ίδιο και τους γονείς του.

*Τέλος, το γονεϊκό ζευγάρι είναι καλό να μοιρασθεί τις δικές του φοβίες, το άγχος για την ασθένεια του παιδιού τους και τελικά να αλληλοϋποστηριχτεί ώστε να μοιρασθεί τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του συναισθήματα.

 

Γιάννα Μαρνελάκη Ψυχοπαιδαγωγός - Σύμβουλος οικογένειας

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ