Μετακόμιση και παιδί | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
0:00
24/9/2007

Μετακόμιση και παιδί

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ποτέ δεν είναι εύκολο να είσαι ο νεοεισερχόμενος στο σχολείο. Γι' αυτό οι ψυχολόγοι προτείνουν στους γονείς μερικά μικρά "κολπάκια" για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.
Ποτέ δεν είναι εύκολο να είσαι ο νεοεισερχόμενος στο σχολείο. Γι' αυτό οι ψυχολόγοι προτείνουν στους γονείς μερικά μικρά "κολπάκια" για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Ο παράγοντας ηλικία: Παιδιά ηλικίας 4-6 ετών είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις των μετακομίσεων επειδή σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να αποδεσμεύονται από τη παρουσία των γονιών τους. Γι' αυτό δεν είναι σπάνιο να αναπτύξουν μερικές ανησυχίες, φοβίες και ανασφάλειες στο νέο μέρος που βρίσκονται. Ο παιδοψυχολόγος Thomas Olkowski υποστηρίζει ότι παιδιά που είναι σχετικά κοινωνικά μπορεί να αποσυρθούν από μερικές δραστηριότητες. Όμως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα όσο ο γονιός βοηθάει το παιδί του να ενταχθεί και να κοινωνικοποιηθεί στο νέο περιβάλλον. Η μετακόμιση είναι δύσκολη και για τους έφηβους που έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με συμμαθητές και φίλους τους οποίους θεωρούν ως δεύτερη οικογένειά τους. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να κρατήσουν τις επαφές μαζί τους.

Ο παράγοντας τόπος: Τα παιδιά συνήθως αποκομίζουν μια αίσθηση ταυτότητας από τον τόπο που μένουν, ίσως περισσότερο από τους ενήλικες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένα παιδί είναι οι διευθύνσεις και τα ονόματα της περιοχής που μένει. Οι γονείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι μια νέα πόλη μπορεί να σημαίνει για ένα παιδί κάτι τελείως διαφορετικό από μια απλή μετακόμιση. Γι' αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να μπορέσουν να ακούσουν τους φόβους των παιδιών τους. Πριν λοιπόν πακετάρετε τα έπιπλα, θα μπορούσατε να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με το νέο μέρος όπου θα μετακομίσετε, δείχνοντάς τους φωτογραφίες του μελλοντικού σπιτιού και υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της μετακόμισης.

Ο παράγοντας σχολείο: Μια καλή τακτική είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα σπορ και δραστηριότητες. Ενημερώστε τους ότι στο καινούργιο σχολείο υπάρχουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες. Να είστε προετοιμασμένοι ότι τα παιδιά θα χρειαστούν την επιβεβαίωση ότι θα 'λάμψουν' στο νέο τους σχολείο.
Αν η μετακόμισή σας γίνει μέσα στο καλοκαίρι, καθησυχάστε τα παιδιά με τη κοινωνική σκηνή των τοπικών δραστηριοτήτων που θα τα βοηθήσουν να κάνουν γνωριμίες πριν από την έναρξη του σχολείου.

Πάνω απ' όλα παραμείνετε αισιόδοξοι. Ένας θετικός γονιός μπορεί να επηρεάσει το παιδί του να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο!
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ