Μια αγκαλίτσα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
10:57
19/11/2012

Μια αγκαλίτσα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποψιαζόμασταν: η τρυφερότητα κάνει καλό και στο σώμα, όχι μόνο στην ψυχή.

Μια και μόνο αγκαλιά σε καθημερινή βάση τον γιατρό τον κάνει πέρα, θωρακίζοντας την υγεία σου! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ο εναγκαλισμός, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να καταπολεμήσει το στρες και το αίσθημα κόπωσης αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να «συνθλίψει» την κατάθίψη! Κι όλα αυτά τα οφέλη μόνο δίνοντας μια μικρή αγκαλιά ημερησίως… 

Και με τη διάρκεια τι γίνεται; Πόσο πρέπει να κρατάει μια αγκαλιά 

Η διάρκεια της αγκαλιάς που... θεταπεύει

Δε χρειάζεται να μένεις με τις ώρες αγκαλιασμένη με το σύντροφό σου ή τις κολλητές. Μόλις δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος είναι αρκετά για να αποκομίσεις πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πώς γίνεται αυτό; Μια μικρή αγκαλίτσα μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης στην οποία κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς».  

Παράλληλα μια και μόνο αγκαλιά πετυχαίνει την μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και των χημικών ουσιών που ευθύνονται για το αίσθημα του άγχους.

Η θετική αυτή συναισθηματική εμπειρία που μας δίνει η αγκαλιά ενός αγαπημένου μας προσώπου προκαλεί βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, ικανές να αντιμετωπίσουν ακόμη και λοιμώξεις.

 * Η επιστημονική μελέτη που διεξήχθη υπό τον Δρ Jan Astrom δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Psychology».

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ